Bassinfection: Fléda v rytmech zlámaných

Bassinfection: Fléda v rytmech zlámaných

26. 09. 2006  |  Autor: Obsession  |  Komentáře (0)
V pátek 22. září mě přivítala nově zrekonstruovaná Fléda svou již třináctou Bassinfection. Po prázdninovém oddechu jsem byla natěšená na pořádnou akci v mém nejoblíbenějším klubu a soudě podle vysoké návštěvnosti jsem nebyla sama.
Studie nového interiéru zveřejněné na internetu mě sice okouzlily o něco více, než skutečnost, ale na novou tvář Flédy si nestěžoval nikdo. Vlastně jsem nadmíru spokojená. Kombinace funkcionalistických a lidových prvků je originální a jen tak se neokouká. Fléda byla už dřív po všech stránkách sympatická instituce, ovšem s novou tváří působí mnohem vlídněji. Dřívější tlačenice, které na větších akcích začínaly u baru a pokračovaly dalších 15 metrů směrem k sálu se nekonaly ani ve "špičce". Napomohl tomu nově vytvořený příjemný oddechový prostor s druhým vstupem do sálu v místě dřívější šatny, a rozšíření prostor před hlavním barem. Teď už funguje jako regulérní druhá stage, což mi dřív přišlo spíš jako vtip. Projít sice mezi rozjuchanými lidmi jde pořád stěží, ale když vám k tomu hraje reggae, je to celkem úsměvný výlet.

Fléda se rozšířila o další místa k oddechu. Chillout dostal prostor někdejší čajovny a prostor dřívějšího chilloutu teď zabírá šatna, která je teď více logicky blíže vstupu. O novém chilloutu vám popovídám někdy příště, tentokrát jsem se tam nestihla podívat. Už tradičně se o příjemný relax starali lidi z chilli.org & simbiotic, ale snad poprvé hudební kulisu tvořil psytrance. Další sympatická inovace. Pokud se časem pohne i se záchody, budu v sedmém nebi. Ale teď už k muzice.

Na místo určení jsem dorazila krátce po půl jedenácté. Line-up byl ve skluzu asi půl hodiny, takže jsem stihla ještě kousek vystoupení Raveboye (messiah komplex | roots`n`future).

fleda

Jeho starší breaky naservírované na dubstepovém podnose krásně zněly dobře nazvučeným sálem a na parketě začínali hopsat první nadšenci. Kdyby zahrál později, lidi by možná přijali jeho pěkně ostrý set s větším nadšením, o jeho skillz nemůže být pochyb. Příště si ho ráda poslechnu dýl jak 30 minut.

Sál se náhle rychle naplnil tancechtivými lidmi a příznivci reggae, dancehall a hiphopu. Nadcházel čas na ostrovana MC YT (sativa records) a a jeho support německé Irie Stepazz sound crew. O YT se mluví jako o možné největší naději britské ragga scény. Před šesti lety přesídlil na Jamajku a letos vydal své debutové album Straight outta Britain. MC je to ambiciózní a steppaz crew mohutně přeřvával, muzika se ztrácela v davu, jehož přední řady ho přijímaly s nadšením. Mě bohužel jeho projev mi vůbec nesedl. Proti sociální tematice nic nemám, kšilt na temeni obrácený vzhůru vypadal vtipně, ale rozmáchlá gesta a zprznění mé nejoblíbenější záležitosti od Outkast se smísily v audiovizuální dojem, který mě donutil k úprku.

fleda

K návratu na bojiště mě přiměl Suki ( let it roll), jež svým našlapaným a úderným d´n´b setem podstatně vylepšil atmosféru v klubu, a lidi dokázal pořádně rozhýbat.. Suki sklidil obrovský aplaus. Přesně se trefil do toho, co už trochu utahaný večer potřeboval - inteligentní řezničinu v příjemném rytmu. Tím skvěle připravil půdu pro nejlepší překvapení večera - Dj Ebolu se kterým si zahraje na vlastní akci v Praze na Harfě 27.09. (btw: v Brně se na Sukiho můžeme znovu těšit 06.11. v rámci Drumandbass Revolution na Favále).

Živý a energický d´n´b s lákavými příměsi hip hopu, ragga i uk garage do nás Ebola (jungle junkies) lil skoro dvě a půl hodiny, a nápaditý projev MC Lord Bituma (k2r riddim | raggadikal sound | jungle junkies) byl kouzelný i díky tomu s jakou intenzitou rapoval, toastoval i zpíval v angličtině, francouzštině a dokonce i v češtině (učením několika českých vět prý trávil celou cestu z letiště). Těžko hledat jediné slabé místo. Jen jednou v životě jsem zažila, aby to Dj a MCmu tak skvěle ladilo, a byli to LTJ Bukem s Conradem. Tahle francouzská dvojka způsobila, že jsem při rozhlédnutí viděla samé úsměvy a spokojené pokyvování.

fleda

Od pořadatelů byl toto jednoznačně výborný tah. Během setu se na pódium vyškrábalo několik tančících nadšenců, kteří před projekčním plátnem měli potřebu ukázat svoje nadšení. Umělcům to evidentně nevadilo a ochranka si tentokrát dala hodně načas, než zasáhla a poslala je zase pod pódium. Uvolněná atmosféra, chvilkové pocity souznění s davem - takový je duch bassinfection. Co se selekce desek týče, neodpustil si Ebola jako letos téměř každý Dj Airplane a Flamengo (Subfocus/Ram records) a dalších pár provařených vinylů ( Lost Highway, Iron Tune, Pulp Fiction RKZ) ať hraje na jakkoliv breakově laděné akci. Jedná se o vskutku vychytané kousky, už to ale začíná dost nudit, říkám si. Jenže Dreadlock (Future prophecies) pan MC doplnil tak nádherně, že veškerou kritiku omýlání hitovkových placek beru zpět. Jednak Ebola vytáhl z kufru i spoustu dubplateů, celý mix byl precizně odehraný, ale získal si mě i propagací zlámanců skrze asociaci Junglistic Vibes. Jejím cílem je propojit umělce po celém světě a nabízejí technickou podporu při organizování jungle/d´n´b akcí. Sám organizuje free akce doma ve Francii i jinde v Evropě... navíc je to příjemný chlap.

V nejlepším se má skončit, říká se. Ještě jsme si chvíli poslechli set pánů ChongX a Mad4ce a pelášili k domovu. Od reggae si dám zase na nějaký ten pátek oraz a budu se těšit na další bassinfekci 24.11.

Fotoreport z Bassinfection najdeš na superdance.cz

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika