Rozhovor s Tomášem Haverlíkem

Rozhovor s Tomášem Haverlíkem

07. 08. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Peter Holman zpracoval povídání s Tomášem Haverlíkem a jako rozhovor jej uvádí se slovy "Trance a progressive to v Čechách neměly jednoduché. Před čtyřmi, pěti, lety jsem pořádal pravidelně každý měsíc trance - progressive party Gate v pražském klubu Industry. Jako hosty jsem si zval lidi, o kterých jsem si myslel, že jejich hraní bude patřit budoucnost. Na správnou kartu jsem vsadil i v případě Tomáše Haverlíka.
Tomáši, vzpomínáš si ještě, kdy a kde jsi hrál poprvé v Praze?
Ano, spominam si na to presne. Bol to dlhy vikend, ktory sa zacal Dance Extravaganzou na radiu Evropa2 a potom pokracoval v kluboch Industry a Studio54.

Ano, přesně tak. A byl to úžasný víkend. Ale tehdy jsi ještě tvořil a vystupoval s Rastim Tkáčem. Pak jsi ale vsadil na sólovou dráhu, proč?
Bolo to cisto efektivne riesenie, kedze kazdy s nas sa v sucastnosti profesionalne
venuje inym veciam a teda hudba je stale vo forme hobby. Cize zavisla na volnom case, ktoreho je stale menej. Spolocne zladenie sa teda blizi k nule.

tomas haverlik

Povedlo se Ti, co málokomu – dostat se mezi světovou producentskou špičku. Ale mám pocit, že muzika je u tebe stále spíš koníčkem, než zdrojem obživy. Setkal jsem se s mnohými známými dýdžeji a producenty, např. s Fredem Bakerem, Mr. Samem, Corvinem Dalekem a dalšími. Ti všichni, ale mají muziku takříkajíc na plný úvazek. Proč je to u tebe jinak?
Nechcem sa zivit DJingom a ani "nasilnou" produkciou z potreby
o prezitie. To si necham na ine cinnosti, ktore robim pocas dna.. Grafika a foto. Som si isty, ze by moja produkcia isla citelne s kvalitou dole, keby som to musel robit pod nejakym tlakom, napriklad casovym. Teraz si robim hudbu kedy sa mi zachce. Bez obmedzenia. Ked sa s tym hram tyzden, alebo mesiac, nevadi mi to. Relaxujem pri tom.

Tomu stoprocentně rozumím, protože i já zastávám tento přístup. Mě živí něco podobného - novinařina a foto, a to mi umožňuje cítit se při hraní mnohem více free. Ty v poslední době hraješ na velkých akcích a festivalech, stále častěji i v zahraničí a jsi stále populárnější. Pociťuješ v této souvislosti nějaké omezení soukromí?
Popularita? Ja to nejak nevnimam. Cele toto okolo sa len zbytocne nafukuje a v skutocnosti o nic nejde. Nie, nepocitujem ziadne obmedzenia.

A když jsme u toho soukromí - jsi ještě svobodný nebo už ženatý?
Boze chran! Som slobodny :-)

A co fanynky a fanoušci?
Vazim si kazdeho bez rozdielu a snazim sa byt ustretovy, tak ako to len ide. Nemam s tym problem.

Tebe je možné slyšet nejen živě na různých festivalech a akcích, ale i v rádiích. Na jakých stanicích konkrétně?
Mam rezidentny program na severoamerickom radiu ETN.fm, ktore prostrednictvom internetu vysiela do celeho například a tesi sa velkej popularite. Například je cas, tak hostujem aj na inych radiach. Například DI.fm, Globalbeats. Na slovensku je to previdelna relacia BeOKEY na radiu Okey.

tomas haverlik

Kde se ti hraje lépe – v rádiu nebo na party?
...na party je obecenstvo :-)

Kromě svých skladem máš na svém kontě i řadu remixů. Jak to bývá v takových případech? Oslovují autoři spíš tebe nebo je to naopak, že tě určitá skladba tě zaujme a ty oslovíš autora s nabídkou na remix?
O remixy sa ziada. Autory poziadaju o vyrobu remixu. Na zaklade ich predstav potom rozhodnu, ze kto to bude. Musia mat istotu, ze sa odvedie 100% praca.

Je toho hodně, co tě ze světové progressive a trance tvorby zaujme? Kam podle tebe budou v nejbližší době tyto žánry směřovat, mají už svůj vrchol za sebou?
Praveze vobec. Dobrych skladieb je stale malo a ide to neznamim smerom. Smerovanie zanru je diskutabilne. Skor sa naskyta otazka, ci sa to nepodriaduje komercne atraktivnejsim odrodam... Neriesim to ale. Ostavam verny tomu svojmu a ked bude zle, budem hravat uz len to, co si spravim sam :-)"

Do zářijové Citadely je sice ještě dost dáleko, ale přesto bys mohl vědět, zda to té doby spatří světlo světa nějaká novinka, kterou tam zahraješ.
Urcite budu aj novinky :-) A nie jedna. Nechajte sa prekvapit.

Díky za rozhovor a těšíme se na tebe v září v Brně na Citadele.
- Petr Holman -

1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Kris
08. 08. 2006 | 12:47:49
+0 | -0
Jo, tu party v Industry si pamatuju, škoda že uz je Industry minulost :(
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika