FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Česká a slovenská scéna vysílá to nejlepší na Metronome Festival

Česká a slovenská scéna vysílá to nejlepší na Metronome Festival
06. 03. 2019   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Metronome Festival Prague doposud oznamoval především zahraniční hvězdy. Nemalé ambice má ale i jeho dramaturgie v rámci představování toho nejlepšího z české a slovenské hudební scény. Pět nově oznámených jmen obohatí nabídku festivalu originalitou, aktuálností a kvalitou, kterou potvrzuje nejen setrvalý zájem publika, ale také reakce odborné veřejnosti. Dalšími účinkujícími z České republiky na festivalu budou WWW, Floex & Tom Hodge, Ohm Square a Manon Meurt.
Slovensko bude reprezentovat Katarzia. Ti všichni se na Metronome Festivalu představí po boku hvězd, jakými jsou například Liam Gallagher, Morcheeba, Kraftwerk či Primal Scream. Vstupenky jsou k dispozici ve zvýhodněné zimní edici na festivalových webových stránkách www.metronomefestival.cz.

Skupina Ohm Square patří k absolutním legendám české nezávislé scény a k průkopníkům elektronické hudby u nás. Jejich vystoupení na Metronome Festivalu bude zároveň prvním pražským koncertem roku 2019, kde premiérově představí nové EP. Jejich drum and bass a breakbeat se rozezněl poprvé v roce 1996 a přes kratší i delší pauzy i mírné změny stylu směrem k písničkovějšímu elektronickému stylu trvá dodnes. Debutovým albem skupiny byla v roce 1997 Ohmophonica, která patří k největším kultům své doby a ze zpětného pohledu k nejdůležitějím českým albům 90. let. Zatím posledním titulem Ohm Square je A Curious Place Between Souls And Atoms z roku 2014 a na konci roku 2018 pak vydali singl Closer z připravovaného EP.

Stejnou legendou jsou ve svém žánru i WWW. Kapela patří k vůbec prvním, které u nás už na začátku 90. let zkoušely hrát hip hop a rap. Po pauze se vrátili na scénu v polovině nultých let a výrazně změnili koncepci směrem k experimentálnějšímu modelu osobité alternativní hudby s bohatými rytmy, mimořádně působivými texty a výtvarnou složkou a výrazně atakujícím vokálním projevem. Ne nadarmo byla skupina za své poslední album Neutopíš se dvakrát v téže řece letos nominována na cenu českých hudebních kritiků Apollo.

Floex

Tomáš Dvořák alias Floex je významný český tvůrce na bázi elektronické i vážné hudby, klarinetista a producent. Jeho zatím posledním projektem, který zaznamenal velký ohlas, je loňská spolupráce s britským producentem Tomem Hodgem a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu pod názvem A Portrait Of John Doe, a právě tento unikátní projekt zazní i na Metronome Festivalu. Tento počin přinesl svým tvůrcům nominaci na cenu Apollo a žánrového Anděla.

Každopádně už i jeho debut Pocustone z roku 2001 byl událostí sezóny, kdy se stal Objevem roku v cenách Anděl. Od té doby Floex spolupracoval s řadou umělců, hudebních i výtvarných, neboť jeho hudba byla vždy výrazně vázána na vizuální stránku vnímání.

Manon Meurt patří ke skupinám, o nichž se v současné době nejvíce mluví. Jsou jedněmi z prvních, kteří „chytili“ obnovenou vlnu zájmu o tzv. shoegaze, krátce po vzniku, v roce 2013, dělali předkapelu pražského koncertu hvězd svého žánru My Bloody Valentine. V loňském roce vydali Manon Meurt pod producentským vedením Jana P. Muchowa své druhé album s prostým názvem MMXVIII, které se dostalo do nominací na ceny Apollo i Anděl.
Písničkářka Katarzia je bezesporu jednou z nejsledovanějších tvůrkyň na slovenské, ale i české scéně – ostatně, už několik let trvale žije v Praze. Na Metronome Festivalu vystoupí s projektem Antigona, což je zároveň i její poslední aktuální album, které sklidilo jen to nejlepší hodnocení. Její vystoupení bude rozhodně kontaktem s jednou z nejaktuálnějších tvůrkyň současné scény, jež má navíc zřejmý „růstový potenciál“. Každé ze svých tří alb koncipovala zcela jinak, v její tvorbě je znát setrvalý vývoj od specifické podoby nu-folku až po současné experimentální písničkářství se zásadním podílem elektronické složky. Ve svých textech se zároveň věnuje citlivým společenským tématům.

Čtvrtý ročník Metronome Festivalu Prague už v minulých měsících ohlásil některá velká jména svého programu. Jsou mezi nimi britpopová hvězda Liam Gallagher, britská nadžánrová skupina Morcheeba, němečtí klasikové elektroniky Kraftwerk, skotští psychedelici Primal Scream, britské kytaristiky Anna Calvi a Lauran Hibberd, polské elektropopové trio KAMP!, slovenská kapela The Ills, jediný open air koncert Pražského výběru v tomto roce nebo comeback skupiny Khoiba. To ale ještě stále není vše a festival tak v nejbližší době oznámí další velké překvapení české scény. Vypadá to, že se opět bude na co těšit!

Vstupenky jsou aktuálně k dispozici ve zvýhodněné zimní edici na oficiálním webu festivalu www.metronomefestival.cz a v předprodejní síti Ticketportal.cz, a to jak klasické dvoudenní vstupenky ke stání za 1 990 Kč a k sezení za 2 690 Kč nebo VIP za 3 990 Kč (stání) a 4 990 Kč (sezení), tak i speciální balíček vstupenek doplněný o LP zahraniční hvězdy ročníku 2019 Liama Gallaghera. VIP vstupenky navíc zahrnují vstup do VIP zóny s garantovanými top místy na tribuně při hlavní scéně, s vlastním exkluzivním barem a pohodlným zázemím se službami za tribunou a dalšími benefity.

Dodal: Lenka Netušilová, Metronome Festival Prague

METRONOME

Pátek 21. 6. 2019 až Sobota 22. 6. 2019
Vystupují:
Kraftwerk (DE), Morcheeba (UK), Primal Scream (UK), Liam Gallagher (UK), Jungle (UK), Blackwave (BE), Anna Calvi, Lauran Hibberd, Ohm Square, WWW, Floex & Tom Hodge, Manon Meurt, Katarzia a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |