Islandský indierockový objev Vok uhrane Palác Akropolis

Islandský indierockový objev Vok uhrane Palác Akropolis

03. 05. 2017  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Do Paláce Akropolis přijíždí islandský indierockový objev Vök. Kvarteto míchající rockový tah na bránu a uhrančivou atmosféru se představí 11. května na večírku EuroConnections. V Praze uvedou Vök písně ze své debutové desky Figure, jež vychází na konci dubna. Českým zástupcem bude olomoucký producent Francoiz Svalis.
Zásoba talentovaných kapel z Islandu se zdá být bezedná, další objev agilní ostrovní scény se jmenuje Vök a 11. května se po roce a čtvrt vrátí do Paláce Akropolis. Od minule mají o jednoho člena víc a hlavně vydali debutovou desku, pořád ale míchají klasické rockové nástroje s chladnou elektronikou a díky uhrančivé atmosféře bývají srovnáváni s anglickými The XX či severskými Little Dragon. Okouzlující hlas Margrét Rán za mikrofonem zase posouvá Vök směrem ke švédským The Knife a Fever Ray. Srovnávat v jejich případě ale nemá moc cenu - i díky neobvyklému použití saxofonu je islandský kvartet hlavně sám sebou. Přesvědčit se o tom už mohli i návštěvníci Colours, vloni v Paláci Akropolis sekundovali Never Sol.
 

Vök založili v roce 2013 zpěvačka Margrét Rán a saxofonista Andri Már. Těžko říct, kde se v nich vzala odvaha přihlásit se vzápětí do islandské talentové soutěže Músíktilraunir, navíc ještě v době kdy neměli ani jednu hotovou píseň. Nicméně to udělali, klání ovládli a že to nebyla náhoda potvrdilo debutové EPčko Tensions obsahující i hitový singl Before, který oběhl internetové blogy. V následujícím roce se k Vök přidal kytarista Ólafur Alexander a trio natočilo EPčko Circles, kde už islandštinu definitivně nahradila angličtina. Co ale rozhodně zůstalo byl křehký minimalismus písniček, které se zakousnou pod kůži jako mráz.

S debutovým albem Vök nikam nespěchali a vyplatilo se. Nahrávka Figure vychází na konci dubna je ve znamení návratu k vřelejšímu, lidštějšímu zvuku. „Vzali jsme naši hudbu z počítače a vsadili ji do živějšího, organičtějšího prostředí.“ tvrdí Vök. I na Figure jsou ale hlavní zbraní islandského kvarteta silné emoce a intimita. Na albu se prý podepsal vliv triphopových legend Massive Attack nebo psychologický sci-fi film Ex-Machina. Vök na desce pracovali s anglickým producentem Brettem Coxem (natáčel třeba s Jackem Garrettem). Talentovaní Islanďané svůj očekávaný debut představí 11. května v Paláci Akropoli v rámci večírku EuroConnections.

Českým zástupcem na večírku bude olomoucký elektronický producent Francoiz Svalis. Vlivy deep house se v jeho skladbách míchají s atmosférickým ambientem a postdubstepem a novináři ho srovnávají třeba s Jona Hopkinsem. Má za sebou teprve několik singlů vydaných na internetu, jeho skladba Apatheia ale například nasbírala na Soundcloudu více než patnáct tisíc poslechů. Uspěl také v soutěži Startér Radia Wave.

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 11. 5. 2017
Vystupují:
VÖK /IS + FRANCOIZ SVALIS /CZ
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika