CzechPoint slaví 10. výročí

CzechPoint slaví 10. výročí

20. 10. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Letošní rok uplyne přesně 10 let od doby, kdy se v legendárním pražském klubu Abaton poprvé konala stejně legendární a na svou dobu velmi úspěšná multižánrová party s názvem CzechPoint. Na konci října, ve dnech 27. a 28. 10., se proto bude v dalším známém pražském klubu Palác Akropolis pořádně slavit.
 Ještě než se tak ale stane, bude určitě zajímavý podívat se zpět a společně s jedním se zakladatelů si popovídat o spoustě zajímavostech, co se za ty roky okolo týhle akce udály. Povídat si budeme s Honzou alias djem Frockem, kterého už teď vedle sebe vítám.

CzechPoint

Ahoj Honzo. Kde jinde začít naši retrospektivu než u samotnýho zrodu akce. Pověz nám tedy, kdeže se to vlastně vzala myšlenka uspořádat takovejhle mejdan?

Ahoj Matouši. Předně jsem chtěl říct, že jsem se na tenhle náš rozhovor moc těšil. Čas běží jako o závod a s hlavou plnou starostí o rodinu a tak obecně je tak fajn mít příležitost se zastavit a zavzpomínat si na ty skvělý, víceméně ještě bezstarostný léta, kdy jsem žil hlavně mejdanama a kalením s kámošema:)

Začněme tedy na uplnym začátku. Než v klubu Abaton udeřil první „CzechPoint“ beat, pořádali jsme s klukama spíš jen menší techno akce v pražských klubech. V naší, jak my sami jsme ji nazývali „nezávislý produkci Nextwave“, jsme byli celkem čtyři týpci – já a kamarádi djs Zviry, Wector a Unit. Všichni technaři jak poleno, jen já jsem současně poslouchal a navštěvoval i drum & bassový akce. Zlomovým rokem se zpětně ukázal rok 2006, kdy jsme v klubu Abaton uspořádali naši dosud největší akci s názvem Techno kongres. Ta byla ještě čistě o technu a jeho nejrůznějších odnoží. Akce se moc povedla, produkce klubu byla spokojená a tak jsme se domluvili, že po létě budeme ve spolupráci pokračovat dál. Protože nás všechny v tý době hodně bavil i psytrance a já osobně jsem začínal sbírat první zkušenosti už coby taky drum & bassový dj, zrodila se nám v hlavě myšlenka připravit širší koncept noci, zaměřený víc multižánrově. Ostatně prostory klubu Abaton k tomu byly perfektní, tak jsme si řekli, ok, proč toho nevyužít a nezkusit to.

Protože jsme všichni byli odkojený a oslovovala nás spíš ta nekomerční část taneční scény, věděli jsme, že se nemůžeme a ani nechceme i díky dosti omezenýmu rozpočtu vrhat hned do nějakých harakiri akcí a tahat jsme jména ze zahraničí. V tý době se k nám do Česka začalo valit čím dál tím víc zahraniční hostů, z nichž mnoho tu vystupovalo vůbec poprvé. To bylo samozřejmě fajn pro rozvoj naší domácí scény, ale osobně nám přišlo, že to bylo až příliš na její úkor. Na tyhle velký akce se zahraničními hosty se do line upu dostali jen ti nejznámější český djs nebo kamarádíčci pořadatelů, ale my jsme viděli, že se to tu začíná hemžit spoustou nových, mladých talentů, dnes již etablovaných předních tváří domácí scény. Řekli jsme si tedy, pojďme to dělat jinak. Založme myšlenku akce na podpoře domácí nekomerční scény a propojme přitom nejrůznější aktuální hudební žánry na jednom místě, v jeden čas. A tak se zrodil CzechPoint a vlastně i samotný název akce, který jsme zvolili tak, aby už jen z něj bylo na první dojem jasný, o co nám půjde. Tak tahle nějak to v kostce asi bylo.

A nebáli jste se, že bude mít problém se s akcí takovýho formátu a velikosti v konkurenci ostatních velkých akcí, který nabízeli zahraniční line up, prosadit?

Jasně, to víš, že jsme si to moc dobře uvědomovali, ale tak kdo nic nezkusí, nic nezíská. Tím nechci vůbec říct, že jsme to začali dělat s vidinou vydělávat na tom prachy. I v dnešní době a bylo tomu tak vždycky i v minulosti, jsme mejdany dělali čistě z lásky k hudbě a pro radost. Prostě jsme si řekli, že to zkusíme a uvidíme, co čas ukáže. No a ono to šlo:)

Deset let je přece jen už docela dlouhá doba, tak vzpomínáš si ještě vůbec nějak konkrétně na první díl a jak se vám vydařil?

Vzhledem k tomu, že jsme s klukama nikdy předtím akci takovýho rozsahu nedělali, tak to dopadlo nad naše očekávání. Klub sice nepraskal ve švech, ale na to, že akce za sebou neměla žádnou historii, tak návštěva byla slušná. To, že jsme to zvládli a koncept noci nastavili dobře, budiž důkazem i to, že se nám v průběhu následujících 6 let podařilo uspořádat dalších úspěšných 12 indoor a 2 open air pokračování.

Jinak na první díl si moc dobře vzpomínám. Za celou mojí djskou kariéru jsem samozřejmě prožil spoustu zážitků na nespočtu akcí, ale sám jistě dobře víš, že jsou prostě určitý okamžiky, který se ti tak nějak víc vryjou do paměti a na který se prostě nezapomíná. A jednou z takových akcí pro mě byl právě první díl CzechPointu.

CzechPoint

Přibliž nám, jaká atmosféra během vašich mejdanů v Abatonu panovala a jaký byli vaši fanouškové?

Skvělí byli! Bez jejich podpory bychom to nikdy tak daleko nedotáhli. Hnali nás neustále dál, dobíjeli potřebnou energií a inspirovali, abychom vše dělali ještě líp. Z pohledu dj to pak pro mě bylo úžasný ze stage pozorovat ten dav pode mnou. Nic podobnýho jsem do tý doby nezažil a dalo mi to spoustu cenných zkušeností do budoucna.

Byli jsme rádi, že si na CzechPoint nacházelo cestu spíš už vyspělejší, starší publikum. Samozřejmě, že se kalilo ostošet všechno možný, ale i tak bylo znát, že lidi přišli v první řadě za dobrou hudbou a pobavit se dobře s kamarádama. Pokud bych měl atmosféru popsat dvěma slovy, tak bych řekl, že byla velmi přátelská a domácká.

Dovedu si představit, že jste během noci museli řešit více či méně problémů s chodem akce. Dokázal sis tak večer i v rámci možností užívat?

Obvykle to bylo dost těžký. Přece jen na nás ležela velká odpovědnost, aby vše klapalo jak má a samozřejmě jsme v průběhu večera museli řešit řadu větších či menších problémů. Nejkrásnějším momentem z celýho večera tak pro mě vždycky bylo, když přišla řada na můj set. To jsem prostě vypnul a tu hoďku a půl se jen soustředil na hudbu a lidi přede mnou. To byly ty chvíle, pro který jsem to tak rád vždycky dělal. Hrozně mě mrzelo, že jsem často neměl dostatek času pokecat s kamarádama, který se na nás přišli podívat a který jsem třeba dlouhou dobu neviděl. Potkali jsme se zrovna ve chvíli, kdy jsem musel někam letět řešit nějakej průser, takže na pokec nebylo v tu chvíli moc pomyšlení. Promotéřina je holt těžká dřina:) Spousta lidí si myslí, že kdo pořádá akce, je za vodou a topí se v prachách. No, realita je většinou úplně někde jinde, to mi jistě i ty sám dáš za pravdu.

Tak určitě:) Měli jste s klukama z produkce nějak konkrétně rozdělený svý pozice a práce v rámci příprav a během samotnýho konání akce?

Makali jsme na tom společně jako jedna banda, ale samozřejmě každý jsme rozuměli určitý oblasti víc, jiný zas míň. Já jsem se kupříkladu staral především o propagaci a grafiku – ostatně pořádání akcí mě k tomuhle oboru, který mě dnes živí, přivedlo a jsem za to moc rád. Kluci se motali spíš kolem těch technických záležitostí, to zas není úplně můj šálek čaje. Když to tak ale vezmu kolem a kolem, tak jsme ve výsledku každý dělal možný i nemožný, aby vše dopadlo co nejlíp. Někdy to bylo víc nervů a nebudu se tajit, že nedošlo občas i na hádky, ale tak nikdy to nebylo nic zásadního, že bychom se kvůli tomu museli rozcházet.

Po nějaký době jste se rozhodli uspořádat open air verzi akce. Jak a kdy se tenhle nápad zrodil?

Jak už jsem naznačil na začátku, když jsme začali akci pořádat, neměli jsme žádný přehnaný ambice a žádný konkrétní plány a cíle nebyly. Šli jsem si pomalu díl od dílu a protože se nám dařilo, chtěli jsme přirozeně každým pokračováním přinášet něco novýho. První festivalová edice se uskutečnila na sklonku letá 2010 v úžasných prostorách jihočeskýho kempu Věšín. Ideální prostor, poloha relativně kousek od Prahy, pohodovej majitel kempu, s kterým byla rozumná domluva a za sebou kus poctivě odvedený práce v Abatonu – to všechno nás vedlo k tomu, že jsme se do pro nás zcela nový zkušenosti s vysokou mírou rizika pustili. Takovou zajímavostí je a popravdě i já sám už jsem na to pozapomněl, ale když jsem se před naším rozhovorem probíral zpětně ve všech našich PR materiálech, tak jsem narazil na to, že vlastně původně vybranou lokací měl být vojenský prostor v Milovicích – dokonce už na to byla připravená kompletní PR grafika. Nakonec z toho ale sešlo, padla volba na Věšín a vůbec toho nelitujeme. Zpětně vzato jsme tenhle prostor na naší scéně docela proflákli a od tý doby se zde konají festivaly jako na běžícím páse. Je to ale fakt super místo s pohodovym panem majitelem, takže to je radost tam akce opravdu dělat.

Co pro vás znamenalo, když jste se s akcí v roce 2010 a 2011 umístili na 3. místě v anketě Czech Drumandbass Awards v kategorii „Český festival roku“?

Tak předně nás to hodně překvapilo. Vůbec jsme něco podobnýho nečekali. Nikde jsme za naší akci nelobovali, neříkali si o posílání hlasů a podobně. Po pravdě, mě osobně podobný ankety popularity moc nezajímají a nehlasuju v nich. Přesto to ale samozřejmě bylo milý překvapení, ocenění jsme si vážili a brali ho jako určitý závazek k našim fanouškům do budoucna.

Jak si vysvětluješ takovouhle úspěšnost vaší akce. Čím si myslíš, že jste v záplavě všech ostatních akcí dokázali lidi oslovit?

Já bych ten úspěch viděl asi v jejím samotnym konceptu, tedy v sázce na tu mnohožánrovost. V tý době tady nebylo tolik akcí jako dnes, kde by lidi měli možnost slyšet na jednom místě tolik různorodý hudby. Na tom jsme to vystavěli. Dělalo mi radost, když za námi během akce lidi chodili, nebo nám pak psali, jak moc jsou rádi, že tady akce takovýho typu existuje. Několikrát se mi stalo, že za mnou na akci přišel kamarád nebo i klidně úplně cizí člověk a děkovali mi za to, že měli možnost poznat do tý doby pro ně zcela neznámý styl hudby, se kterým nikdy dřív před tím nepřišli do styku. Prostě dorazili si třeba poslechnout oblíbený drum & bass, ale ve výsledku pak celý večer pařili na psytrance. To bylo super slyšet a popravdě mi to udělalo větší radost, než když jsme měli plnej dům:) Jinak si ten úspěch částečně taky vysvětluju tím, že lidem bylo asi sympatický, že jsme se snažili podporovat domácí taneční scénu a nebáli se zvát nový neokoukaný tváře.

Mezi nadcházející oslavou 10. výročí CzechPointu a posledním dílem v Abatonu i open air edicí v roce 2012 uplynulo pár let. Proč taková odmlka, když se akci dařilo?

Těch důvodů bylo víc. Předně ale ten, že klub Abaton šel postupem času lidově řečeno do kopru a nemá cenu tady rozebírat do detailů, proč tomu tak bylo. Mrzelo nás to sice hodně, ale dělat jsme s tím nemohli nic. Samozřejmě, že jsme hledali nový prostory, kde bychom mohli s naším konceptem pokračovat, ale takový prostory prostě v Praze nebyly a myslim, že ani dnes nejsou.

Další faktor byl, že jsme s klukama taky už o těch pár let zestárli, naše životy se začali čím dál tím víc ubírat pracovním a rodinným směrem a logicky tak bylo čím dál tím míň času na kvalitní přípravu. Naše cesty se postupem času rozešly, ale ty společný vzpomínky už nám nikdo nevezme. Moc už se těšim, jak si na nadcházející oslavě zavzpomínáme a uvidíme se, doufám, s co nejvíce lidma, který na nás do Abatonu nebo Věšína chodili:)

Tak pokud dorazí i jen zlomek z nich, tak se teda máme asi opravdu na co těšit:) Tím jsme se pěkně přehoupli už k samotný oslavě, tak nám prozraď, proč jste zvolili právě Palác Akropolis jako místo, kde oslavu uspořádat?

Po pravdě, nápad uspořádat oslavu byl zcela spontánní záležitostí, nic plánovanýho měsíce dopředu a zrodil se čistě náhodou v mojí hlavě během letošního léta, když jsem si, ani nevím proč, uvědomil, že letos je to právě těch 10 let od doby, kdy se akce poprvé v Abatonu konala. Z naší produkce už aktivně, byť jen v omezený míře, akce pořádám jen já a to společně s mym parťákem z našeho drum & bassovýho projektu Parallel Activity, s Danem alias dj Neighbourem. Můj nápad se mu líbil a tak jsme začali hledat vhodný prostory, kde bychom mohli udělat menší, nicméně důstojnou oslavu. Chtěli jsme samozřejmě dostát prapůvodní myšlence mejdanu a hledali jsme proto prostory, kde bychom mohli udělat co možná nejpestřejší line up. V Akropoli máme poměrně stabilní zázemí, často a rádi tam s naším projektem hrajeme a protože nám produkce vyšla vstříc v možnosti uspořádat akci ve dvou po sobě jdoucích dnech, tak jsme se rozhodli právě pro tento klub.

CzechPoint

Co všechno tam na návštěvníky bude čekat a na co se můžou těšit?

Během těch dvou dnů se návštěvníci můžou těšit na pestrou směsici hudebních žánrů od house, minimalu, techna, přes funky, reggae, hip-hop až po breakbeat a drum & bass ve všech jeho odnožích. Jsme moc rádi, že na akci přijalo pozvání hned několik legend a matadorů naší domácí scény a několik speciálních hostů. Mrzí mě, že jsem nemohl přizvat spoustu dalších skvělých djs, ale kdybych měl pozvat všechny, co s akcí byli historicky spojený, tak by to vydalo na týdenní akci nonstop:) Já osobně se pak těším, že se po hodně dlouhý době uvidím se všema klukama z naší produkce Nextwave a jak si společně zavzpomínáme.

Tak doufám, že se vám oslava parádně vydaří a že jí ve zdraví přežijete:) Nějaký vzkaz pro fanoušky na závěr?

Děkuju ti Matouši a vzkaz mám prostý – přijďte se za náma podívat, protože tohle bude „kalba jako za mlada“:) Je to tedy vzkaz směrovaný spíš k těm, kteří s náma sdíleli ty krásný časy v Abatonu a ve Věšíně, ale samozřejmě bude moc rádi, když se s náma přijdou pobavit i všichni ostatní fanouškové kvalitní český muziky. Těšíme se na vás všechny!

Ptal se: Matouš Volume Plus Trávník

Událost: https://www.facebook.com/events/1750868881818354/

Dodal: Daniel
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CZECHPOINT: 10. VÝROČÍ

Čtvrtek 27. 10. 2016 až Pátek 28. 10. 2016
Vstup: 60 Kč / 1 den
Vystupují:
Pavel Krejdl, Nkyp, Sidecar, Franke, Sonority Live!, Mikkim feat. Dave Trumpeteer, Johny Player a Tao Maffa, Panorama, Parallel Activity feat. Dave Trumpeteer, Eska, Saym, Kan-Jacca, Bica, Goldstar, Neighbour, Wector Unit, Logick, Zviry
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika