Říše epického popu Kadebostany na EuroConnections

Říše epického popu Kadebostany na EuroConnections

05. 02. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Ženevský umělecký kolektiv Kadebostany promění 3. prosince Palác Akropolis ve svoji kolonii. Se svým hudebním cirkusem, v němž si podává ruku balkánská dechovka s taneční elektronikou i moderním soulem, zavítají do Prahy v rámci večírků EuroConnections vůbec poprvé.
Jednu z nejoslavovanějších švýcarských kapel současnosti doplní v programu večera ještě slovenská písničkářka Katarzia, která osobitým způsobem míchá folk a rap. 

Kadebostany

Že jste nikdy neslyšeli o zemi jménem Kadebostán? Malá republika má vlastní armádu, rádio, prezidenta i státní hymnu a údajně se nachází na sever od Itálie, na východ od Švýcarska a na západ od Turecka. No dobře, konec vtipů - Kadebostán je ve skutečnosti dítko švýcarského hudebního projektu Kadebostany, který hraje nakažlivý indie pop s přesahy do elektroniky a etnické hudby. Svým projektem fiktivní země vzývá kreativní svobodu i volné prolínání kultur – občanem jejich země se může stát kdokoliv - stačí prý poslouchat jejich písničky.
 

„Noví kolonizátoři popového impéria“ - jak se kapela tituluje - debutovali v roce 2011 albem falešných lidových písní Songs From Kadebostany. Mozek projektu vystupující jako prezident Kadebostan už má za sebou celou dekádu na poli taneční elektronické hudby. Na albu se obklopil skupinou talentovaných hudebníků z celé Evropy a stvořil zvláštní kulturní mišmaš, v němž se západní pop potkával s balkánským folklórem. Nový impulz projekt dostal, když se Kadebostan spojil se zpěvačkou Aminou Cadelli a jejich společná láska k elektronickému popu a hymnickým refrénům dostala upgrade v podobě okouzlujícího, soulem nasáklého hlasu zpěvačky, kterou hudební novináři srovnávají s Adele nebo Amy Winehouse.
 
Jejich první společné album Pop Collection je báječnou sbírkou fiktivních rádiových hitů, které prý nonstop chrlí jediná rozhlasová stanice v Kadebostánu. Walking With a Ghost střídá melancholické východoevropské dechy s rapem a pochodovými rytmy, Jolan je nakažlivá electro-popová balada s temným podtextem a v mrazivém epickém synth-popu Castle in The Snow staví Kadebostany zvukový portrét zasněženým dálavám své domoviny. „Žijeme ve vzrušující éře pro lid Kadebostánu – toto album má potenciál dosáhnout globální úspěch.“ napsal o desce web The Daily Album a portál NBHP dodává: „Pop Collection dokazuje, že pop nepotřebuje žádné hranice.“
 
K propagaci desky odjeli Kadebostany obří evropské turné, zahráli jako zástupci Švýcarska na festivalu Europavox a klip k písni Walking With A Ghost posbíral dva miliony shlédnutí na YouTube. Jejich koncertní show je velkým lákadlem, na pódiu nesmí chybět vlajky Kadebostánu či příslušnice místní armády ve svůdných uniformách. Show ale pochopitelně vládne spravedlivý prezident Kadebostan se svým charakteristickým knírkem a sekunduje mu soulově zastřený vokál Aminy Cadelli - nejsilnější to zbraň republiky v boji o hudební nadvládu nad světem.
 
Chorálům velvyslancům Kadebostánu budou na večeru v Paláci Akropolis sekundovat podstatně intimnější zpovědi slovenské písničkářky Kataríny Kubošiové, která si říká Katarzia. Folk se v její hudbě potkává s rapem a hlavně velmi osobitými texty, které zrcadlí pohled mladé ženy na svět. Její nástup byl doslova raketový, na jaře 2012 začala psát písničky a o dva roky později už brala za debut Generácia Y dvě nominace na výroční slovenské hudební ceny RaidoHead_Awards. Pořád je ale teprve na začátku a nové písně Katarzie mají zatím šanci slyšet fanoušci jen na koncertech. Jeden z nich se odehraje 27. prosince v Paláci Akropolis, kde v rámci programu průběžného festivalu EuroConnections doplní švýcarské Kadebostany.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS: KADEBOSTANY

Pátek 27. 2. 2015
Vstup: 260 - 380 Kč
Vystupují:
KADEBOSTANY (CH), Katarzia (Sk)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika