Petr Holman

Petr Holman

12. 09. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Rozhovor s Petrem Holmanem o práci, létě a jeho vystoupení na Citadele.
1. Petr Holman jeden z nejzajímavějších DJs u nás, pořádá úspěšnou klubovou noc, připravuje rozhlasové pořady, hraje v zahraničí a v pátek 29.9. vystoupí na Citadele v brněnském Boby centru. Tolik stručná fakta. A teď bych Tě Petře, chtěl poprosit, abys lidem, kteří ještě nenavštívili Tvůj web nebo o Tobě nečetli v jiných médiích, poskytl svou DJ vizitku.

Já myslím, že velkou část oné vizitky odhalí tento rozhovor. Tak snad na začátek jen to, že taneční muzice se věnuji zhruba od začátku tohoto tisíciletí a po celou tu dobu zůstávám věrný stylům progressive a trance s občasnými úlety skoro do techna nebo naopak do deep a tribal záležitostí. A komu by snad nestačil tento popis, může si z mých stránek stáhnou pár setů. Dva nejnovější live sety jsou z června a srpna a oba jsou shodou okolností hlavně tranceové.


2. Léto, zdá se, definitivně odešlo a s ním i festivaly, parties pod širým nebem a všechno, co k tomu patří. Jak sis užil minulé léto? Na kterých festivalech jsi hrál a co se Ti tam líbilo? Byl ses podívat na nějaký zahraniční open air?

Já jsem si letos udělal volno. Ale to rozhodnutí padlo už někdy loni v květnu. Najednou jsem totiž zjistil, že toho hraní, rezidentur, večerních rádiových pořadů a podobných aktivit je už tolik, že trávím měsíčně kolem dvaceti večerů a nocí mimo domov. Za této situace se asi nedalo dělat nic rozumnějšího, než na nějakou dobu zastavit. Své závazky vůči pořadatelům jsem ale chtěl dodržet, takže to loňské léto zase tak úplně volné nebylo. A tak jsem si prostě letos po hodně dlouhé době užil léto, bez festivalů, domácích i zahraničních. Ale musím se přiznat, že bez gramců dlouho nevydržím. Párkrát jsem si přeci jen zahrál, ale fakt hodně rekreačně - ve Free baru v Pískovně Mlékojemy, je tam skvělé koupání a v baru super lidi, prostě letní pohodička.


3. Byls na Ibize? Pokud ne, láká Tě návštěva tohoto roztančeného ostrova? Hrál jsi už někdy na ostrově? A na lodi? Na jakém nejkurióznějším místě jsi hrál?

Ano, na Ibize jsem byl a doufám, že ne naposled. Ibiza je neskutečný fenomén, je to opravdu roztančený ostrov, ale hlavně neuvěřitelně dobře šlapající továrna na peníze. Největší a nejznámější kluby jsou víc turistickou atrakcí, než místem, kam jdete za muzikou svého srdce. Za dobrou muzikou tam musíte většinou jinam, do menších klubů a barů, kde je důležitější zábava než okázalost. Ale těch možností je tam tolik, že si na své přijde asi každý. A v tom je asi Ibiza nepřekonatelná. Na Ibize jsem nehrál, byl jsem tam jako turista, zato jsem hrál v Anglii, což je taky ostrov: A na lodi? Několikrát na "parnících" na Vltavě, jednou to dokonce bylo dost dramatické, protože jsme někde u Roztok uvízli na mělčině. A nejkurióznější místo? Asi klubík na zámku ve Zruči nad Sázavou. Členitý prostor, několik metrů silné zdi, klenby a dokonce krb, ve kterém se v zimě opravdu topí. Dovedete si představit, jak úžasně se tam hraje?


4. Jestli se nepletu, připravuješ a moderuješ pravidelný rozhlasový pořad o muzice, tak zase pro všechny, kteří ještě neslyšeli a neví, představ prosím historii, současnost a pokud to není tajné tak poodhal plány do budoucna.

S těmi rádii je to složitější. Máš asi na mysli pořad Trance Anthems, který jsme připravovali s Michalem Jirákem v první polovině loňského roku pro internetové rádio Live61.com. Tohle rádio ale dnes už nevysílá. Zato jsou tady další internetová rádia, např. Dance radio, tam jsem hrál někdy koncem loňského roku. Poměrně často jsem hrál v nejpopulárnějším pořadu o taneční muzice Dance Extravaganza na Evropě 2 a v Rádiu DeeJay. Obojí je dnes bohužel už jen historie. Vůbec se mi zdá, že v poslední době to nemá v rádiích taneční muzika vůbec lehké, ale na druhou stranu se jí daří v internetových rádiích. Vývoj je až překotně rychlý a těžko odhadnout, jak to bude hlavně na internetu s rádii vypadat za rok, za dva a jaký vliv budou mít na rádia takzvaně kamenná. Už jen z tohoto důvodu je nějaké plánování dost riskantní podnik. Uvidíme.


5. Na Tvých stránkách, mimochodem moc hezky zpracovaných, jsem si přečetl, že spolupracuješ s kolegy z Českého rozhlasu 4 Radio Wave, o jakou spolupráci jde a jak se Ti líbí ČR4? Pokud vím, máš za sebou bohatou žurnalistickou praxi, tak mě napadá, co bys odpověděl, kdybys dostal nabídku řídit rozhlasovou stanici, která vysílá pro mladé lidi, jako Wave nebo Radio 1? Šel bys do toho?

Já už jsem se na řízení několika rádií podílel, většinou jako šéfredaktor nebo ředitel zpravodajství, takže vím, co to obnáší. Určitě bych o tom přemýšlel a asi bych do toho i šel. Ale nejspíš bych pomohl tomu rádiu na svět a pak předal štafetu. Kdo nepracoval v rádiu, těžko si dokáže představit ten kolotoč. Když jednou začnete vysílat, už nemůžete přestat. 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Nonstop. A Český rozhlas 4 Radio Wave? Sympatické rádio, držím jim palce. Moderátor pořadu Wavesoud Alex navíc taky hraje, před pár dny jsme spolu zrovna hráli ve Vertigu. Ale nejde o žádnou systematickou, či plánovitou spolupráci. V Rádiu Wave jsem hrál někdy začátkem léta a byl to pro mě docela silný emotivní zážitek. V tu dobu totiž rádio ještě sídlilo v hlavní budově Českého rozhlasu, a tak jsem po mnoha letech zase vkročil do budovy, kde jsem absolvoval první novinářské krůčky. A v pořadu Wavesound Radia Wave budu hrát spolu s LayDee Jane v pátek 15. září večer.


6. Vždy jednou měsíčně organizuješ v klubu Vertigo noc Trancebase, kdy byla první, jaká byla ta poslední, kdo ze zahraničních a domácích DJs už si na Trancebase zahrál a koho bys v budoucnu rád napsal na plakát?

Tak Trancebase je ještě horká novinka, premiéra byla v červenci. Klub Vertigo byl otevřen teprve koncem loňského roku. Hrál jsem tam někdy na jaře a v červnu. Bylo to super a moc se to líbilo. Proto mě klub oslovil s nabídkou na rezidentní noc. Nabídku jsem přijal a vymyslel si noc Trancebase. V podstatě jsem navázal na svou předchozí rezidentní party GATE, která byla dva roky v dnes už zrušeném pražském klubu Industry a pak jsem s ní jezdil různě po republice. Nezapomenutelný byl třeba Gate v ostravském Fabriku. Co se týče Trancebase, tak bych jen upřesnil, že tuto party neorganizuji já, ale klub, já se starám jen o line-up. Premiéra byla v červnu a nadcházející vydání bude 16, září a bude to zároveň Citadela warm-up. Na line-upu jsou taková jména jako LayDee Jane, Alex, DejF. A koho bych rád napsal do budoucna na plakát? Těch jmen je hodně a všechno záleží na penězích, kolik lidí bude chodit a kolik prostředků dá klub k dispozici. Ale kdybych měl uvést alespoň jedno jméno, tak myslím, že by to byl Fred Baker, výborný dýdžej, fantastický producent a hlavně úžasný člověk, ze kterého doslova sálá pozitivní energie.


7. Hrál jsi v Anglii, ve Švýcarsku, často jezdíš na Slovensko. Vyzkoušel sis velké festivaly i malé kluby. Kde se Ti hraje nejlépe? Máš radši mnohatísícihlavé davy nebo intimní prostředí klubu s několika stovkami lidí na parketu? Míváš trému?

Není tréma jako tréma: Takovou tu opravdovou, která by mě paralyzovala, tu už naštěstí nemám. Ale před každým vystoupením, je tam takové chvění a očekávání a otazník, jak budou lidi reagovat. Obecně mám raději kluby, kde mám tak nějak blíž k lidem. Na druhou stranu je úžasný pocit, když se mi třeba podařilo naplnit plac na festivalu Summer of Love už v pět hodin odpoledne.

8. Zajímají Tě moderní DJ technologie, jako Final Scratch, Traktor Studio, samplery, efektory a podobné mašinky, nebo to jde mimo Tebe a v klidu si vystačíš s deskami a klasickým vybavením?

Zajímají, ale spíše okrajově, abych měl přehled, co je in a co je technicky možné. Na klasické desky nedám dopustit. Já si nemůžu pomoct, ale vinylová deska má na rozdíl od cérečka nebo mp3 souboru duši. A kdo je trochu citlivější, tak je schopen ten rozdíl zavnímat.


9. V září to nebude Tvé první hraní na Citadele, jestli si dobře vzpomínám, hrál jsi v Benešově a ... ? Zajímala Tě Citadela před tím, než Tě na ni poprvé pozvali? Pokud ano, co si myslíš o proměnách, kterými procházela a prochází? Jak se Ti líbí program této Citadely? Na koho se těšíš nejvíc?

Citadela mě hodně bavila ještě před tím, než jsem tam poprvé hrál. Nejen kvůli muzice, ale i kvůli atmosféře. Citadela má totiž na taneční scéně určitý punc prestiže, je to prostě party na kterou se chodí a kde je dobré se ukázat. Jsou tam k vidění třeba i různé módní a jiné výstřelky, je to svým způsobem party, která udává trendy. Ty proměny, kterými prochází jsou proto logické a bez nich by Citadela nebyla Citadelou. Mám pocit, že Citadela je vždycky o kousek vepředu. Navíc pro mě má Citadela ještě daleko zásadnější význam. Je to party, která odstartovala moji kariéru a myslím, že ne zdaleka jen moji. Na nadcházející Citadelu jsem slyšel i takové názory, že tam prý chybí opravdu velké jméno. Nemyslím si to. Tomcraft je legendární pojem, já se na něj strašně těším, protože jsem jej živě ještě neslyšel. Ale nejvíc se asi těším na Way Out West.

10. A co nám připravíš Ty? Na co se můžeme těšit?

Tak téhle otázky jsem se "obával" :) Měl bych hrát úplně nakonec. Nemám rád dopředu připravené sety, takže spíš budu reagovat na to, co se bude hrát přede mnou, jaká bude nálada atd. Teď je zase takové období, kdy se objevilo docela dost dobré muziky, takže zahraju jak novinky, tak i pár "fláků", které už ke mně tak nějak patří. Rozhodně budu chtít, aby lidi odcházeli domů spokojeni a hlavně v dobré náladě. Podle toho se budu snažit hrát.

http://www.petrholman.cz/

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika