Jízda s Parquet Courts

Jízda s Parquet Courts

16. 09. 2015  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Když jsem plánoval koncert Parquet Courts, bál jsem se, aby to nebyla trošku nuda. Nemohl jsem se splést více - americana punk má naživo nevídané koule. Přičtěte si patřičně propracovanou flákačskou pózu celé kapely a dostanete skvělý koncert.
První večer v nově otevřeném klubu Basement se povedl. Skvělý, hodně průchozí prostor, oddělená kuřárna (zákaz kouření v ostatních prostorech je ostře vynucován), podium tak, abyste na kapelu viděli prakticky z kteréhokoli bodu. Čisto, ale pořád underground. Za mě dobrý.

Parquet Courts dělají speciální mix zvaný americana punk a navazují přitom na to nejlepší z americké tradice flákačského punk-rocku devadesátek. Zběsilé riffy, mimózní kytarová sóla, ale zároveň i silné melodie. Hlavně ale masakrózní tempo a frenetický zpěv s nesrozumitelnými texty. Často mi to připomínalo Pavement, kteří něco podobného předváděli – v umírněné formě – právě v době vrcholu své kariéry, ve zlatých devadesátkách.
 

Koncert začal kolem půl desáté bez větších okolků a řečí. Ty následovaly spíš jako zábavné vložky během jednotlivých skladeb. V jedné z takových se publikum dozvědělo, že je to nejlepší na celé šňůře – nejplnější hubu keců (nepochybuju, že by to Austin Brown vyjádřil úplně stejně) měl právě kytarista. A evidentně si to užíval.

Koncert otevřela nejnovější deska, nejpovedenější ze všech dosavadních 4 alb. Sunbathing Animal se nese přesně v duchu výše napsaného: našlapané pecky jako Black and White, Always Back in Town nebo Ducking and Dodging působí naživo jako amfetamin – přední řady plného Basementu dostaly pořádnou dávku a bylo to poznat. Pogo jako kráva, ke konci i crowdsurf.

V těch nejlepších chvílích jsem si připadal jako na kázání nějaké šílené náboženské kapely. Vždycky jsem si myslel, že dokážu mluvit zatraceně rychle: po koncertu Parquet Courts vím, že jsem opravdu pouze nedomrlé ořezávátko. Rychlost, s jakou Andrew Savage servíroval svoje modlitby, byla nevídaná. Do toho ještě stíhal hrát na kytaru a tvořil tak díl celkové, skvěle šlapající mašiny Parquet Courts.  
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PARQUET COURTS

Neděle 13. 9. 2015
Vstup: 200 - 250 Kč
Vystupují:
Parquet Courts (USA)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika