Floex: Intuice je pro mě svatá věc

Floex: Intuice je pro mě svatá věc

23. 04. 2015  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
Německé vydavatelství Denovali Records slaví prvních 10 let existence. Při té příležitosti jsme se sešli s Floexem a trochu si popovídali. O grafomanii, jezevci a o tom, proč pověsil na hřebík malování.
Já budu hned ze začátku trochu netaktní. Jsi členem Denovali records, patříš tedy do prestižní rodiny spolu s dalšími zvučnými jmény jako jsou Never Sol, Poppy Ackroyd nebo Hidden Orchestra. Myslíš, že ty sám máš vydavatelství co nabídnout?
Floex: Já to tak neberu. Být součástí toho všeho má dnes úplně jinou úlohu než třeba před deseti lety. Vnímám to spíš jako jakési společenství lidí, kteří si hudebně rozumí. Pro mě osobně význam není v tom, že by to mělo pomoct mé kariéře, ale je příjemné být ve společnosti nadaných lidí a mít možnost s nimi sdílet své nápady.

Floex

Máš tedy pocit, že to pro tebe má nějaký přínos? Čekáš od toho slávu, ženy a peníze?
Floex: Takhle to reálně nefunguje, čímž tu úlohu nechci nijak shazovat. Pro mě je to primárně o společenství. Nevidím posun třeba v prodeji desek a podobně, to opravdu ne. Pragmaticky mi to pomáhá třeba v bookingu. Otvírá mi to dveře do světa. Přináší mi to větší propojení s hudební scénou. Setkávám se díky tomu s lidmi, kteří dělají podobnou hudbu jako já. Aktuálně připravuji desku s Tomem Hodgem. To je londýnský pianista, kterého jsem poznal přes festival, který pořádají Denovali Rec. v Berlíně. Tam jsme se skamarádili a vznikla z toho zajímavá spolupráce. Takhle to funguje.

Denovali Rec. teď slaví 10 let existence, jak se podílíš na oslavách?
Floex: V Akropoli bude při téhle příležitosti koncert, kde budu vystupovat společně s Piano Interrupted, Origamibiro. Potom budeme mít ještě koncert v Berlíně, což bude vlastně takový festival vydavatelství. Půjde o super prostor, super lidi a já jsem moc rád, že se to může uskutečnit. Bude to takové jarní osvěžující turné.

Jarní turné! A co plány na léto?
Floex: Já se snažím najít rovnováhu mezi prací a soukromým životem. Doufám, že se mi podaří se trochu zklidnit. Budu hodně pracovat, protože dodělávám dvě desky. Po prázdninách bych je rád měl hotové. Uvidíme, jak se to povede…




Hned dvě desky? Jedna ti byla málo?
Floex: Ani jedna z nich není Floex, čímž možná zklamu své příznivce. Jedna deska je soundtrack k Samorostu 3. To je projekt, na kterém se pracuje už několik let. Moc se na to těším, podle mě se to hodně povedlo. Další projekt je právě již zmiňovaná spolupráce s Tomem Hodgem. Ještě nevím, zda to bude celá deska, nebo minialbum. Scházíme se postupně, znovu se uvidíme za měsíc a půl, tak uvidíme, co z toho vzejde.

Za Machinárium a Samorost jsi dostal ocenění. Očekáváš další sošky do sbírky? Co považuješ za vrchol své kariéry?
Floex: Za vrchol své kariéry považuji, že můžu dělat hudbu. To je vážně skvělé  Uvědomuji si, že je velice cenné, že se hudbě můžu věnovat naplno. Není to samozřejmost.

Tím ‚naplno‘ myslíš, že je hudba tvou obživou?
Floex: Přesně tak. Také si vážím toho, že můžu dělat to, co se mi líbí a nemusím se uchylovat ke kompromisům.

Jak vnímáš proces skladby?
Floex: Já skládám ve dvou polohách – jedna je intuitivní, tu neovlivňuji. To zkrátka přijde a přináší inspiraci. Ta druhá rovina je koncepční. To je jistá představa, obal té původní myšlenky. Já si tvůrčí proces představuji jako řeku, která teče, ta řeka má svoje mantinely, je nějakým způsobem kultivovaná. Je to proud vody, který je usměrňovaný určitými zásahy. Proud vody zde představuje intuici. Do té by člověk neměl zasahovat, to je svatá věc. No a pak je tu racionální stránka, což jsou ty mantinely. Teď dělám hodně zpívanou tvorbu.

Při našem prvním setkání jsi nám do klubu přinesl obraz. Jezevce. Ty ses při tom zmínil, že malování jsi už pověsil na hřebík. Není to škoda?
Floex: To bylo kdysi. Teď už na to není čas, musel jsem omezit své aktivity. Od dětství mě bavily kreativní věci. Nejdřív jsem hodně psal. Byl jsem grafoman. Co se týče hudby, měl jsem přechodné období, kdy jsem měl zdravotní problémy s ušima a nemohl jsem skládat. Tak jsem začal hudbu vyjadřovat vizuálně. Měl jsem takové tříleté období, kdy jsem se malbě věnoval opravdu hodně. Ten jezevec je právě z toho období. Když se pak problém s ušima vyřešil, vrátil jsem se k hudbě, ale vizuální svět mě neskutečně obohatil. Já jsem i studoval AVU a hledal jsem možnosti, jak vizuální svět propojit s hudbou. Teď už se věnuji jen hudbě. Svoji cestu vidím v syntéze, která mi pomáhá naplňovat mou vizi. Mám mnoho kamarádů mezi skvělými instrumentalisty, kterým já nesahám ani po kotníky. Nicméně mi moje hraní stačí na to, abych si tu skladbu vystavěl. Nejsem přeborník v sound-engineeringu, ale dokáži realizovat svou představu. Stejně to mám i s mícháním, můžu si to vyřešit jako celek, to je pro mě to nejzásadnější. Při studiu AVU došlo k jedné velké proměně – když jsem dřív tvořil, bylo to hodně spontánní. Začal jsem prostě bezmyšlenkovitě tvořit. To mám i teď, jen je to víc spojené s nevědomím. Na druhé straně jinou stránku hudby už racionálně konstruuji v hlavě, snažím se o věcech přemýšlet koncepčně.

Floex

Přemýšlet koncepčně – to se dá naučit?
Floex: Na škole tě to sice primárně neučí, ale hodně tě nutí, abys tak o věcech přemýšlel. Pořád tam vymýšlíš nějaké věci a musíš to mít v hlavě srovnané – proč to děláš a tak. Tohle já vnímám jako pozitivní věc. To je asi to nejzásadnější, co jsem si ze školy odnesl.

Ty jsi živoucí důkaz toho, že se uměním dá uživit.
Floex: To je ale spíš náhoda. Každopádně já si myslím, že člověk musí do vesmíru vyzařovat touhu to umění dělat. A mít jasnou představu o tom, co chce dělat. Není to totiž o penězích. Dřív nebo později to přijde, když to člověk dělá z ryzí touhy a lásky k umění. Srdečná láska k tomu, co člověk dělá, to je ten klíč. Stejně jako vztah k člověku. To umění je vlastně takový náš partner.

Co se týče uměleckých ambicí, kam bys to rád dotáhl? Ještě přeci nemáš sošku Grammy…
Floex: (smích) Já jsem rád za ceny, které jsem dostal, ale v tomhle nemám žádné ambice. Spíš se raduji z toho, když se mi podaří dobrý track. To se odehrává ve dvou fázích – první fáze je na začátku, když vznikne skica. To většinou vznikne z nějaké úplně banální skici. Když je to dost silné, začnu si okolo toho představovat nějaký svět, běhám po studiu a ono to funguje. Pak následuje dlouhá cesta, než to člověk dotáhne do nějaké představy. Pak přichází druhá fáze radosti – když si poslechnu tu finální verzi tracku. Dalším potěšením je samozřejmě ještě pozitivní odezva na odvedenou práci. Úspěch je dneska velmi relativní pojem, je těžké ho uchopit. Primárně člověk nemůže být uspokojený z cen, čím neříkám, že z nich nemám radost.

Když zmiňuješ zpěv – ty sis našel textařku?
Floex: Já vůbec neumím psát texty…

A přitom jsi v dětství psal.
Floex: To je zajímavé. Ale to psaní mi vydrželo jen asi do šesti let, pak se to nějak zablokovalo. Teď mám skvělou textařku, dobrou kamarádku Anyu, zpěvačku z Alviku. S tou jsme se skamarádili přes úplně jiné projekty. Já jsem dělal hudbu k jejímu filmu, jelikož je Anya i filmařka. Teď mi natočila videoklip a zkoušeli jsme spolupráci i přes texty. Já už jsem měl pár textařů, ale spolupráce nikdy nefungovala. S ní je to naprosto skvělé!

Ty obecně hojně vyhledáváš spolupráci s jinými lidmi.
Floex: Je to totiž nesmírně osvěžující. Floex je čistě sobecký projekt. Navázat s někým spolupráci je v mnoha ohledech velmi obohacující! Já jsem za to vděčný, protože častokrát to s sebou přinese nové pohledy. Je to také úplně jiná energie – třeba teď ta spolupráce s Tomem, to je úplný živelný trans. Jiný příklad. Teď jsem se účastnil festivalu Punkt, což dělal Josef Sedloň. Jednalo se o festival improvizace, což mi přineslo úplně novou zkušenost. Jedna část byla remix – to spočívalo v tom, že hrála živá kapela, kterou vzápětí někdo remixoval. Já jsem si musel vytvořit set up pro to, abych byl schopen to udělat. Celý proces přípravy a realizace byl pro mě nesmírně obohacující a hodlám ty zkušenosti dál využívat ve své tvorbě.

Já přeji hodně inspirace při tvorbě nové hudby a veselou společnost múz. Uvidíme se v květnu v Akropoli!
Floex: Tak jo!

Foto: Pavel Kašík
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY: ORIGAMIBIRO

Pondělí 18. 5. 2015
Vstup: 340 - 399 Kč
Vystupují:
ORIGAMIBIRO (UK), PIANO INTERRUPTED (UK), ENSEMBLE ECONOMIQUE (USA), FLOEX (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika