Ventolin pokřtí své nové album v MeetFactory

Ventolin pokřtí své nové album v MeetFactory

19. 09. 2017  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Je snadné být dnes smutný a uzavírat se. Nejistota je uvnitř i venku. Analogově dobře naladěná veličina tuzemské disco vědy David Doubek alias Ventolin proti tomu na svém novém albu protestuje. Desku Vitajte pokřtí Ventolin ve středu 4. října v MeetFactory.
Ventolin je elektronický projekt Davida Doubka, zakládajícího člena skupiny Kazety a člena divadla Nejhodnější Medvídci. Vznikl v roce 2007 jako boční „odpočinkový“ projekt, velmi záhy se však dostal do povědomí na místní klubové scéně. K živému hraní používá staré samplery, analogové syntezátory a archaické drummachiny. Je milovníkem primitivního zvuku detroitského techna a italského a indického disca z 80. let. Přitahuje ho analogová rozladěnost, šum, rozkolísanost a nedokonalost. 

Nové album začal Ventolin připravovat v lednu 2017 z materiálu, který sbíral průběžně několik let. Nejdříve strávil dva měsíce marným spekulováním nad modulárním syntezátorem. Vytvořil kosmické demo, které nic neříkalo, což v něm vzbudilo vztek vůči nástrojovému fetišismu, kterému na chvíli podlehl. Demo vyhodil, na modulár se vykašlal a začal znovu od textů jako nejbolestivějšího procesu, kterému se sněním o nákupech modulů snažil podvědomě vyhnout. Právě kolem textů, které jsou z poloviny české a anglické, se pak deska vyvíjela. 

„Je divné, že v současné době takto banální a konvenční oslovení působí skoro provokativně. Jako bychom měli pocit, že vítat je nepatřičné. Jako by nebylo kam vítat. Zleva zprava nás všichni straší, společnost je vyděšená z interakcí se sociálními sítěmi, internet, kterému jsme tak věřili, se proměnil na černou stoku špehování a fašistické propagandy. A do toho vlastní osobní chyby, nedostatky a pochyby. Lidé se dnes začínají víc a víc uzavírat. Chci proti tomu protestovat, takže vitajte, navzdory všemu,“ říká Ventolin.

Ventolin vycházel z intuitivních témat, která se postupně vynořovala. Umístil je na dvě strany alba, denní (křehký život nedokonalého já) a noční (svět, který já obklopuje a děsí). Část písniček je osobních (Výlet, Život na venkově), do jiných se promítly různé věci ze současného společenského, kulturního a politického kontextu (Lost Track, Great Again). Dva texty pak Ventolin postavil na podnětech svých kamarádek a spolupracovnic. Desires je postavená na básničce kamarádky básnířky a antropoložky Markéty Levínské, kterou trochu doplnil a rozehrál. Skills vznikla na základě povídky designérky Terezy Rullerové o empatickém dronu. 

Vitajte je písničkové album, které vychází pět let od úspěšného debutu Totem a rok po vydání instrumentálního alba The Game YS R0TTYN, které Ventolin připravil společně s polskými RSS Boys. Zvukově Ventolin na novince své elektronické základy posunul dál k anarchičtějšímu a živějšímu zvuku. Deska obsahuje hodně elektronicky znějící písničky, tepající bicí automaty a acidové linky, ale i věci skoro kapelové, s kytarami a živými bicími. 

Při tvorbě Ventolin používal analogové nástroje a analogový je i mix desky, zároveň ale mnohem víc pracoval s počítačem a digitálními technologiemi. Vedle starých analogů jsou na desce i virtuální nástroje, hodně editování a efektů. Nahrávání probíhalo u Ventolina doma (kde se i míchalo), ale také ve studiu Midi Lidí. Mastering měl na starosti Ondřej Ježek ve studiu Jámor. „O zvuku jsem se hodně bavil s Prokopem Holoubkem (Midi Lidi), který se na desce taky dost významně hráčsky zapojil. Do dvou písniček jsme přizvali bubeníka Michala Janíka z Ghost of You, který pro sebe trochu netypicky hraje úsporné disko a krautrockové rytmy,“ doplňuje Ventolin. 

Křest proběhne 4. října v pražském klubu MeetFactory a 5. října v brněnském Kabinetu Múz. Hosty Ventolinova turné jsou Johuš Matuš, Midi Lidi, Francois Svalis, Tomino a Myslivec, Fiordmoss a Dné.

Dodal: Zuzana Kolouchová, MeetFactory
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

VENTOLIN

Středa 4. 10. 2017
Vstup: 190 - 250 Kč
Vystupují:
Ventolin - křest desky Vitajte
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika