Berlínské legendy Hacke a de Picciotto předvedou, že výdrž jim nechybí

Berlínské legendy Hacke a de Picciotto předvedou, že výdrž jim nechybí

27. 01. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Baskytarista Einstürzende Neubauten Alexander Hacke se společně se svojí družkou Danielle de Picciotto (mj. spoluzakladatelkou berlínského Love Parade) po několika letech vracejí do MeetFactory s novým projektem.
Dvojice se vzdala svého berlínského domova a to, co mělo být původně 18měsíční turné, se rozvinulo v nomádský způsob života, který trvá již pět let. Jedním z jeho výsledků je i připravovaná deska „Perseverantia“ (latinsky „výdrž“), na které pracují poslední rok a vyjít by měla v dubnu 2016. Na ní Hacke a de Picciotto kombinují svoje zázemí v rytmickém, industriálním tepání se znovuobjevenou spiritualitou. Valivé beaty a melancholické housle zde dávají vyniknout pouštním dronům, hrdelnímu zpěvu a mluvenému slovu. Ať čekáte cokoliv, tohle bude rozhodně speciální večer! Večer otevře dark-dronová dvojice Tomáš Palucha.
 

Jestli se dá nějaké setkání bez uzardění nazvat jako osudové, pak to stoprocentně platí o tom, které svedlo dohromady baskytaristu a “hudebního ředitele” kultovních Einstürzende Neubauten Alexandra Hackeho a v Berlíně naturalizovanou americkou multimediální umělkyní Danielle de Picciotto. Od jejich první kolaborace sice už nějaký ten pátek utekl, talentovanému umělecko-manželskému páru ale roky vzájemné spolupráce jednoznačně prospívají. Důkazem je kromě stále platného oddacího listu především mimořádně vysoká úroveň a originalita projektů, kterými v nepravidelných intervalech zásobují kritické publikum i nedočkavé fanoušky.

Experimentální character jejich tvorby a neustálá potřeba hledat nové a nekonveční výrazové prostředky se naplno projevují ve scénických představeních, jakými byly například audiovizuální adaptace novely H. P. Lovecrafta Mountains of Madness z roku 2007, na které Hacke a de Picciotto spolupracovali s The Tiger Lillies, nebo renesanční satirou Sebastiana Brandta inspirovaný projekt Ship of Fools, se kterým objeli v roce 2008 svět a v jehož pražském uvedení si zahráli také saxofonista Petr Venkrbec (Psí vojáci, Vltava), perkusionista Jiří Korman nebo básník Pavel Zajíček (DG 307).

Návratem k čistě písňové tvorbě bylo oceňované album Hitman’s Heel (Potomac, 2011) inspirované nomádským způsobem života, na kterém se industriální inventář mísí s orientální rytmikou, americkou country, jarmarečními motivy i divokými kytarovými riffy a jehož křest na jaře 2011 v pražské MeetFactory zahájil tříměsíční pobyt uměleckého páru v rámci zdejšího rezidenčního programu. O tři později vyšla na labelu Mute deska Ministry of Wolves postavená na přepracovaných pohádkách bratří Grimmů, na kterou Hacke a de Picciotto přizvali legendárního Micka Harveyho (Crime & the City Solution, Nick Cave and the Bad Seeds) a Paula Wallfische (Botanica). Mimořádně zajímavý zážitek slibuje také připravovaná deska Perseverantia, kterou věční hledači nových cest představí na svém koncertu 6. 2. od 20:30 v pražské MeetFactory.

Dodal: Šárka Maroušková, MeetFactory
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ALEXANDER HACKE & DANIELLE

Sobota 6. 2. 2016 až Sobota 6. 2. 2016
Vstup: 190 Kč
Vystupují:
Alexander Hacke, Danielle de Picciotto
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika