Banco de Gaia míří na konci listopadu do Prahy

Banco de Gaia míří na konci listopadu do Prahy

12. 11. 2019  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Toby Marks aka Banco de Gaia ovlivnil elektronickou scénu tak jako málokdo. 29. listopadu uzavře v pražském Rock Café turné 30 Times Around the Sun oslavující tři dekády jeho kreativního působení. Před 30 lety se Banco de Gaia objevil poprvé na londýnské klubové scéně s unikátní fúzí ambientu, etnické hudby z celého světa, taneční elektroniky a psychedelie.
Od té doby spoludefinuje jednu z tváří současné nejen taneční hudby. Na tvůrčí kvas přelomu osmdesátých a devadesátých let Toby vzpomíná: „Když jsem na konci osmdesátých let začínal jako Banco de Gaia, nikdo jiný na londýnské scéně nemíchal world music s elektronikou. Taneční hudbu jsem si zvolil jako svůj vyjadřovací prostředek, bavilo mne totiž míchat jednodušší beaty s něčím složitějším a komplikovanějším. Zdá se, že to docela klaplo.” Za své album Maya byl nominován na prestižní britskou Mercury Prize. Je znám i jasně definovanými postoji, kterými projevil jako jeden z prvních podporou nezávislosti Tibetu. Naposledy Banco de Gaia  nadchl české fanoušky před sedmi lety na Colours of Ostrava.

Banco de Gaia

Ikonu taneční i etno hudby podpoří v pražském Rock Café renomovaný český DJ a producent Roman Rai, který má za sebou tak skvělé počiny jako oficiální remixy pro americké nositele Grammy Deep Forest, či legendárního britského DJe Dannyho Howelse. Letos vydal LP "Middle of Nowhere", na které si přizval také skvělého muzikanta a hráče na saxofon Filipa Markese. Skladby v live provedení zazní v Rock Cafe úplně poprvé.

Koncert v pražském Rock Café se uskuteční 29. listopadu 2019 od 21 hodin. Předprodej vstupenek za 350 Kč v síti GoOut. V den koncertu za 450 Kč na místě.

Za jménem Banco de Gaia se skrývá muzikant a umělec Toby Marks. Původně bubeník v metalové kapele začal koncem 80. let pro tvorbu vlastních songů využívat prvních samplovacích souprav a záhy se do elektroniky zamiloval. Vydobyl si uznání na poli ambientu a dubu, průlom znamenaly alba Maya (1994) s nominací na Mercury Prize a hlavně Last Train to Lhasa (1995). V něm také zazněl pro Markse typický sociální apel, byl jedním z těch, kteří díky osobní zkušenosti začali poukazovat na situaci Tibetu a praktiky čínského komunistického režimu. Nedílnou součástí jeho setů je od počátku také sofistikovaná vizuální složka s kvalitními projekcemi. Na kontě má celkem 7 studiových a jedno živé album, několik kompilací a reedicí. Poslední velmi dobře ceněné album The 9th of Nine Heart vyšlo v roce 2016, hostuje na něm například špičkový studiový hráč a legendární dlouholetý saxofonista Pink Floyd Dick Parry.

Roman Rai je jedno z nerespektovanějších jmen na poli české house-music. Jeho poslední tři EP "Perceptions of Delusion" "Abstract Theories" a "I Can Dance Like Dead" získaly velkou podporu od předních světových DJs. EP "Abstract Theories" se dokonce umístilo na 33. místě v TOP 100 techno releases na serveru Beatport.

Filip Markes vystudoval konzervatoř na klarinet a na saxofon. Zpočátku se zabýval originální interpretací jazzu 30. let v řadě orchestrů (m. j. The Hottentots Orchestra, Originální Pražský Synkopický Orchestr) a zároveň populární hudbou (Enkláva, Xindl X). Již 9 let se výhradně věnuje volné saxofonové improvizaci do různých forem elektronické hudby. Na tomto poli pravidelně hostuje s projekty DJ Slater & Urban Legends, či Dance To Ecstasy. Spolupracuje s mnoha DJs na české, ale také slovenské a rakouské taneční scéně (Slater, Beatfoot, Josef Sedloň, Roman Rai, Gat Electra, Yannick, Ahz, Myclick, Sci Fi Psi, Cubik, Oldrich Sic Jr., a dalšími). V jeho hře se často můžete setkat až s ambientním přístupem, kterým neočekávané podtrhuje smysl skladeb.

Dodal: Silvie Marková, SMART Communication
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BANCO DE GAIA

Pátek 29. 11. 2019
Vystupují:
Banco de Gaia, Roman Rai
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika