Bianca Casady z CocoRosie zahraje i zazpívá ke svému filmu v Divadle Archa

Bianca Casady z CocoRosie zahraje i zazpívá ke svému filmu v Divadle Archa

13. 05. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Při příležitosti účasti Biancy Casady na Pražském Quadriennale 2015 uvede Divadlo Archa 19. června speciální projekci s hudebním doprovodem. V tomto sólo projektu se Bianca Casady představí nejen jako hudebnice, ale i jako filmařka.
V Divadle Archa živě zahraje a zazpívá ke svému filmu, který je nyní ve výrobě a jehož projekci v Arše doprovodí na piano Jean-Marc Ruellan a Doug Wieselman (Antony and the Johnsons). Koncertu předchází přednáška Biancy Casady v rámci Pražského Quadriennale, která se koná 18. června v Colloredo – Mansfeldském paláci. Debatu po přednášce bude moderovat Ondřej Hrab.
 

Bianca Casady (Coco) je hudebnice a výtvarnice původem ze Spojených statů. Se svou sestrou Sierrou (Rosie) Casady založila před dvanácti lety hudební skupinu CocoRosie. Sestry se narodily a vyrostly v Americe, ale skupinu vytvořily v Paříži – poté, co se zde setkaly po letech odloučení. Od té doby používají k označení společných i samostatných aktivit jméno CocoRosie.

V Divadle Archa, kde se CocoRosie představily českému publiku vůbec poprvé v roce 2007, vystoupí Bianca nejen jako mnohostranná vokalistka, ale i filmařka. Živě zahraje a zazpívá ze soundtracku ke svému filmu, který je nyní ve výrobě. Ve filmu sleduje pouť skupiny postav – outsiderů: Osamělého klauna, Bezruké panny, Vagabunda Wino. „Všichni hledají domov. Zdá se, že už ani nežijí, ale bloudí v jakémsi snu. Duchové věčné přítomnosti trmácející se domů,” popisuje Bianca. Pražské představení je rozvedením projektu prezentovaného vloni v listopadu v Centre Pompidou. Na jevišti Archy Biancu doprovodí na piano Jean-Marc Ruellan a na saxofon, klarinet, basklarinet a elektrickou kytaru Doug Wieselman. Wieselman je členem Antony and the Johnsons a spolupracoval například s Johnem Luriem a the Lounge Lizards, Lou Reedem, Joan-As-Policewoman či Laurie Anderson.

Bianca přijede do Prahy z Moskvy, přímo po premiéře představení, na němž se CocoRosie podílely s Robertem Wilsonem. Sestry napsaly hudbu k adaptaci Puškinových pohádek ve Statním divadle národů. Po Peteru Panovi – uvedeném v Berlíně a Paříži – jde o druhý kus, který CocoRosie s tímto mágem divadelní avantgardy vytvořily. Sám Robert Wilson ke společné práci řekl:

„Bylo to jiné než například s Davidem Byrnem, Philipem Glassem nebo Tomem Waitsem, protože CocoRosie jsou i výtvarnice – byť základem výsledného díla je zvuk. Přemýšlely hodně nad líčením, nad vzhledem postav, nad tím, jak s tím budou ladit písně i zvukové efekty.”

Bianca je též členkou Future Feminists, skupiny, v níž kromě její sestry působí Antony Hegarty, Kembra Pfahler a Johanna Constantine. Uskupení se různými uměleckými prostředky snaží definovat budoucnost feminismu.

Koncertu předchází přednáška Biancy Casady v rámci Pražského Quadriennale, která se koná 18. června v Colloredo – Mansfeldském paláci. Debatu po přednášce bude moderovat Ondřej Hrab.

The Dead Season uvádií Divadlo Archa ve spolupráci s PQ 2015.

CocoRosie - americké sestry Sierra a Bianca Casady zahájily svoji společnou hudební dráhu po mnoholetém odloučení v roce 2003. V roce 2004 vychází debut La Maison de mon Rêve. Jejich druhá deska Noah´s Ark vyšla o rok později. Jejich neotřelý a osobitý hudební výraz katapultoval sestry na vrchol freakfolkové indie scény vedle souputníků jako Antony Hegarty či Devendra Banhart. V roce 2007 vydaly CocoRosie své třetí album The Adventures of Ghosthorse and Stillborn. Album Grey Oceans z roku 2010 vznikalo téměř tři roky v Buenos Aires, Paříži, Berlíně, New Yorku a Melbourne. Formace bravurně těží z kontrastu svých hlasových projevů - Sierra, disponující operním hudebním vzděláním doprovází své party hrou na harfu, zatímco Bianca - mnohostranná popová vokalistka ležérně překračuje hranice zpěvu, rapu či hiphopu. V Divadle Archa, které se stalo pro CocoRosie domovskou scénou, vystoupily sestry několikrát, naposledy před dvěma lety se zatím poslední deskou Tales of A Grass Widow.

Dodal: Pavlína Svatoňová, Divadlo ARCHA
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BIANCA CASADY (COCOROSIE)

Pátek 19. 6. 2015
Vstup: od 490 Kč
Vystupují:
Bianca Casady (CocoRosie) - The Dead Season - La Morte Saison
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika