Michael Burian: Na Ibizu jezdím pravidelně asi od roku 2000 a vždy si to hodně užiji

Michael Burian: Na Ibizu jezdím pravidelně asi od roku 2000 a vždy si to hodně užiji

13. 08. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Prague Pride festival je v plném proudu a k jeho vyvrcholení dojde v sobotu v rámci pochodu Prahou, který vyústí na pražské Letné, kde je připraven bohatý program a představí se zde například Hoxton Whores, Jonty Skrufff, Fidelity Kastrow, Marcelo K2, Michael Burian nebo Subgate.
Tato sestava se objeví za mixem i na oficiální afterparty v pražské Roxy. Ve spojení s hlavním eventem a oficiální afterparty vám přinášíme příjemný rozhovor s již zmiňovaným zástupcem domácí scény Michaelem Burianem, který nám prozradil, na čem v současnosti pracuje, jaká byla jeho poslední návštěva Ibizy a jak vzpomíná na staré časy, kdy vystupoval pod pseudonymem Electromajk. Hezké čtení.

Michael Burian

Ještě než se v rámci tohoto rozhovoru zaměřím na tvou současnost a také účinkování na festivalu Prague Pride a Prague Pride afterparty, rád bych se vrátil zpátky v čase a to do dob, kdy se na stáncích trafik objevoval každý měsíc kultovní časopis Tripmag, později Xmag a přílohou jednoho vydání byl i tvůj mix Trancing, který byl velmi úspěšný. V té době jsi vystupoval pod pseudonymem Electromajk a i tvůj hudební projev byl stylově trochu odlišný od toho současného. Jak na tuto dobu s odstupem času vzpomínáš jakožto jeden z nejdéle hrajících dj’s u nás?
Ahoj Ondro. Na tu dobu vzpomínám moc rád asi jako všichni, kteří si ji zažili. Bylo to na začátku mojí kariéry a díky tomu CD jsem se dostal do povědomí většiny tehdejších clubberů. Zvuk té doby mám moc rád a ikdyž se dnes celý zvuk taneční scény vyvinul hodně ke komerčnímu zvuku, tak i tak se v něm snažím hledat zajímavé tracky a určitě nesázím na jasné a omleté hity.Však to můžete právě třeba na afterparty po Prague Pride v Roxy slyšet.
 

Když by jsi měl porovnat atmosféru na parties tehdy a nyní a zároveň i návštěvníky akcí, co by bylo tím zásadním rozdílem?
Dříve šli lidi hlavně za hudbou a čím kreativnější si jako dj byl, tím jsi u návštěvníků měl větší úspěch. Dnes se lidi chodí bavit na EDM a chtějí slyšet hity z radia a dje, aby na ně mával vlajkou. Bohužel jenom malá část v tom hledá víc než jednoduchou zabávu ve společnosti alkoholického drinku.

Od počátku nového tisíciletí vystupuješ pod svým občanským jménem Michael Burian. Proč jsi vlastně k této změně přistoupil?
Bylo to v době, kdy jsem zaznamenal mezinárodní průlom a začal jsem dost často vystupovat v zahraničí a tam 99% lidí mělo obrovský problém moji přezdívku vůbec vyslovit. Po delším zvážení jsem se pak tedy rozhodl začít vystupovat pod vlastním jménem, které naštěstí zní dostatečně mezinárodně (smích).

Jaký je vlastně Michael Burian v osobním životě a co dělá, když zrovna nevystupuje?
Michael Burian věnuje svému ,, povolání '' opravdu obrovskou část svého života a tak toho volného času moc nezbývá. Myslím, že to sám z vlastní zkušenosti Ondro znáš (smích). Když si ale čas udělám a o to se poslední dobou snažím víc a víc, tak se hodně věnuji sportu - plavání, tenis, fitko, lyže, kolo. Dříve jsem to dost zanedbával a jak se říká, zdraví máme jen jedno a popravdě se ten dlouhý party život začal i na mém zdraví projevovat a tak to chtělo změnu .

Za svou kariéru jsi procestoval nespočet zemí světa. Jaká země nebo kultura na tebe nejvíce zapůsobila a proč?
Procestoval jsem kus světa a jsem strašně rád, že jsem tuto možnost měl! Nejvíce na mne zapůsobila určitě Indie . Kdo tam byl, tak asi bude vědět proč. Ty rozdíly v životní úrovni jsou tam tak enormní, že to asi nemůže nikoho nechat klidným.

Musím říct, že jsi poměrně dost produktivní co se vlastní hudební tvorby týče a pokud se nepletu, tak tvůj první počin vyšel již v roce 1998. Na čem v současnosti pracuješ ve studiu a jak si vede tvé vlastní vydavatelství Bohemian Recordings?
Už od samého začátku mne strašně bavil djing, ale stejně tak studiová práce a tak těch tracků, remixů, různých spoluprácí za moji kariéru vzniklo opravdu hodně. Nejaktuálnější je určitě hymna k letošnímu ročníku festivalu Mácháč, který slaví 15. výročí. Hymnu, kterou jsem pojmenoval The Day Of Colours jsem produkoval společně se svým studiovým parťákem Jeanem Lucem. Stejně tak je aktivní i můj label Bohemian recordings , který má na kontě již 60 releasů a vydal více jak 35 umělcům jejich skladby.

Kultovní věcí posledních let se stal tvůj track Vltava, který vychází ze stejnojmenného hudebního díla skladatele Bedřicha Smetany. Proč zrovna Vltava a Bedřich Smetana? Osobně v tom cítím symboliku a jakou si skladbu charakterizující Čechy a Prahu…
Měl jsem ten nápad v hlavě strašně dlouho, protože tu skladbu miluji od svého dětství. Pak najednou přišel ten čas a jak jsem ten nápad zrealizoval, vůbec jsem netušil, co se potom stane (smích). A jak jsi správně napsal, stal se z toho kult (smích).
 

Poslední otázku týkající se tvé vlastní produkce bych směřoval k tvým úspěchům. Jsi nositelem několika významných ocenění a tak je na snadě se zeptat, jakého si vážíš nejvíce?
Vážím si úplně všech a to ať od odborných porot, tak ale hlavně od mých fanoušků, protože nebýt jich, tak se nemůžu živit tak krásnou věcí jakou pro mě hudba je!

Pojďme se vrátit do zahraničí, ale zaměřme se na tvá vystoupení. Jaký byl tvůj nejsilnější zážitek z cizích zemí?
Těch momentů bylo hodně, ať už vystupování na Loveparade v Mexico City, kdy na můj set skákal jeden milion lidí a málem rozpoutal zemětřesení, či vyprodané americké prestižní kluby a jásající místní publikum, to mne fakt dojímalo. Jak jsem říkal, těch míst a zážitků bylo hodně a určitě by nebylo fér vyzdvihnout jenom jeden z nich .

Letos jsi se vydal s Evropou 2, kde mimo jiné působíš jakožto rezident na Ibizu. Jaké to bylo a kde všude jsi vystoupil?
Na Ibizu jezdím pravidelně asi od roku 2000 a vždy si to hodně užiji. Potkáš tam kolegy dje v baru nebo na ulici a můžeš si popovídat a tak dále. Je to vždy skvělé. Letos jsem hrál na party, která byla na velkém katamaránu a bylo to opravdu skvělé. Voda, lidi , hudba, západ slunce - prostě pohádka (smích).

Za několik málo dní odstartuje festival Prague Pride, kde budeš působit jak na Letné tak i na oficiální afterparty v Roxy. Co si o koncepci tohoto festivalu tolerance myslíš a jak hodnotíš jeho program?
Přiznám se, že se letos Prague Pride zúčastním poprvé a tak teprve uvidím jaké dojmy ve mně zanechá. Každopádně se moc těším i na program, který jsem měl zatím možnost vidět a vypadal určitě zajímavě.

Dotýká se tě téma festivalu nějak více?
Tak tato komunita je od samého začátku velice úzce propojena s taneční scénou a tak se mne toto téma určitě také dost dotýká.

Budeš mít čas se zúčastnit kromě tvých vystoupení na Prague Pride i jiných akcí, které organizátoři připravují?
Zatím jsem nic konkrétního neplánoval, ale určitě se nějaké další akce v rámci Pride zúčastním.

Na co se můžeme v rámci tvých vystoupení těšit?
V Roxy na Pride Afterparty budu vystupovat společně s mladým a velice talentovaným houslistou, který si říká Hipox a na to se určitě těšit můžete!

Kompletní informace o sobotní Prague Pride afterparty v pražské Roxy naleznete na https://www.facebook.com/events/1673592436205299/ . Vstupenky jsou stále k dostání v síti Ticketpro a na http://shop.praguepride.com/cz/eshop/vstupenky-tickets/vip-prague-pride-after-party-158

Dodal: Ondřej Beránek
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PRAGUE PRIDE AFTER PARTY

Sobota 15. 8. 2015
Vstup: od 290 Kč
Vystupují:
Subgate, Michael Burian + houslista, Hoxton Whores (UK), Jonty Scrufff & Fidelity Kastrow (Germany), Marcelo di Lazari (Brasil), elix!, Petr K, Zu
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika