FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Von Spar a Seward na Besedě u Bigbítu

Von Spar a Seward na Besedě u Bigbítu
21. 04. 2015   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Zatímco ostatní festivaly se už dávno předhánějí v oznamování headlinerů, pořadatelé Besedy u Bigbítu nikam nespěchají. Že na ní zahraje reprezentativní výběr toho nejlepšího z české a slovenské hudební scény i inspirující hosté ze zahraničí, se již stalo pravidlem.
Pozice festivalu, jehož 23. ročník proběhne 31. 7. a 1. 8. v Tasově u Veselí nad Moravou, je už léta pevná. Mezi černé koně jeho letošního programu o 40 chodech může z pečlivě sestaveného programu patřit prakticky kdokoli: španělští Seward, němečtí Von Spar, polská Wovoka, ale i koncertní jistoty jako Korben Dallas, Vložte kočku, Nod Nod nebo Monikino Kino, které od loňského roku zahýbaly domácí hudební scénou.

 Seward

Snaha o vypíchnutí aktuálních klíčových událostí na české a slovenské nezávislé scéně patří k největším devízám tohoto stále rodinného jihomoravského festivalu, na který se každoročně sjíždějí dvě tisícovky fanoušků kvalitní hudby. Letošní novinkou bude posílená podoba třetí, plátěné scény, na kterou se přesune i část hudebního programu. „Rozhodli jsme se vyslyšet volání části našich návštěvníků a obě hlavní hudební scény jsme letos sestavili takzvaně do zipu, aby se navzájem nerušily,“ říká ředitel festivalu Tomáš Ševčík. O možnost výběru tím ale návštěvníci nepřijdou. Intimnější projekty pořadatelé uplatní na poprvé plně technicky zajištěné plátěné scénu v šapitó, která dříve sloužila výhradně doprovodnému programu.

Místo velkých jmen dramaturgové festivalu sází na pečlivě vystavěný program plný překvapení. Vyjít by měla sázka na německé Von Spar, kteří nedávno prokázali svou formu na festivalu Electronic Beats v Praze, ale také energické srbské trio Repetitor, které právě excelovalo na českém mini turné. Magii domorodců na festival přiveze polský kvartet Wovoka, kytarový experiment maďarské trio Jü a vizionářský hudebně-divadelní úlet plný nečekaných rytmů a humoru španělští Seward.

Program festivalu ani letos není svázaný žádnými žánrovými dogmaty, na své si proto přijdou otevření posluchači bezmála všech žánrů. „Pořád platí, že sázíme pouze na muzikanty, kterým sami věříme. Program se snažíme sestavovat s kurátorským nadhledem a s cílem objevovat nové talenty,“ říká hlavní dramaturgyně festivalu Kač Janotová. K takovým hudebníkům patří další potvrzená jména na festivalu: domácí osvědčené kapely Vložte kočku i její polovina vystupující pod názvem Kaplan Bros., projekt Petra Marka a Moniky Midriakové Monikino Kino, Igor Bruso a Deaths nebo hlučné seskupení Nod Nod. Příslibem jsou i vystoupení slovenských Korben Dallas, Fallgrapp, Bad Karma Boy nebo Talent Transport, ale také koncerty tria Zdeňka Bíny, Metronome Blues, Palindromes, Skinny Joe Line, Divided a Noise Parade.

Vedle hudby Beseda u Bigbítu, konající se 31. 7. a 1. 8. tradičně ve slováckém Tasově, nabízí také široký doprovodný program, zastoupený zejména Apollónovou návštěvou a Soutěží písničkářů. V rámci spolupráce s partnery ze Slovenska, Polska a Maďarska dále proběhnou diskuze s hudebními publicisty, věnované současnému stavu hudby a nezávislé kulturní produkce v zemích visegrádské čtyřky.

Dodal: Pavel Uretšlégr, Beseda u Bigbítu
BESEDA U BIGBÍTU

BESEDA U BIGBÍTU

Pátek 31. 7. 2015 až Sobota 1. 8. 2015
od 546 Kč
Vystupují:
SEWARD (ES), VON SPAR (DE), WOVOKA (PL), KORBEN DALLAS (SK), FALLGRAPP (SK), VLOŽTE KOČKU (CZ), ZDENĚK BÍNA TRIO (CZ), JÜ (HU), DEATHS (CZ), NOD NOD (CZ), KAPLAN BROS. (CZ), TALENT TRANSPORT (SK), METRONOME BLUES (CZ), BAD KARMA BOY (SK), PALINDROMES (CZ/FRA), NOISE PARADE (CZ), DIV I DED (CZ), MONIKINO KINO (CZ/SK), SKINNY JOE LINE (CZ), ROSA PARKS (HU), KATARZIA (SK), PURIST (SK), ANTON MASKELIADE (RU), CHIKI LIKI TU-A (SK), TANGLED EYE (US), TVRDÝ / HAVELKA (CZ), MUTANTI HLEDAJ VÝCHODISKO (CZ), IRA MIMOSA (CZ), SUNDAYS ON CLARENDON ROAD (CZ), MADEBYTHEFIRE (CZ), THE COMPLICATION (CZ), MULHOLLAND BLUE (CZ), WHITE CUBE (CZ), MIDNIGHT CLIMAX (CZ), AID KID (CZ), TOMINO & MYSLIVEC (CZ), VENTOLIN (CZ), SKUBAN BAND, (SK), HORŇÁCKÁ CIMBÁLOVÁ MUZIKA LIBORA SUPA (CZ)
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |