Jaká bude Citadela po vizuální strance?

Jaká bude Citadela po vizuální strance?

20. 09. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Na tuto otázku naleznete odpovědi v rozhovoru s Jindřichem Traplem ze sdružení VJs Phase. V tomto rozhovoru máte jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí příprav a výroby vizuálních efektů povolaných profesionálů.
Pojem Phase není pro příznivce taneční hudby pojmem neznámým. Ale ti mladší, kteří se třeba chystají na svoji první party asi nevědí, o čem je řeč. Co tedy děláte, co všechno máte za sebou a co považuješ zatím za váš největší úspěch?
Je to skoro 10 let, co jsme začali dělat video na hudebních akcích, Phase vznikla jako sdružení prvních českých VJs. Na akci jsme si vždy přinesli techniku – projektory, plátna, k nim připojili videomixy, počítače, kamery a show mohla začít.. Zpočátku to byl spíš relax, každý z nás měl jiné zaměstnání, Phase nás ale zcela pohltila a začali jsme se videem živit. Děláme skoro na všech megaakcích, kde jsou promotéři ochotni investovat do dobré show – nejdeme do akce, kde by naše práce nebyla vidět, třeba kvůli tomu, že nejsou peníze na silný projektor.

Phase má dnes vlastní natáčecí studio, silného technologického partnera-Artcom a většina našich zákazníků jsou velké firmy – vytvořili jsme si image někoho, kdo realizuje speciální projekty, 3D projekce, virtuální realitu, děláme návrhy scén, kromě VJs zaměstnáváme scénografy, lightdesignéry, programátory.

Největším úspěchem je, že se nám podařilo udržet po letech prakticky původní sestavu a hlavně to, že nás pořád baví dělat to, s čím jsme začínali – hudební akce, party.

Vizuální efekty na parties bereme dnes úplně samozřejmě. Ale určitě to tak nebylo odjakživa. Kdy se začali projekce používat a jak dlouho se tvorbou vizualizací zabýváš konkrétně ty.
První projekce se začali objevovat koncem devadesátých let, paradoxně hlavně na freetekových akcích, tam jsme začínali i my. Já se VJingu věnuji od roku 98.

Je jasné, že možnosti vizuálních efektů závisejí do značné míry na rozvoji a dostupnosti techniky, softwaru atd. Jak se tyto možnosti změnily za posledních pár let?
Boom, který zaznamenala hudba v souvislosti s rozvojem počítačů v osmdesátých a devadesátých letech, přišel do oblasti videa cca. o 10 let později, objevila se celá řada software na úpravu videa nebo přímo na VJing. VJs dnes používá notebook s připojeným midi – klávesami, stejně jako hudebníci ve spoustě kapel. Nejrozšířenějším standardem jsou software Resolume a Visualjockey a pak videomix od Rolandu – Edirol V4.

Co všechno jste dnes schopni realizovat?
Vše na co jsou prostředky, technická omezení prakticky neexistují.

Dá se říci z kolika procent používáte již hotové nebo předpřipravené vizualizace a z kolika procent se jedná o vaše originální záležitosti?
To je trochu nepřesně položená otázka. Z 90ti procent se jedná o naše materiály a tak 50% z nich vzniká na místě, zbytek jede z harddisku nebo z DVD.

Jak to celé probíhá? Dostanete většinou jen obecné zadání a snažte se nebo přicházejí spíš pořadatelé s konkrétními představami, jak by měly vizuální efekty vypadat? Vezměme si za příklad třeba právě nadcházející Citadelu.
Máme to štěstí, že nás promotéři respektují a nechávají vše na nás, spíše je to tak, že se na nás obrací dlouho před akcí, abychom pomohli vymyslet celou scénu. Na Citadelu se těšíme a jsme rádi, že nám i Nikola dal důvěru.

Můžeš už dnes prozradit, jak budou vizuální efekty na Citadele vypadat a co byl nebo možná ještě je pro vás největší oříšek?
V Boby centru se dělá projekce vcelku tradičně tak, že se promítá na velké plátno nad podiem, obraz je sice velký, ale pro lidi v kotli prakticky nevnímatelný. Chtěli jsme to změnit a s Petrem Kostíkem, který dělá ty nejlepší dekorace, jsme se tentokrát orientovali hlavně na podium- půjde o instalaci složenou ze zrcadlových ploch a video kostek
Nečekejte mega instalaci jako na akci pro 10.000 lidí, ale myslím, že to bude hodně zajímavé.

1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

20. 09. 2006 | 11:01:24
+0 | -0
Dobrý rozhovor! Skvělý nápad ho udělat právě s touto agenturou. Sou fakt nejlepší. Myslím si, že ani konkurenci nemají. Vid Jindro?
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika