Sebastian Plano a Oso Leone přivezou do Paláce Akropolis něžnou melancholii

Sebastian Plano a Oso Leone přivezou do Paláce Akropolis něžnou melancholii

26. 11. 2019  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Argentinský klavírista a skladatel Sebastian Plano získal před nedávnem za své nové album nominaci na Grammy v kategorii Best New Age Album. Se svými ambientními kompozicemi vystoupí v úterý 10. prosince v rámci Music Infinity a na pódiu Paláce Akropolis ho ten večer doplní ještě španělský projekt Oso Leone kombinující éterický post-rock s jemným písničkářstvím i prvky jazzu.
Po šesti letech se do Paláce Akropolis vrací argentinský skladatel a klavírista Sebastian Plano se svými delikátními písněmi na hraně moderní klasiky, ambientu a filmové hudby. Klasicky vzdělaný hudebník přiznává inspiraci latinskoamerickou lidovou hudbou či tangem, v jeho skladbách najdete i elementy post-rocku, filmových soundtracků či moderních skladatelů Arvo Pärta či Maxe Richtera. Své desky původně vydával na německém labelu Denovali (Dictaphone, Piano Interrupted, Hidden Orchestra) a jeho letošní album už má ve svém katalogu prestižní vážnohudební vydavatelství Decca.

Sebastian PLano

Okouzlen stejnou měrou klavírem i elektronickou hudbou začal Plano skládat vlastní kompozice ještě jako teenager. Formativní roky prožil v Los Angeles, v současnosti je ale jeho domovem Berlín. Debutoval v roce 2011 albem Arrhythmical Part of Hearts, kde zvuky klasických i elektronických nástrojů kreslí úžasné zvukové krajiny – minimalistické a zároveň plné emocí a nálad. Deska se o dva roky později dočkala nového vydání a celosvětové distribuce péčí německého labelu Denovali Records. Na stejné značce vydal v září 2013 nové album Impetus, které místo hutných aranží volí spíše zdrženlivost a nechá mezi tóny promlouvat ticho.

Plano následně natočil třetí album, ale už hotová nahrávka zmizela ze světa spolu s ukradeným laptopem. V roce 2017 se pak objevuje na značce Erased Tapes spolupráce s německým hudebníkem Ben Lukas Boysen, koncepční album Everything, které v digitální podobě obsahovalo 43 vážnohudebních kompozic. Jeho letošní deska Verve začala vznikat jako pokus, jak ztracené skladby znovu nahrát ze vzpomínek. Výsledkem je hudební zamyšlení nad smutkem, ztrátou i frustrací z toho, že některé věci nelze vrátit zpátky. Klavírní skladby doplněné střídmými smyčcovými aranžemi promlouvají o ulpívajícím čase a balancující mezi melancholií a euforií, temnotou a světlem, tíhou a lehkostí. „Je to úžasná klavírní meditace,“ napsal o desce časopis Clash.

Oslo Leone

V české premiéře v Paláci Akropolis vystoupí barcelonské trio Oso Leone, které uhranulo návštěvníky festivalu Primavera svými něžnými, náladotvornými písněmi. Ozývá se v nich silný vliv éterického soulu zpěvačky Sade nebo ambientního postrocku pozdních desek britské skupiny Talk Talk, prvky soulu, funku nebo R&B jsou zbavené veškeré tíže a zůstávají jen lehké atmosférická melodie evokující bezčasí letního dne u moře.

Oso Leone debutovali eponymním albem v roce 2011, výrazněji ale na sebe upozornili až druhým albem Mokragora, kde spojili dub s folkem a vyklidněnými baleárskými rytmy. Deska se objevila v několika seznamech nejlepších alb roku a kapela odjela evropské turné, na třetí přírůstek do diskografie si ale fanoušci museli počkat dlouhých pět let. Letošní novinka Gallery Love vznikala na jejich domovském ostrově Mallorca, kam se trio uchýlilo do opuštěného domu a z improvizací vzniklo jedenáct melancholických písní. „Ostrované vrací tradici britského sofistikovaného popu do jejího spirituálního domova ve středomoří,“ napsal o desce Pitchfork. Do slastných melodií Oso Leone se čeští posluchači budou moci ponořit v úterý 10. prosince, kdy zahrají v Paláci Akropolis společně s argentinským talentovaným klavíristou Sebastianem Planem.

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Úterý 10. 12. 2019
Vystupují:
SEBASTIAN PLANO /AR + OSO LEONE /ES
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika