Reportáž z Hradhouse nr.9

Reportáž z Hradhouse nr.9

09. 08. 2006  |  Autor: Obsession  |  Komentáře (8)
Déšť, bláto a vysmátí tanečníci, kteří vypadají, jakoby jim déšť ani nevadil. Třicet účinkujících, pět stageí, deset barů a téměř 4000 lidí z tuzemských a jiných krajů. Hradhouse sliboval i přes nepřízeň počasí pořádnou porci zábavy.
Podle hesla: „Techno je všechno a Jerry je bůh!“ jsme se usídlili na prostorově největší junglové Fléda stagei a skoro se z ní nehli. Pár průzkumných cest do jiných žánrových končin sice bylo v plánu, jenže bahno a solidně zacpané průlezy mezi jednotlivými stagei od snah odradily docela bezpečně. Přesto jsem Orbithovi dala dvacet minut a byla navýsost spokojená. Tenhle pán opravdu umí a už se nedivím tomu, proč si ho tolik lidí volilo Djem roku 2005.

hradhouse

Důkladně promočení jsme dorazili na začátku vystoupení Cosmic Cube a schovali se k jednomu z bohatě zásobených barů. No vypadá to, že na cenu 35,- za pivo si na českých festivalech budeme muset zvyknout. K poslechu a výhledu na příchod dalších návštěvníků nehrál vůbec špatně a já se jen modlila, že na zvuku ještě crew zapracuje. Slabé, tříštivé cosi značně podkopávalo dojem z Cosmic Cubovych skills. Náladu nám perfektně vyladil při střídačče s Dj Marcem (Subfocus a Danny Wheeler – Lost Highway). Následná hodinová porce příjemného a energického breakbeatu výtečně sedla.

Nastoupil X- Morph s MC Lobotomia. Technicky čisté zahrání doplněné nevtíravým ženským vokálem jsem měla možnost slyšet mnohokrát v rámci breakových akcí na Flédě. Neprovařené desky, oba aktéři skvěle sehraní – sama nevím, proč mě ještě nikdy nezvedli ze židle.

hradhouse

Otec shadowboxu Koogi přesvědčil o svých nesporných kvalitách každého, a u mě osobně si stoprocentně napravil reputaci po podivném zahrání převážně z CD v Mersey v rámci první DNB Wave. Vyvážený a ucelený set, který příjemně gradoval. Blátivý prostor před pódiem už se slušně zaplnil a kupodivu na něm přistálo i několik mimozemšťanů, kteří byli díky nepříznivým povětrnostním podmínkám poněkud maskovaní. Přesto předvedli několik tanečků ze svého repertoáru (holub, popelář…dudlíky nechyběly).

Pendulum – z veleúspěšné australské trojice vystoupil Paul Harding alias El Hornet, který zahrál – jak jinak – pěkně tvrdě. Typický hutný zvuk přilákal pod stále ještě deštivá mračna všechny junglisty v areálu, ale El Hornet si je pěknou chvíli ještě notně podusil. Začátek byl docela rozpačitý a dobrých dvacet minut jsem se snažila nebýt zklamaná z ještě pořád slabého zvuku a projevu MC Rage. Chlapec nepřestával monotónně deklamovat a měla jsem sto chutí ho z pódia skopnout dolů. Přiznávám, že Mcčka moc v oblibě nemám a patřím k lidem pro které je jediným skutečným MC Conrad a snažení druhých mě nikdy nedostalo do varu, spíš jen rozladilo. Rage s publikem komunikoval docela dobře, ale to moc nereagovalo. Raději jsme poodešli pro další pivo.

hradhouse

To, co se ale začalo odehrávat o pár minut později nás přimělo k rychlému návratu a nadšenému poskakování v bahně. Breakbeatová chvilka s Fasten Your Seatbelt a Out Of There nás odpálila na planetu Pendulum ve velkém stylu. Publikum řvalo nadšením při jednom z největších hitů Tarantula a následovala přehlídka producentského a djského umění, která neměla obdoby. Tarantula na moment přistála i na druhém gramci, pak ji vystřídalo Voodoo People a v chvíli, kdy zaznělo Killing In the Name od Rage Against the Machine se atmosféra podobala hodně povedenému punkovému koncertu. MC dostal bod k dobru, protože v téhle chvíli držel pusu a po zbytek vystoupení se držel v pozadí a nebo rozumně sázel svoje nápady tak, aby bylo jasné, kdo má hlavní slovo. Popis dalšího dění nemá cenu. Pokud jste tam nebyli, vaše chyba.

Vymezený čas labelu Breakbeak Kaos byl ten tam a MC Rage uvedl nástup Sayka. Za pultem se ovšem ukázala Katcha, která měla vymezené dvě hodiny, takže jsme se v klidu odebrali k Mersey stage na kávu za sympatických 15 Kč, kde hrál Javas. Při návratu jsme zjistili, že za gramcema už opravdu stojí Sayko, takže jsme byli připraveni o velkou část jeho setu. Ale i to málo stačilo. Geniální kontakt s publikem, fabrika na zlámanou ocel nejvyšší kvality, záruka dobré zábavy. Sayko má svou práci rád.

K naší nelibosti dostala Katcha dvojnásobně delší čas než Sayko. Slyšela jsem o vystoupeních, kde publikum umíralo blahem a také o akcích, kde se jí mixy vůbec nedařily. Tohle byl bohužel ten druhý případ. Ačkoliv se jí rozkopalo co mohlo, desky hrála výborné. Byli posluchači už tolik mimo, že ty seky neslyšeli ? Nevím, vypadali docela spokojeně a určitě jich přilákala víc, než „pan továrník“.

hradhouse

Zmáhala nás únava a slovenský Dj Gabanna ukázal skvělou djskou práci, ale nepřesvědčil nás k tomu, abychom vytrvali do šesti rána a poslechli si ještě nizozemce Dreadzze. Škoda, že byl line-up postavený takto. Pravděpodobnost, že brzo uslyšíme výše zmíněné československé Djs je nesporně vyšší, než že k nám brzo zavítá majitel osmi labelů tak dobré reputace.

A ještě závěrem: můj první Hradhouse zůstane možná i tím posledním, pokud si pro mě na příští rok produkce nepřipraví lákadlo v podobě kvalitky jako Pendulum. Mluvím tím ale za sebe. Hradhouse přece jen nabídl více hvězd jiných žánrů.

Mé ekologické cítění poněkud popudilo to, že jsem během dvou hodin nenarazila na jediný odpadkový koš ( ačkoliv tam údajně byly), jediná cisterna s vodou, které jsem si všimla nesla výmluvný nápis : „Voda pitná jen po převaření“. What the fuck???!!! Šatna za 20 Kč ze které se mi vrátil totálně mokrý batoh (věci, které se nevešly pod jeden přístřešek zůstaly na dešti). Na druhou stranu – alespoň hlídaná šatna vůbec byla. Chyby, které se dají pominout v případě akcí, které nemají za sebou tak bohatou historii jako Hradhouse.

Festival má ale mnoho jiných plus. Žánrová bohatost, krásné prostředí Boskovického hradu, 8 barů s bleskovou a milou obsluhou, dostatek toalet a zastřešených prostor.

Z celkového pohledu klady převážily zápory, dobře jsem se bavila a do Brna dorazila s úsměvem, i když České dráhy ráno na první vlak vypravily pouze dva vagóny lokálky, což se neobešlo bez komplikací – nevešli jsme se.

8 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
obsession
10. 08. 2006 | 14:43:06
+0 | -0
to Laik : report mi byl zaplacen volným vstupem mladý muži
obsession
10. 08. 2006 | 14:38:49
+0 | -0
Za překlep se omlouvám. V Dance awards si ho zvolili lidi, já bych volila jinak, ale to je jedno...:)
Manik
10. 08. 2006 | 12:38:53
+0 | -0
to Tronic: dobrej archiv .-))
Tronic
10. 08. 2006 | 12:27:53
+0 | -0
Pěkný report!!Pochopil jsem, co chtěl autor v článku říci, ale jen pro zajímavost, když už se tu nakousla uspěšnost dje Orbitha.

DA2005

1. Lucca - 409

2. Michael Burian - 274

3. Michael C - 213

4. Orbith - 149



DA2004

1. Michael Burian

2. Lucca

3. Orbith

4. Martin Gredner



DA2003

1. Lucca - 196

2. Orbith - 134

3. Michael Burian - 120

4. Ladida - 66



DA2002

1. Orbith

2. Michael Burian

3. Tráva

4. LaDiDa

Laik
10. 08. 2006 | 12:14:33
+0 | -0
Obsession asi byla pěkně sjetá nebo vožralá...páč já mám na letošní Hradhouse,jiný názor..ale je to asi zbytečné,jen my tyhle reporty připadají jako zaplacené..čus na příští rok na Hradě..

10. 08. 2006 | 11:57:36
+0 | -0
to J: Dobrej postreh. Jednalo se samozrejme o preklep (spravne je 2005). Obsseion take netvrdi, ze byl dj roku, ale ze ho hodne lidi volilo za sveho dje roku (je fakt, ze Orbith se umistil v ankete DA velmi dobre).
J
10. 08. 2006 | 09:54:01
+0 | -0
Orbith dj roku 2006? Kdes to proboha vzala holčino? A hlavně za co dj roku 2006?
Jiřa
10. 08. 2006 | 01:38:26
+0 | -0
No tak pevne doufam, ze si to Tesař přečte :-)) Dobry to je!
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika