Austra představí v MeetFactory optimistickou vizi budoucího světa

Austra představí v MeetFactory optimistickou vizi budoucího světa

06. 10. 2017  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Od současné politické situace v USA, přes neúnosný stav životního prostředí k ryze soukromým bolestem… na první pohled ne příliš veselá témata, ale apokalyptická vize rozhodně není na programu večera. Utopistické album Future Politics představí ve čtvrtek  19. října v MeetFactory elektronický projekt Austra. Futuristický synth-pop kombinovaný s fascinujícím hlasem Katie Stelmanis dává nahlédnout do světa plného naděje.
Kanadský elektronický projekt Austra, v jehož centru stojí zpěvačka Katie Stelmanis, vznikl v Torontu roku 2009. Jejich debutové album Feel It Break (2011) označil Pitchfork a New York Magazine za nejlepší desku roku, nejnovější album Future Politics k tomuto označení má slušně nakročeno. Album vyšlo na labelu Paper Bag a na Pitchforku si vysloužilo označení „temné, ale optimistické, obnášející řešení“ a je považováno za politické, čemuž slušně nahrálo i to, že vyšlo v den, kdy Trump skládal svůj prezidentský slib. Podobné události (za všechny např. Brexit) dávají albu další rozměr, ale jedná se jen o jedno z mnoha témat, do kterých se Katie Stelmanis ponořila. Při přípravě nové desky pročítala ekonomické a filosofické texty, inspirovala se feministickým sci-fi, afrofuturismem. „Zajímal mě každý, kdo přišel s nějakou kreativní vizí toho, jak bude vypadat budoucnost,“ říká zpěvačka, která se netají inspirací filmy od Kubricka nebo Hitchcocka. 
 

Hlavním motivem Future Politics je jakási utopistická zodpovědnější vize světa respektující přírodu, kde je vše v zásadě jednodušší a barevnější. „Největší formou útisku je přimět lidi myslet si, že nemají žádnou jinou možnost,“ dodává Austra. Fakt, že se během natáčení přestěhovala z temného a studeného Montrealu do pulzujícího Mexico City (barvami hýřící videoklip k titulní písni alba odráží tento mentální posun dost vehementně), má nepochybně za následek to, že Future Politics je navzdory těžkému tématu ve výsledku ryze optimistické. Největší snahou Austra je povzbudit lidi, aby si nepřetržitě představovali novou (lepší) budoucnost. 

Ať už je ale motivem písní životní prostředí („Gaia“), často nepochopitelná politická situace nebo intimní zpověď o lásce a samotě („I Love You More Than You Love Yourself”), společným prvkem je uhrančivý hlas Katie Stelmanis, který média rádi připodobňují projevu Björk. Operní vzdělání zpěvačky je zde více než patrné.  

Ve čtvrtek 19. října si prostě v MeetFactory můžete vybrat: zamyslet se nad stavem světa, zatančit si na chytlavé synthpopové melodie, nebo se prostě nechat zajmout silným hlasem Katie Stelmanis… co je ale podstatné, je to, že Austra vzkazuje: „Naší hlavní misí je, aby se lidé cítili milováni a pohodlně.“ Utopie? Přijďte se přesvědčit do továrny a možná změníte díky téhle bohyni světla pohled na svět. 

Jako support vystoupí Gabriela Jimeno aka Ela Minus, hvězda elektronické scény z Kolumbie. Její produkce je možná asketická, ale o to více úderná. 

Dodal: Libor Galia, MeetFactory
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

AUSTRA

Čtvrtek 19. 10. 2017
Vstup: od 390 Kč
Vystupují:
Austra (CA) + Ela Minus (CO)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika