Watching Black od kapely Ecstasy of Saint Theresa

Watching Black od kapely Ecstasy of Saint Theresa

19. 11. 2006  |  Autor: Obsession  |  Komentáře (0)
Jedna z našich nejrespektovanějších kapel současnosti právě jede krátké listopadové turné u příležitosti vydání desky Watching Black. Nakolik je zbrusu nová deska revoluční je prozatím otázkou, protože pondělní pražský koncert byl pro nemoc zrušen a o náhradním termínu se zatím jedná.
Kapela nekoncertuje zrovna často. Regulérní koncert v Brně měli naposledy před čtyřmi lety a jejich letní vystoupení na Semtex Culture v Mariánském Údolí zůstává pro spoustu lidí nejsilnějším zážitkem tohoto festivalu. Koncert na brněnské Flédě 10.11. následovaly České Budějovice 15.10., a po Praze zahrají v tomto roce naposled v Bratislavě 15.12. Koncerty v Liberci a Plzni byly zrušeny. Nemožnost vyrazit na delší turné Jan P. Muchow zdůvodňuje časově náročným povoláním zpěvačky Kateřiny Winterové, která je členkou činohry Národního Divadla. Vydání dlouho očekávaného alba nakonec oddálilo také několik věcí, mimo jiné také Katčino těhotenství a Honzovy problémy se sluchem (Nemoc se odborně jmenuje tinnitus se projevuje neustálým pískáním, nebo hučením v uchu. Léčba je komplikovaná a postihla už pěknou řádku lidí z branže).

Live sestava kapely se od minulého alba až na ústřední dvojici zcela změnila. Obklopili se třemi mladými muzikanty: bubeníkem Markem Klasnou ( Roe Deer, Folk3mail ) a kytaristou A.m.almelou, který v poslední době spolupracuje s kapelou Anety Langerové. Karel Drašnar obstarává klávesy a samplery, multiinstrumentalista Jan Muchow se překvapivě drží pouze basové kytary.

EOST je výjimečnou skupinou. Po mnoho let představují špičku české tvorby a určují další směřování alternativní scény svým prudce originálním konceptem pocitové hudby. Několik písní z nového alba, které jsem na koncertu slyšela mi přišly poslechově o něco náročnější, než tracky z předchozího Slowthiking, či InDust3. Rozhodli se nepoužít smyčce z nahrávek, celkové vyznění bylo o dost syrovější, než jsem čekala a našla se spousta lidí, které hudba nudila. Pro mě osobně byl koncert nevšedním zážitkem. Jejich dokonalý hluk už mi učaroval před mnoha lety a živě zahrané předělávky Sensor, Neon, Bass2 či Then I´d Have Less for Myself jasně ukázaly, jak si kapela dokáže pohrát se svými vlastními nápady a zcela přestavět původní vyznění skladeb. Myslím si, že EOST je třeba alespoň jednou v životě slyšet živě.

Fotoreport z koncertu EOST ve Flédě 10.11. 2006

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika