Granduciel Grande v Praze

Granduciel Grande v Praze

19. 08. 2015  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
The War on Drugs odehráli v Praze svůj první koncert. Průřez dosavadními třemi alby vydal na dvě hodiny a zachytil kapelu z Philadelphie ve skvělé formě. Zářil hlavně frontman Adam Granduciel, který si instrumentální party pepřil vydatnými improvizacemi.
The War on Drugs není třeba představovat – obzvlášť zahraničnímu publiku, jak jsem pochopil při přechodech z místa na místo v nabité Lucerně. Němčina, kupa angličtiny, holandština a další jazyky se proplétaly jako hadi šumícím davem. Příjemné. Stejně jako pohled na vyrovnaný věkové průměr: holt, dobrá muzika si své věrné najde vždycky. Nezáleží na věku, pohlaví ani národnosti.

Kdybych tu měl předvést reportérský ejaculatio praecox, tak hned začnu tím, co prostě bylo vrcholem večera: Under Pressure, otvírák nejnovější desky, zazněl s takovým drivem, že těch necelých 8 minut bylo snad nejlepším zážitkem letošních prázdnin. Je příjemné vidět, jak kapela roste – v případě TWOD je tenhle růst zosobněn hlavně zpěvákem, který na poslední desce Lost in the Dream doslova kouzlí. Samozřejmě s parťáky, bez jejichž umění by výsledný efekt nebyl tak granducielózní: ti byli skromně v pozadí, ale při ruce. Jemné, ale o to působivější dechy, záplava kláves, frenetický bubeník a stabilní basák tvořili základnu, ze které si Granduciel mohl odskakovat ke svým kytarovým výstřelkům. A že to byly výlety – na skromnější a jednodušší kytarové party, které doprovázely zpěv, navazovalo pořádně hlasité běhání po krku kytar. Upřímně, tohle byly minuty, kvůli kterým by člověk zabíjel.
 

Koncert otevřely pomalejší skladby z prvních desek – Arms Like Boulders a Comin´ Through. Průlet nejnovější Lost in the Dream pak zahájila přísně rytmická An Ocean in Between the Waves, při které začaly být vidět první náznaky pohybu v publiku. Když pak došlo na Red Eyes, čekal jsem jen na Granducielovo „wow“ (na desce 1:47), které přehodí celou píseň – včetně posluchače - o level výš. Od té doby šlapalo všechno v nastaveném tempu – na výjimky, samozřejmě. Téměř dvouhodinový setlist se neobešel bez klidnějších skladeb, které koncert uvedly a vyskytly se i v mezičase – jednalo se hlavně o plíživější věci z desek Slave Ambient a Wagonwheel Blues, ale patřila tam například i tklivá Suffering. To už se ovšem schylovalo k vrcholu, který jsem popsal v úvodu: Under Pressure přejela jako lokomotiva, pak ještě jedna, přídavek a domů. Šťastný jak malé děcko.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

THE WAR ON DRUGS

Pondělí 17. 8. 2015
Vstup: 540 - 640 Kč
Vystupují:
The War On Drugs (USA)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika