Slavnosti Denovali Records v Paláci Akropolis

Slavnosti Denovali Records v Paláci Akropolis

21. 05. 2015  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
Německý label Denovali Records oslavil na pondělních Music Infinity 10 let své existence. Ty se tradičně odehrály v Paláci Akropolis, a to v komorní atmosféře, která vyzrálým muzikantům nesmírně sluší.
Na Akci bohužel nevystoupili britští Origamibiro, kteří se kvůli londýnské zácpě nedostali včas na letiště. Večer nabídl naštěstí i další kvalitní jména a zejména brilantní Piano Interrupted byli natolik výrazní, že mnozí na výpadek programu zcela zapomněli.

Heroinový zvuk Ensemble Economique
Z největší dálky – Kalifornie přijela kapela jednoho muže. S Brianem Pylem známým jako Ensemble Economique přijel do Prahy řízný noise. Díky jeho kytaře na hony vzdálený tomu, na jaký jsme zvyklí od Murcofa nebo Biosphera. Jedna píseň za všechny Do You - nejsnáze identifikovatelná díky vysamplovanému vokálu Sinead O’Conner. Několikaminutové experimentální skladby gradovaly ve výškách a nesly s sebou veškerou ponurost světa. Neubránila jsem se myšlence, že by se toto downtempové inferno k smrti líbilo Kurtu Cobainovi. Hudba Ensemble Economique připomíná med. Ani ne tak chutí, jako konzistencí – táhl se celým sálem a brzy se jí člověk přejedl. Lžička medu je tak akorát.
 

Floex – od techna k ploužákům
V netradiční sestavě vystoupil projekt okolo Tomáše Dvořáka. Floexe doprovodil výjimečně Jindra Pavliš, který jinak běžně vystupuje se svým projektem Clarinet Factory. Nechyběla charismatická zpěvačka Sára Vondrášková s křišťálově průzračným hlasem, kterou mnozí z vás znají spíš jako Never Sol. Bubeník Marián Petržela nebyl za plexisklem ukrytý jen tak z plezíru, byť tomu nelze upřít estetické hledisko. Sklo sloužilo jako izolant, zvuk bicích nelezl do ostatních mikrofonů a my jsme si tak mohli vychutnat třeba píseň Isemifopix. Ta původně vznikla pro jednu módní přehlídku, ale naštěstí si tenhle kousek našel cestu k širšímu publiku. K mému potěšení zazněla píseň Gone, takže i na slzičky došlo. Floex zkrátka patří ke špičce toho, co naše luhy a háje nabízí.
 

Piano Interrupted dortem na třešni
Piano Interrupted během několika prvních okamžiků rozfoukali poslední smetí pochybností, jestli se oslavy dekády existence vydavatelství obejdou i bez hlavní hvězdy. Trio převzalo hvězdné otěže s lehkostí sobě vlastní a předvedli, co umí vyzrálí muzikanti. Tu a tam sklouznou k improvizacím, nechávají navzájem vyniknout svým nástrojům a jsou přes veškerou svou hravost chladnokrevnými profesionály. Pianista Tom Hodge a producent Franz Kirmann jsou označováni za protagonisty neoklasicismu. Když piano a kontrabas míchají na pódiu s ostatními žánry – ať už se jedná o jazz či ambient, získávám čirou představu o tom, jak má vypadat klasická hudba oblečená do 21. století. Silný zážitek!
 

Přerušení Piana Interrupted
Od začátku, kdy muzikant poprvé vstoupí na pódium, snaží se o navázání nitě s publikem. V případě Piano Interrupted, kdy je ticho nedílnou součástí písně, jde o nit křehkou a intimní. No a tu máme návštěvníky koncertu, kteří to buď nevnímají, nebo je jim to ukradené. Běhají sem a tam a do ticha třískají dveřmi. Vadí mi, když si na koncertě lidé povídají, ale to co předvedl pár v pondělí v Akropoli… Na dobrých pět metrů jsem měla možnost vyslechnout rozhovor o tom, zda půjdou či nepůjdou po koncertě na pivo. Měli se sebrat a jít rovnou. Apeluji proto na vás, drazí návštěvníci koncertů, buďte ohleduplní, ostatní se za své peníze chtějí stát součástí toho důvěrného dějství.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY: ORIGAMIBIRO

Pondělí 18. 5. 2015
Vstup: 340 - 399 Kč
Vystupují:
ORIGAMIBIRO (UK), PIANO INTERRUPTED (UK), ENSEMBLE ECONOMIQUE (USA), FLOEX (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika