ITF v Evropě končí, pokračuje IDA

ITF v Evropě končí, pokračuje IDA

13. 08. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Pro neschopnost organizace ITF inovovat světovou soutěž v djingu, vznikla nová organizace IDA.
Jak si jistě všichni, kdo soutěžím v DJingu věnují alespoň trochu pozornosti, již dávno všimli, nebyla to posledních několik let zrovna Amerika, která by udávala tempo. Minimálně pokud jde o ITF, již několik let v USA neprobíhalo nejen světové finále, které se tam dříve konalo naprosto automaticky, ale neprobíhala tam pořádně ani jejich národní kvalifikace.

Na světové finále tedy USA nevysílalo ani tak své šampióny jako "nominované DJs" a vlastně nevysílali vůbec nikoho, protože když někdo z USA dorazil, vždy na pozvání a náklady ITF Europe.

Právě ITF Europe se sídlem v Německu drželo celou organizaci po několik let nad vodou a staralo se o její chod v praxi po celém světě. Udržovalo kontakt se všemi chapters a přicházelo i s nutnými změnami v pravidlech, reflektujícími vývoj DJingu (viz nová kategorie X-Perimental Class) atd. Protože se vztahy s šéfem světového ITF jménem Alex Aquinno nikam neposouvali a byli dlouhodobě neudržitelné - odmítal dát zelenou nutným změnám a i když přestával být v obraze, bránil se předání otěží Evropě, rozhodlo se ITF Europe k jedinému možnému kroku jak nadále fungovat - založit organizaci novou. Takovou, která se nebude tvářit, že vše z povzdálí řídí, ale která bude uspokojovat potřeby DJs a zároveň bude jednotlivým národním chapters klást podmínky, které jim umožní reálně fungovat.

Nová organizace je na světě a jmenuje se IDA (International DJ Association). Aby měla nějaký reálný význam, bylo potřeba v ní sdružit co možná nejvíce lidí s nutnými zkušenostmi z celého světa, ale jak už jsem říkal, jelikož za IDA stojí Kai a jeho ITF Europe, které komunikovalo se všemi světovými ITF Chapters několik posledních let, nebylo to pro většinu z nich dlouhé rozhodování. ITF tím pádem přestalo v Evropě existovat (o to většího symbolického významu se pak dostává čestné možnosti loni v Praze uspořádat jubilejní desáté a zřejmě i vůbec poslední světové finále ITF) a IDA na něj navazuje tam, kde ITF skončilo. S upravenými pravidly a podmínkami a podobným teamem lidí, tedy i IDA Czecho-Slovakia.

Národní kolo IDA Czecho-Slovakia se letos odehraje kompletně na Hip Hop Kempu 2006 v areálu letiště v Hradci Králové v pátek a sobotu 18. a 19. srpna. Stejně jako bylo zvykem u ITF je i IDA otevřeným DJským battlem, do kterého se může přihlásit jakýkoliv DJ, žijící na území České nebo Slovenské Republiky (stačí do 17. srpna 2006 do 23:59 odeslat přihlašující email na adresu affro@bbarak.cz, případně zavolat na číslo 777617642). Každá přihláška musí obsahovat křestní jméno, příjmení, DJ jméno, adresu, email a mobil. Soutěžní kategorie jsou v IDA kvůli zjednodušení a realističtější možnosti uspořádání další nadnárodních kol (Evropské finále, Světové finále) soutěže dvě - Technical Cathegory a Show Cathegory.

Technical Cathegory - ve zkratce je to v podstatě kategorie Advancement Class, tedy DJské všestrannosti, na kterou jste byli zvyklí v ITF jako kategorii hlavní, ve které by DJ měl předvést vedle samozřejmého scratchingu i beat juggling, ale není tu žádné 50/50 pravidlo a další důležitou a výraznou změnou je i to, že se bude brát ohled i na reakce diváků. DJs se tedy musí snažit získat na svou stranu nejen odbornou porotu, ale i diváky. Odborná porota jinak hodnotí DJe v pěti kritériích:

1. Hudebnost
2. Originalita
3. Skills
4. Patterny
5. Styl

Kvalifikační kolo: Každý DJ má k dispozici jediný set o celkové délce maximálně tří minut, v jehož rámci musí předvést scratching i beat juggling.

Čtvrtfinále, semifinále a finále: Od čtvrtfinále, do kterého postupuje osm nejlepších DJs do pavouka podle pořadí v eliminačním kole je už systém stejný - battly jeden na jednoho, každý battle dává každému z DJs k dispozici dva sety, každý o délce dvou minut. Dále postupují vždy jen vítězové, poražení končí.

Národní šampión IDA v Technical Cathegory automaticky postupuje na European IDA Finals (kam cestuje na náklady IDA Czecho-Slovakia). Nejlepší čtyři DJs z Evropského finále pak postupují na světové finále, kde k nim přibudou ještě dva nejlepší DJs z USA a další dva z Asie / Austrálie, takže se jich na světovém finále utká celkem osm.

Show Cathegory - ze známých kategorií z ITF v sobě spojuje X-Perimental Class i DJské teamy. Mohou se tu tedy potkat teamy s DJs, používajícími efektové vybavení a DJs s nástroji alá Finals Scratch, Serrato, Digi Scratch apod. Nejdůležitější součástí této kategorie ale je, aby zúčastnění DJs předvedli ve svých šesti minutách, které mají k dispozici set, jenž bude znít jako hudební píseň. Soutěžící bez efektů a dalšího extra vybavení budou samozřejmě v bodovém ohodnocení zvýhodněni. I zde platí pravidlo o tom, že je zohledněn i hlas publika, které by si vedle hlasu technické poroty měl každý ze soutěžících DJs snažit získat na svou stranu.

Národní šampión IDA v Technical Cathegory automaticky postupuje na European IDA Finals (kam cestuje na náklady IDA Czecho-Slovakia). Na světovém finále jsou celkem tři nejlepší DJs v Show Cathegory z celého světa - vítězové Evropského finále a šampión z USA a Asie/Austrálie.

Porota:
DJ Rafik (Lordz Of Fitness - DE) - pětinásobný světový šampión ITF
DJ Tigerstyle (EuroStarz - UK) - světový šampión ITF, DMC World Supremacy a Allies´ All Star Beatdown, DJ Adlib (Noisy Stylus - DE) - dvojnásobný šampión Německého DMC, evropský šampión ITF

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika