Co připravil Respect na podzim?

Co připravil Respect na podzim?

14. 09. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Respect Plus je cyklus koncertů etnické hudby a world music v Paláci Akropolis, a zde máte stručný přehled akcí, které na podzim Respect Plus připravuje. Je na co se těšit.
30.9. Cabruera (Brazílie)
"Hudba je tím jediným, co tu jen kvete," píše o drsném brazilském Severovýchodě encyklopedie Rough Guide to World Music. Průkopníkem alternativy zvané mangue beat byl kultovní hrdina Chico Science, který zahynul při autohavarii - ale díky němu pronikly zdejší styly do světa. Čtyřčlenná Cabruera mixuje divoké forró, funk, rap, reggae, drum `n` bass se sambou, a svým řízem a energií představuje pravý opak uhlazené bossa novy. Skupina reprezentovala Brazílii na veletrhu Midem a své poslední album nazvala Proíbido Cochilar, Spát je zakázáno
.
11.11. Souad Massi (Alžír)
Ve dvaceti zpívala španělské flamenco, o pět let později cestovala po Alžíru s hardrockovou kapelou, což je v zemi drcené fundamentalisty rizikové povolání i pro chlapa. Z Alžíru utekla, ve Francii se stala přes noc hvězdou. Její nezařaditelnou tvorbu přirovnávali k Tracy Chapman či Suzanne Vega. Souad Massi stojí podobně jako Natacha Atlas jednou nohou v Evropě a druhou v Africe, ale na rozdíl od ní se sama zásobuje unikátními hořkosladkými písněmi. Její kombinace severoafrických melodií s evropskou kytarou působí jako hudební rébus, všechna tři alba zpěvačky patří v Česku ke kultovním nahrávkám.

7.12. K´Naan (Somálsko, Kanada)
Africký rap se od amerického liší jako šťavnatá kotleta od hamburgeru, po sudánském "dětském vojákovi" Emmanuelu Jalovi svět objevil rapujícího filozofa z prašných ulic somálského Mogadishu. K`Naan vyrůstal uprostřed občanské války, ze Somálska unikl jedním z posledních pravidelných letů. "Tam, odkud pocházím, nemáme žádnou policii ani hasiče, výtržnost začíná podpálením pneumatiky," zpívá v nahrávce Hardcore, která je satirou na západní rappery. Kanaďan K-os se nechal svým somálským kolegou dokonce vyprovokovat ke slovní přestřelce. K`Naan nehraje gangsterské divadlo, své písně prožil na vlastní kůži. "Hlasově nabroušený jako Eminem, ale sebeironický jako Woody Allen," píše Eye Magazine.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika