Rebekka Karijord přiváží do Paláce Akropolis prvotřídní severský indie pop

Rebekka Karijord přiváží do Paláce Akropolis prvotřídní severský indie pop

07. 03. 2017  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Hostem dubnových EuroConnection v Paláci Akropolis bude skandinávská zpěvačka Rebekka Karijord. Do Prahy přiveze 27. dubna své nejnovější album Mother Tongue. Jedna z nejtalentovanějších současných severských hudebnic na něm zachycuje své zážitky s mateřstvím. V roli předskokanky se představí zpěvačka Barbora Mochowa míchající pop a klasickou hudbu.
Narodila se v Norsku, ale jejím domovem je už dlouho Švédsko. Rebekka Karijord skládala hudbu pro film, divadlo a moderní balet a písňová tvorba byla na vedlejší koleji. Svůj písničkářský hlas našla až dlouho po třicítce, ale za posledních osm let z ní vyrostla jedna z nejvýraznějších osobností současného severského nezávislého popu. Její skladby epičností prozrazují rukopis umělkyně, která dlouho svojí hudbou doprovázela film a divadlo, umí ale být i velmi intimní. Norská písničkářka, kterou novináři rádi srovnávají s Lykke Li či Zolou Jesus, vystoupí 27. dubna v Paláci Akropolis.
 

Karijord debutovala už v roce 2003 na albu Neophyte, které se neslo v duchu tehdy populárního downtempa. Místo pokračování sólové kariéry se ale na několik let uchýlila do světa soundtracků a napsala hudbu k více než třiceti představením či filmům. Album The Noble Art of Letting Go z roku 2009 bylo zkouškou, jestli návrat k písničkám bude fungovat a úspěch ji přesvědčil, že je to cesta. Na desce hostuje i její generační souputnice Ane Brun. Následné album We Become Ourselves z roku 2012 poznamenal pokus, jak se znovu sblížit se svým otcem, kterého od rodiny odtrhla závislost na alkoholu. Texty písní vznikly z útržků básní, které otec celý život psal a jejich melancholie se otiskla do desky. Britský časopis Mojo zařadil We Become Ourselves mezi deset nejlepších nahrávek roku 2012.

Do Paláce Akropolis přiveze Rebekka Karijord své čtvrté studiové album Mother Tongue, které vyšlo na konci ledna. Jak název napovídá, deska byla inspirovaná zpěvaččinou zkušeností s těhotenstvím i rodičovstvím. „Mateřství je pro mě velká lekce v neschopnosti všechno ovládat,“ říká. Traumatický zážitek předčasného porodu zachycuje emočně vypjatá skladba Your Name, jejím opakem je skladba Waimanalo, jež vznikla na Havaji, kde Karijordová trávila část svého těhotenství a nahrála zde lidový popěvek tvořící páteř skladby. Na albu se podíleli třeba Mariam Wallentin z Wildbirds & Peacedrums nebo Elias Krantz. Novinkou ve světě jejího barokního popu je elektronika, která posouvá její zvuk k větší pestrosti.

Českým příspěvkem do dubnových EuroConnections bude zpěvačka a klavíristka Barbora Mochowa. Hudebnice s ruskými a německými kořeny pochází z Trutnova a aktuálně studuje Konzervatoř Jaroslava Ježka. Debutovala se skupinou Sinuhet, po jejím rozpadu pokračuje na sólové dráze, na níž míchá pop s klasickou hudbou. Vloni vydala své debutové album Waiting for the White Raven, na kterém spolupracovala s Matoušem Godíkem (ZKA4T). V lednu 2017 vystoupila na Festivalu Spectaculare.

Více informací:
www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 27. 4. 2017
Vystupují:
REBEKKA KARIJORD /NO + BARBORA MOCHOWA /CZ
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika