Kamp! zkříží v MeetFactory cesty s česko-norskými Fiordmoss

Kamp! zkříží v MeetFactory cesty s česko-norskými Fiordmoss

02. 06. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po dlouhých třech letech se do továrny vracejí polští new-waveři Kamp!, kteří loni na podzim vydali druhou desku “Orneta”, z níž tahají jeden hit za druhým, a koncertně jsou ve výtečné formě. Dvoják si tentokrát střihnou se stále agilnějšími, byť o něco snivějšími česko-norskými Fiordmoss v čele s Petrou Hermanovou, kteří svůj debut již nějakou dobu chystají – čekání na něj nicméně zkrátí letní singl.
Asi nikdo, komu se v poslední době poštěstilo sehnat lístky na koncert polského tria Kamp!, by nehádal, že tahle partička už příští rok oslaví celou dekádu svého působení na koncertních pódiích. Kamarádi z polské Lodže se dali dohromady v roce 2007, občasné koncerty a plnění MySpace ale ambicióznímu projektu brzy přestalo stačit. V roce 2009 proto zakládají vlastní label Brennessel, kde v rychlém sledu vycházejí EP Thales One, Breaking A Ghost´s Heart a Heats. Synth-popový projekt křísící úspěšně osmdesátkové disco neušel pozornosti velkých labelů a v roce 2011 vychází u Discotexas singl Cairo, který Kamp! otevřel cestu na mezinárodní hudební scénu. Pak už to šlo ráz na ráz.



Dlouhohrající eponymní debut, které vychází o pouhý rok později na mateřském labelu, už totiž Kamp! vydávají jako uznávané celebrity, o nichž píše Pitchfork a které sjíždějí prestižní festivalové štace jako SXSW, Primavera nebo Exit. Dotaženému new wave se synth-popovým základem a prvky chytlavého disco retra propadli před třemi roky také návštěvníci smíchovské fabriky. Od té doby se Kamp! kromě rodného Polska podařilo rozhýbat větší část Evropy a po dlouhých třech letech s materiálem z temněji laděné novinky Orneta (2015) zase konečně zalomcují také nedočkavou MeetFactory.

Toto prostředí dobře znají také česko-norští Fiordmoss, kteří tu před rokem předskakovali islandské divě Sóley a frenetický potlesk za každou odehranou skladbou byl jednoznačným důkazem jejich rostoucí popularity. Kapela, jejíž jádro tvoří spolužáci z brněnské FAVU Petra Hermanová a Roman Přikryl, vznikla v roce 2008 a od samého počátku nepřestává udivovat nevšedně invenční fúzí akustické produkce s temnou elektronikou čerpající ze skandinávské estetiky. To vše pak s důrazem, který bývalí studenti videoartu a malby věnují vizuální stránce jejich tvorby, skládá dohromady obrázek jedné z nejzajímavějších českých kapel současnosti.

O Fiordmoss se začalo hodně nahlas mluvit hned po vydání jejich debutového EP Gliesse (2010), které si zdarma z jejich stránek stáhli tisíce fandů po celém světě. Následné koncertování a účast Petry Hermanové na prestižní Red Bull Music Academy v Madridu posunuly kapelu hudebně i personálně (dvojici doplnil kytarista Jan Boroš)  o pořádný kus dopředu, což se projevilo i na pětipísňové dvojce Ink Bitten, která vyšla v roce 2012 nejen digitálně, ale bohatší o remixy (Tvyks, Thomalla, Floex a další) také na vinylu.

Poté, co si odnesli ocenění za Objev roku z prvního ročníku hudebních cen Vinyla, se Fiordmoss přesunuli do Berlína, kde se za nimi na nějaký čas zavřela voda. Kapela ale nezahálela, její řady doplnil norský bubeník Jon-Eirik Boska a v roce 2013 vypouští jako předznamenání nového alba singl Siberia. Po dalších třech letech zahalených tajemstvím přichází na začátku letošního roku kapela s písní Madstone vydanou na norském labelu Diamond Club, k níž vznikl i uhrančivý videoklip. 

Jedinečný dvoják v podání polských Kamp! a česko-norského projektu Fiordmoss si můžete užít od 20:30 ve čtvrtek 9. června ve smíchovské MeetFactory.

Dodal: Šárka Maroušková, MeetFactory
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

KAMP!

Čtvrtek 9. 6. 2016
Vstup: 240 Kč
Vystupují:
Kamp! (PL) , Fiordmoss (CZ/NO)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika