Bagatelles Marathon Johna Zorna láká v červnu na elitu amerického jazzu

Bagatelles Marathon Johna Zorna láká v červnu na elitu amerického jazzu

08. 05. 2019  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Bagatelles Marathon: Tak se jmenuje unikátní projekt, v němž fenomenální hudebník a skladatel John Zorn představí 20. června ve Foru Karlín pražskému publiku výběr 50ti skladeb z cyklu The Bagatelles. Více než čtyřhodinová jazzová season vydá za samostatný skvěle obsazený jazzový a alternativní festival.
John Zorn si přiveze hvězdnou armádu elitních amerických muzikantů ve čtrnácti úderných seskupeních. Na pódiu se budou střídat špičkové formace i sóloví hráči, aby rozehráli všechny odstíny unikátní Zornovy tvorby, v níž se mísí vážná hudba s jazzem, rockem, hardcorem punkem, klezmerem, popem i world music. Ve Foru Karlín se tak můžeme těšit například na Zornovu “domovskou” Masadu, přes groove-jazzové John Medeski Trio či Nova Quartet až po Asmodeus s Grammy ověnčeným kytaristou Marcem Ribotem. Hvězdná jména najdeme i mezi sólovými hráči, vystoupí například klavírista Craig Taborn, trumpetista Peter Evans nebo elektronická kouzelnice Ikue Mori.
 
Koncert pořádá Prague Music Performance. Vstupenky jsou v předprodeji v síti GoOut. Více informací na www.pmpif.org nebo na www.facebook.com/events/959659534200437/.

Zatím jediný koncert Johna Zorna v Praze v minulosti proběhl v roce 2000 a patří k těm událostem, které se natrvalo zapsaly do kulturního povědomí českého hudebního publika. Není pochyb o tom, že po dvaceti letech si John Zorn Prahu opět podmaní, tentokrát svým výtečně obsazeným Bagatelles Marathonem, na jehož startovní čáru si přizval ty nejlepší muzikanty pulzující newyorské „downtown“ scény. Během jazzového maratónu zazní přes 50 skladeb ze Zornova rozsáhlého hudebního cyklu The Bagatelles, který napsal mezi březnem a květnem roku 2015 a čítá dohromady 300 nových skladeb.

John Zorn skladatel, multiinstrumentalista a producent je vůdčí osobností moderní americké hudby, jeho spolupráce si cenili v různých obdobích takové osobnosti jako Mike Patton, Lou Reed, Bill Frisell, Laurie Anderson, Thurston Moore nebo Pat Metheny. Bezesporu patří k nejvíce produktivním hudebníkům, na svém kontě má přes sto CD a nepočítaně hudebních ocenění.

John Zorn se narodil v roce 1953 a vyrůstal v New Yorku. V půli sedmdesátých let se stává ústřední postavou a hnacím motorem tamní hudební scény, silou svého tvůrčího charismatu propojil širokou škálu kreativních hudebníků do nejrůznějších stylových a interpretačních seskupení. Neúnavný a mimořádně plodný umělec složil šest smyčcových kvartetů, je autorem vokální i komorní hudby, opery, symfonických a tanečních děl. Pod vlastním jménem vydal více než sto CD, vedl desítky kapel a skládal pro ně (Naked City, The Dreamers, Moonchild, Painkiller), napsal hudbu pro více než padesát filmů a přes šest set skladeb pro svůj oblíbený soubor Masada. Jeho dílo je různorodé a pozoruhodně eklektické a inspiraci čerpá z výtvarného umění, literatury, filmu, divadla, filosofie, alchymie a mystiky, a samozřejmě také z hudby. Je také velkým propagátorem všech forem současného umění, organizuje festivaly, nahrávání a koncerty, napomáhá aktivně vzniku nových prostorů a příležitostí k uměleckým představením. V roce 1995 založil vydavatelství Tzadik, ve kterém vydal více než 700 nahrávek, vede The Stone, uměleckou scénu v East Village (od roku 2005 zde proběhlo přes 5000 koncertů a 60 hudebních workshopů) a pod titulem ARCANA editoval a vydal šest dílů spisů různých hudebníků.

Dodal: Silvie Marková, SMART Communication
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BAGATELLES MARATHON

Čtvrtek 20. 6. 2019
Vystupují:
The Bagatelles - John Zorn
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika