Do Paláce Akropolis dorazí šansonová hvězda Francoiz Breut

Do Paláce Akropolis dorazí šansonová hvězda Francoiz Breut

25. 01. 2017  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po dlouhých devíti letech se 23. února vrátí do Paláce Akropolis stálice francouzského šansonu - zpěvačka Françoiz Breut. Svým smyslným hlasem propůjčuje nenapodobitelnou atmosféru příběhům o zlomených srdcích, rozchodech a smutku a na koncertě konaném v rámci EuroConnections představí své nové album Zoo. To s ní nahrál producent Adrian Utley z Portishead. V úvodu večera se představí česká písničkářka Ira Mimosa.
Zpěváci šansonu bývají přirovnáváni k básníkům, kteří dokážou proměnit své nejintimnější prožitky v umělecké dílo. Jedna z nejznámějších současných zpěvaček tohoto žánru Françoiz Breut se ale stejně tak dobře mohla stát profesionální malířkou. „Někdy přemýšlím, jestli z nějakého nápadu udělat píseň nebo raději kresbu,“ říká v rozhovoru a ilustrování dětských knih se věnuje ve volném čase. 23. února nás v Paláci Akropolis přesvědčí, že se nakonec rozhodla dobře -  v jejích písních rezonuje smutek, bolest ze zlomeného srdce i pocit osamění, přesto její nádherný, smyslný hlas umí ukázat cestu ven z temnot. Françoiz Breut žije už několik let v Bruselu, ale neztratila nic ze svého typicky francouzského šarmu a elegance a samozřejmě ani citu navázat úspěšně na šansonové tradice.

Françoiz Breut

Françoiz Breut se narodila na severu Francie a první hudební krůčky si odbyla ještě jako náctiletá v rockové kapele. Vystudovala výtvarné umění a seznámila se s Dominiquem Ané (známějším jako Dominique A), kterému nakreslila obal jedné desky. Nějaký čas zpívala v jeho doprovodném sboru, než dostala nabídku udělat vlastní album. Bezjemenná kolekce z roku 1997 sklidila velký úspěch ve Francii i zbytku Evropy, zatímco o tři roky mladší album Vingt a Trente Mille Jours se může pochlubit pestřejším autorským i hudebním týmem, v němž nechybí ani Yann Tiersen, tvůrce hudby k filmu Amélie z Montmartru. Nad třetím albem Une Saison Volée se snáší stín zmařeného vztahu s Dominique A, který znovu figuruje mezi autory společně například s Joeym Burnsem z amerických Calexico. Následná alba À L'Aveuglette a La Chirurgie Des Sentiments výrazně bodovala v kontinentální Evropě.

Aktuální album Zoo připravila Françoiz Breut ve spolupráci s Adrianem Utleyem, členem triphopových legend Portishead a vyhledávaným producentem, který se podílel se například na deskách Marianne Faithfull nebo Perfume Genius. Utley upletl pro Breut unikátní zvukový kabátek míchající stařičké syntezátory z jeho sbírky, svůdné šansonové melodie a živou rytmiku. Albu ale samozřejmě vládne nenapodobitelný hlas Françoiz Breut, jež si k novince znovu namalovala působivý obal.

23. února dorazí do Paláce Akropolis zpěvačka, která dokázala propojit šanson a pop.

Další hudebnicí, která se představí 23. února v Akropoli, bude Irena Vlachová aka Ira Mimosa. Pražská zpěvačka, kytaristka, autorka hudby a textů a především víla s francouzským srdcem, připravuje momentálně své nové album. Její spolupráce s  Filipem Míškem, Romanem Zabelovem nebo Tomášem Neuwirtem dává tušit, že druhá deska bude plna opojné tesknoty.

Více informací:
www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS: FRANCOIZ BREUT

Čtvrtek 23. 2. 2017
Vystupují:
FRANCOIZ BREUT /FR + IRA MIMOSA /CZ
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika