FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Alt-J a Benjamin Clementine dalšími hvězdami Colours of Ostrava

Alt-J a Benjamin Clementine dalšími hvězdami Colours of Ostrava
01. 12. 2016   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Dalšími potvrzenými hvězdami festivalu Colours of Ostrava 2017 jsou dva zástupci hudby z Velké Británie: indie-rockové trio alt-J a soulový zpěvák, pianista, autor a básník Benjamin Clementine, který v Ostravě zažije svoji tuzemskou premiéru.
Alt-J patří k předním jménům světové indie scény, za svůj debut obdrželi řadu hudebních cen jako Mercury Prize nebo Ivor Novello Award a byli nominováni na Brit Awards a Grammy. Benjamin Clementine začínal jako busker v pařížských ulicích, na klavír se naučil sám a hudební svět ho objevil, když bosý, v dlouhém kabátě bez košile, uhranul svým sametovým tenorem diváky televizní show Later... with Jools Holland. Po vydání debutového alba At Least for Now pak posbíral v roce 2015 prestižní Mercury Prize i cenu Victoires de la Musique, francouzskou obdobu cen Grammy. alt-J a Benjamin Clementine tak doplňují dosud oznámené hvězdy festivalu jako Imagine Dragons, Norah Jones, Birdy a Moderat. Šestnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 19. do 22. července 2017 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic.

Alt-J

alt-J se vymykají z jednoduchého žánrového zařazení, protože jejich hudebním východiskem zůstávají melodické, rytmicky ztišené kompozice,proplétající v “krásném labyrintu zvuků” art rock, folk, elektroniku, trip hop a pop,” charakterizuje jejich hudbu ředitelka festivalu Zlata Holušová. ”Lidé neumí přesně definovat naši hudbu nebo náš zvuk, díky tomu si hrajeme s jejich nejistotou. Můžeme si dělat, co chceme a co máme rádi, což je vlastně nejlepší situace. Nemusíme totiž nikomu nic dokazovat,” tvrdí bubeník Thom Green. S pouhými dvěma alby a několika singly dosáhli takové přízně recenzentů a posluchačů, že se tomu až nechce věřit: ceny Mercury Prize, Ivor Novello Award, nominace na Brit Awards a Grammy, a když debut An Awesome Wave Radio BBC vyhlásilo albem roku 2012, publicistka Jen Long přišla se zdůvodněním: “Jejich debut je silný, návykový a fascinující. Skvělý doprovod pro jakoukoliv náladu, jakýkoliv moment, jakékoliv místo.” Na druhém albu This Is All Yours v roce 2014 Alt-J prokázali, že nadšení z debutu nebylo dílem náhody. “Úspěch první desky podpořil naše sebevědomí, aniž bychom se stali namyšlení. Pomohl nám k tomu, že hrajeme ještě lépe. Vylepšili jsme naši hudební ´chemii´, což nás vedlo k nahrání druhé desky. Už jsme totiž věděli, že lidé mají rádi to, co děláme,” vysvětlil klávesák Gus Unger-Hamilton.

Benjamin Clementine cenu Mercury Prize věnoval obětem pařížských atentátů, část peněz daroval potřebným v duchu textu: “Nikdy nezapomenu, že jsem vzešel z ničeho.” Nemá rád, když jeho příběh zastiňuje hudbu, bez něho by ale lidský obrázek zčistajasna slavného Benjamina Clementine nebyl úplný. Narodil se v londýnské čtvrti Edmonton v nábožensky přísné rodině původem z Ghany. Školu opustil v šestnácti a rodinu s Anglií o tři roky později, kdy za poslední peníze odjel do Paříže. S kytarou si vydělával na ulici, kde žil a zpíval, “jakoby šlo o stadion”. Čirou náhodou ho objevili hudební skauti z nezávislého francouzského labelu a v roce 2014 zpěť v Londýně podepsal smlouvu s EMI na debutové album At Least for Now. To vyšlo v roce 2015 a ihned získalo nadšené kritiky mnoha médií. Do Paříže se Clementine pak vrátil, aby tu vyprodal slavnou Olympii. Clementine se hlásí k minimalistovi Eriku Satiemu a romantickým klasikům, vypomáhá si citacemi od Abrahama Lincolna, Jimiho Hendrixe, Winstona Churchilla, Williama Blakeho nebo pařížských šansoniérů. “Písně jsou má křídla. Díky nim létám,” tvrdí Benjamin.

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.

COLOURS OF OSTRAVA

Středa 19. 7. 2017 až Sobota 22. 7. 2017
od 1690 Kč
Vystupují:
Jamiroquai (UK). Justice (FR), LP (UK), Birdy (UK), Moderat (DE), Imagine Dragons (USA), Norah Jones (USA), Laura Mvula (UK), Unkle, Booka Shade, Afro Celt Sound System, Faada Freddy, Speed Caravan, Midnight Oil a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |