Arrested Development představí nové album v Abatonu

Arrested Development představí nové album v Abatonu

12. 10. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Ještě měsíc se hip-hopoví fanoušci budou těšit na návrat amerického rappera Speeche s kapelou Arrested Development do Česka. Dočkají se 13.listopadu a místem velké hip-hopové show bude prazšký prostor Abaton, kam přijedou představit své zcela nové, vynikající album „Since The Last Time“.
Arrested Development – Since The Last Time
Arrested Development mluví k světu prostřednictvím svojí muziky. Eshe, tanečník, choreograf a v současné době také zpěvák a rapper, křičí: „Vystupujeme každej večer páč nás hrozně baví co děláme!“ A Speech, vůdčí zpěvák a tahoun celé kapely, k tomu dodává: „A naším cílem je jít dál a posunout lidi za hranice těch nesmyslů, co se dneska dělaj v hip-hopu!“ Nikoho proto nepřekvapí, že tihle dvojnásobní vítězové Grammy pomáhají lidem rozvíjet se a posunout směrem k svobodě už víc než 19 let.

Díky různorodosti jejich tvorby a tvůrčímu nasazení se jim občas říká „Sly and the Family Stone“ současnosti. A.D. ctí ženy a propagují duchovnost a „osobní zodpovědnost“. Zajímá je sebeurčení Afričanů, opravdovost a zranitelnost, a jak je vidět na skladbě Nobody Believes Me Anyway, zajímá je i láska.

Arrested Development

Kapela A.D. má tolik zvláštností, že by bylo těžké je všechny vyjmenovat. Její členové žijí v paralelním vesmíru, kde malí špunti zpívají hip-hopové refrény a čtyřiasedmdesátiletí chlápci postávají okolo a houpou se do hip-hopových beatů.

Dávno před tím, než lidi začali šílet po jižanském hip-hopu zvaném Dirty South, působili už A.D. v Atlantě ve státu Georgia. Členové kapely o svém zvuku říkají, že je „jižanský, lidový, etnický, hip-hopový a funkový, zkrátka „Life Music“ neboli „Muzika života“. Kladou si za cíl vyčistit scénu, a to i přesto, že jejich vlastní sound je trochu hrubší a ostřejší. A.D. se nebojí mixovat Hammondky s kvílivými vokály a procítěnými jižanskými sbory.

Název jejich prvního alba po obnovení kapely „Since the Last Time“ („Odposledka“) se vztahuje k době, která uplynula od jejich poslední produkce v ranných devadesátých letech.

flyer

Zábavná stránka Arrested Development
Z posledního alba „Since the Last Time“ čiší určité sebevědomí a pohoda, charakteristické pro partu, která společně tvoří už skoro dvacet let. Poprvé za celou existenci kapely koketují s trochu odlehčenější muzikou, jako třeba ve skladbě U Caught Me nebo na singlu Down and Dirty. Refrény těchto tracků jsou bezstarostné a zábavné. Baba Oje´ (duchovní rádce kapely) k tomu říká: „Chtěli jsme do naší nabídky přidat nějaký oldskůlový taneční písničky. Bylo pro nás fakt důležitý ukázat zábavnou tvář naší muziky. Máme teď spoustu mladejch fanoušků a ty si rádi zazpívaj s refrénem.“ Ačkoliv přicházejí s odlehčenějšími skladbami, nepřestávají být uvědomělí.

Angažovanost kapely
Za léta svojí působnosti nasbírali A.D. spoustu ocenění a byli prvními americkými umělci, kteří věnovali peníze Nelsonu Mandelovi a Africkému národnímu kongresu. Půlku výnosu z prodeje pana Weldana věnovali národní asociaci pro lidi bez domova. Spolupracovali s legendárním režisérem Spike Leem na zásadním snímku Malcolm X. Navázali kontakty s Cornelem Westem, Islámským národem, Černými pantery a celou řadou dalších černošských organizací a osobností. Přes všechnu svou angažovanost je však stále nejvíc zajímá muzika. Jejich skladby roztancovaly těla a otřásly rozumem i city posluchačů na celém světě. A nejen to – vždy patřily k těm novátorským a neoposlouchaným. Zkrátka s A.D. se v hip-hopu vždycky počítalo. Během let 1990 až 1994 prodali 5 milionů alb, nahráli dvě studiová alba a televize MTV odvysílala jejich unplugged koncert. Následovala pětiletá přestávka a po ní ještě jedna, během které trávili čas ve studiu a nahráli pár skvělých kousků, včetně těch, z nichž vznikla deska „Since the Last Time“.

Celosvětové hnutí
Jednou ze zvláštností A.D. je jejich světový úhel pohledu. „Dobře víme, že hip-hop oslovuje lidi na celým světě, tak proč tuhle příležitost nevyužít k překonávání bariér?“ říká Speech. A.D. se zúčastnily koncertů a několika tourné World Music a vystupovali například s Matollhalla Queens, African Show Boys a řadou dalších formací. Jejich nejnovější skladba Sao Paulo je důkazem jejich vášně pro všechny kultury světa a to, jak se vzájemně doplňují. Jejich živá vystoupení, kterým oni sami přezdívají „slavnosti“, už přesvědčily tisíce fanoušků, že nejsou ani pošahaní ani staromódní, ale že do muziky jdou naplno a umí ji dělat! V roce 2005 A.D. zahráli na NBC svůj hit toho léta „Hit Me Baby One More Time“ a vyhráli diváckou cenu. A opět prokázali, že mají srdce na pravém místě, když 20.000 USD z této ceny věnovali UNICEF na pomoc Súdánu. Nicha (hlavní vokalistka a tanečnice) k tomu dodává: „Šli jsme do toho vystoupení páč už bylo jasný, že se vracíme na scénu, takže tohle mělo bejt takový lákadlo.“

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika