Deluxe přivezou do Paláce Akropolis svůj rozverný hip hop s knírkem

Deluxe přivezou do Paláce Akropolis svůj rozverný hip hop s knírkem

24. 04. 2018  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Květnové EuroConnections budou v Paláci Akropolis patřit hip hopu - na Žižkov dorazí šestice Deluxe z jihofrancouzského Provence. Jsou napojení na kolektiv Chinese Man a stejně jako oni vyznávají značně neortodoxní pojetí žánru, do kterého vsákli funk, soul, electro nebo jazz. Poznávacím znamením Deluxe je knír, výjimku má jen zpěvačka a rapperka Lilly. Jako předkapela vystoupí 4. května pražští Voila, kteří míchají svůj nadžánrový koktejl z ingrediencí šansonu i černé hudby.
Provence je dost možná nejidyličtější část Francie - pláže, sluníčko, bezstarostnost. Těžko čekat, že hip hop, který odtud pochází bude jiný než plný optimismu. A právě takový ho hraje místní šestice Deluxe, která míchá samply s živými nástroji a vokálem zpěvačky a rapperky Lilly. 4. května vystoupí poprvé v pražském Paláci Akropolis v rámci večírku EuroConnections.

Deluxe

Deluxe začali jako trio - Pietre, Kaya a Kilo se potkali ve škole a spojila je láska k hip hopu. Inspirovaní americkými The Roots, rozhodli se zkusit ho hrát na živé nástroje. Důležitou roli v příběhu Deluxe hrají členové francouzského kolektivu Chinese Man, kteří trio muzikantů v roce 2007 objevili náhodou při produkci na ulici Provence a nabídli jim místo na svém labelu. Trio se vzápětí rozrostlo o Soubriho a Pepeho na kvintet, dnešní podoba skupiny se ale zrodila až v okamžiku, kdy do týmu přibyla zpěvačka a rapperka Lilly. 

V roce 2011 debutovali EPčkem Polishing Peanuts, dlouhrající debut The Deluxe Family Show vyšel o dva roky později. Šestici zde doplňují hosté jako MC Youthstar, Taiwan MC nebo Cyph4. Předloni Deluxe vydali album Stachelight, kde hostují legendární francoužší rappeři IAM nebo německo-nigerijská zpěvačka Nneka. V hudbě Deluxe se potkává hip hop s elektrem, soulem, jazzem nebo funkem. Naživo ale vládne nespoutaná energie tanečního večírku,

„Hrávali jsme na ulicích a tam jsme se naučili, že musíme držet kvalitu naší produkce velmi vysoko. Lidé prochází kolem vás a když se jim nelíbí, co děláte, tak prostě odejdou...“ říká v rozhovoru Pietre a Kaya dodává: „Naučili jsme se jak lidi přesvědčit, aby nás poslouchali a důvěřovali nám v tom, že je vezmeme na báječné dobrodružství. Chceme, aby každý v publiku skákal, tancoval a bavil se.“ Symbolem kapely je knírek, který nosí všichni mužští členové Deluxe a zpěvačka Lilly ho má obvykle alespoň na oblečení.

Domácím zástupcem květnových EuroConnections bude pražská pětice Voila, v jejichž fascinujícím hudebním koktejlu se mísí šanson, swing, reggae, jazz, twist, pop a také hip hop. Nepostradatelným elementem jejich hudby je především hlasový projev slovenské zpěvačky Zdenky Trvalcové, která Voila v roce 2010 založila spolu s akordeonistou Michalem Mihokem. V roce 2014 vydali debutové album Décollage, jakýsi milostný i cestovní cestník zpěvačky. Jejich skladba Flip Flops útočila na přední příčky česko-slovenské hitparády Radia 1 i slovenského Radia FM. Minulý rok vydali Voila nové album On The Waves, které navázalo na náladu předchozího alba, najdeme tam mix žánrů, který vás před koncertem Deluxe skvěle rozehřeje.

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Pátek 4. 5. 2018
Vystupují:
DELUXE /FR + VOILA / CZ
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika