Protomartyr v Basementu

Protomartyr v Basementu

22. 04. 2016  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Post-punk v podání detroitských Protomartyr se poslouchá jedna báseň. Ve skvěle ozvučeném Basementu se ve čtvrtek tahle skvadra předvedla také pražskému publiku. A dopadlo to výborně.
v klubu Basement. Měl jsem tu čest jen dvakrát, ale i po tomhle představení musím říct: jaká škoda. Proč? Když už ne kvůli chytře řešenému prostoru, kde si můžete vybrat místo „pohledu“ na kapelu, tak kvůli zvuku. Samozřejmě, zvukař je zvukař, ale tenhle sklepní bunkr tvaruje nástroje do jednolité, ale zároveň krásně diferencované formy. Takže i když včera kytara Grega Ahee přecházela do hutných noisových poloh a do toho duněla basa, mohli jste frontmanovo pečlivě přednášené „deklaratorium“ slyšet bez problémů. Takže velká škoda.

Nálož Qui

„Smuteční“ večer odpálili masivní náloží předskokani Qui, opěvovaná kalifornská partička, která se pohybuje mezi experimentálním rockem a punkem. Co zpočátku působilo rozpačitě, nabíralo s postupujícím časem obrátky a dospělo k velkolepému konci. Nejlepší okamžiky přicházely ve chvílích, kdy duo Christensen-Cronk otočili dynamiku o 180 stupňů – z heavy riffu do klidného dvojhlasu, téměř operního výkonu. Nálož experimentu to byla zatraceně velká, ale klukům se to nerozuteklo. Zůstalo to pohromadě a já jsem se sám sebe ptal: je to jen můj dojem, nebo by taková ujetina, co nakonec vydá desku u Pattona na Ipecac, v Čechách vznikala jen těžko? 
 


Mučedníci na scéně

Hlavní aktéři večera byli na podiu během pár minut – sympatické. Bez velkých okolků se do toho opřeli a skvěle odehraná Cowards Starve dala tušit, že tohle bude jízda. Co zpočátku také strhávalo pozornost, byl frontman Casey. V tradici toho nejlepšího z post-punku jsme mu všichni byli – zdánlivě – tak nějak u zadku. A i přesto, že Casey a celá kapela jsou z Detroitu, působili zatraceně kontinentálně. Anglicky, chtěl jsem dodat. Třeba vynikající skladba Pontiac 87 z nejnovější desky The Agent Intellect zní, jako by vypadla z oka Angličanům O Children. Některé ostatní odříkávané texty zase odkazují na nejlepší tradici anglické flákačské „garáže“ (The Streets). A to, že Casey v nejlepších chvílích vypadá a tváří se jako David Cameron, jen přidává na celém pocitu příjemné zmatenosti. 

Každopádně, nebyly to jemné grimasy Caseyho, ale hudba, která večer vedla. Zněly hlavně věci z nové desky, kterým vévodil už zmiňovaný Pontiac 87 nebo melodická, ale zároveň pěkně přinasraná, Boyce or Boice. Dalo by se říct, že oproti starším věcem je deska The Agent Intellect silnější v melodiích. Casey kromě skvělého přednesu vsadil i na propracovanější intonaci a tohle převzala i kytara. Není nouze o úvodní sóla, která si pamatujete ještě týden po koncertu – vlastně většina skladeb z nové desky tyhle malé drahokamy má. Pak už stačí to celé pořádně sehrát – o čemž, vzhledem k počtu odehraných koncertů nemůže být u Protomartyr pochyb – a máte koncert jak víno. Doplněné o syrovější dřívější věci (I Stare at Floors, Scum Rise!) chutná tohle víno natrpkle, ale pořád výborně!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PROTOMARTYR

Čtvrtek 21. 4. 2016
Vstup: 200 - 250 Kč
Vystupují:
PROTOMARTYR (USA)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika