Vitalic přiveze na Flédu protnutí francouzské a německé taneční scény

Vitalic přiveze na Flédu protnutí francouzské a německé taneční scény

03. 11. 2019  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po loňském vyprodaném koncertě se francouzský DJ Vitalic vrací do České republiky s novým projektem Kompromat. Originální mix berlínského techna, post-punku a osmdesátkového synth-popu je výsledkem spolupráce s nekonvenční hudebnicí Rebekou Warrior. 29. listopadu se v brněnské Flédě unikátně protnou taneční a popové žánry, německá a francouzská scéna, sen a skutečnost.
Kompromat je společný projekt legendárního DJ Vitalica, jenž svým setem loni nadchnul a vyprodal Flédu, a nekonvenční hudebnice Rebeky Warrior, která proslula zejména díky svému působení v kapele Sexy Sushi. Přestože Kompromat není jejich první spoluprací (Rebeka se objevila už na Vitalicově albu Rave age v písni La Mort Sur le Dancefloor - Death on the dancefloor), rozhodně jde o jejich nejpropracovanější společný projekt. Listopadový koncert na Flédě bude jediným vystoupení Kompromatu v České republice.
 

Debutové album dvojice Kompromat Traum und Existenz (Sen a existence, 2019) obsahuje jedenáct písní, v nichž se pozoruhodně mísí berlínské techno, EBM (electronic body music), synth-pop a cold-wave. Právě kombinace mnoha žánrů vycházející z globální popkultury, doprovázená originální retrofuturistickou estetikou a vokály zpívanými v němčině dělá z Traum und Existenz jedinečný zážitek. “Cítíte hněv, poezii, smutek, zatímco máte šílené nutkání tancovat,” popisuje Vitalic pocity při poslechu  Kompromatu.  který se koná v rámci prestižního festivalu elektronické hudby Echoes.

Nahrávce výrazně dominuje téměř popová skladba Niemand, jejíž klip se nese v postapokalyptickém duchu s koncepční estetikou osmdesátých let. Dalšími výraznými písněmi jsou Herztod, kde intenzivní vokály Rebeky Warrior podkreslují tvrdé techno beaty, nebo stejnojmenná skladba Traum und Existenz protkaná znepokojivým industriálním šumem.

DJ Vitalic, vlastním jménem Pascal Arbez-Nicolas, se narodil 1976 ve francouzském Dijonu. Koncem devadesátých let začal experimentoval s elektronickou hudbou a brzy se spřátelil s lokálními DJs. Ti mu poradili, aby svoje nahrávky poslal DJ Hellovi, který již tehdy platil za jedno z největších jmen elektronické scény. Tato sázka na jistotu opravdu vyšla a Vitalic v roce 2001 vydal veleúspěšné EP Poney. Legendu z něj však udělalo až album OK Cowboy z roku 2005 vydané pod labelem Citizen. Jemný mix house music a popu znamenal fenomenální úspěch a v příštím roce vyšel ve dvoudiskové edici. Následovala kritikou také velmi dobře přijatá alba Flashmob (2009), Rave age (2012) a naposledy Voyager (2017).

Rebeka Warrior, vlastním jménem Julia Lanoë je francouzská zpěvačka, DJka a multiinstrumentalistka, která působí v kapele Mansfield, ale je především polovinou  electropunkového dua Sexy Sushi, v němž spolupracuje s francouzským DJ Davidem Grellierem (známým také pod pseudonymem Mitch Silver).

Kompromat na Flédě vystoupí v rámci prestižního festivalu elektronické hudby Echoes, který klub Fléda buduje již od roku 2015. Jeho cílem je představovat nejaktuálnější zahraniční projekty ale také nadějné talenty české elektronické scény. Dramaturgie dává prostor audiovizuálním performancím a experimentování s hranicemi analogové a digitální hudby. Festival se uskutečňuje za podpory Jihomoravského kraje a Ministerstva kultury ČR.

Dodal: Martin Brzobohatý, klub Fléda
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

VITALIC PRESENTS: KOMPROMAT

Pátek 29. 11. 2019
Vstup: od 440 Kč
Vystupují:
KOMPROMAT (FRA, Vitalic a Rebeka Warrior)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika