Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

21. 11. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
9 ročník Festivalu francouzského filmu se koná ve dnech 23. – 27. listopadu v Praze a simultánně v Brně, Českých Budějovicích a Hradci Králové v síti kin Europa Cinemas.
Ve čtvrtek 23. listopadu bude festival slavnostně zahájen ve Velkém sále pražského kina Světozor. Pražská část festivalu bude probíhat na dvou místech, v kině Světozor a v kinosále Francouzského institutu v Praze. V Brně uvítá festival kino Art, v Českých Budějovicích kino Kotva a v Hradci Králové kino Centrál.

Předpremiéry:

Francouzský režisér Michel Gondry prvním filmem natočeným ve Francii Nauka o snech odhalí svůj svět skrze představy a sny. Do hlavních rolí obsadil francouzskou herečku a zpěvačku Charlotte Gainsbourg a mexickou hvězdu Gaela Garcíu Bernala.

Nejnovější režijní dílo Guillauma Caneta thriller Nikomu to neříkej, které má ve Francii premiéru v listopadu 2006, bude na Festivalu uvedeno také v předpremiéře. V tragickém příběhu o ztrátě milované ženy a opětovném zvláštním setkání po osmi letech se v hlavních rolích představí François Cluzet, André Dussollier, Marie-Josée Croze a Kristin Scott Thomas.

Historické drama Štastné a Veselé, které zastupovalo Francii letos při klání o Oscara, nás zavede do 1. světové války, kde se na Štědrý den v nepřátelských liniích alespoň na okamžik zrodí přátelství. V hlavní roli se představí Guillaume Canet, hvězda současného francouzského herectví.

Ohlednutí za letošním festivalem v Cannes nabídne film Transylvania režiséra Tonyho Gatlifa, který zasadil do srdce Rumunska pouť krásných rebelek v podání hereček Asie Argento a Amiry Casar. Film Transylvania slavnostně zakončil letošní festival v Cannes.

Dokumentární tvorbu zastoupí legenda francouzské Nové vlny režisérka Agnčs Varda svou neobyčejnou zpovědí o vášni pro sbírání ve filmu Všichni možní sběrači a já. V různých koutech Francie Agnčs Varda potkává sběrače, sběračky, paběrkovače, shánlivce a nálezce. V tomto subjektivním dokumentu se Angčs také představí jako vášnivá sběračka.

Výstava:

V rámci 9. ročníku Festivalu francouzského filmu se koná výstava „Fotografické portréty pro filmovou revue Cahiers du cinéma“. Kulturní oddělení Francouzského velvyslanectví v České republice ve spolupráci s renomovaným filmovým časopisem Cahiers du Cinéma a s Centrem Foto Škoda připravilo výstavu, která se bude konat simultánně ve čtyřech městech České republiky od 15. do 30. listopadu 2006.

14. listopadu v Praze autoři fotografií Carole Bellaďche a Fréderic Poletti osobně zahájí výstavu v kině Světozor. „Fotografické portréty pro filmovou revue Cahiers du cinéma“ představí třicítku fotografií nejslavnějších francouzských umělců jako jsou Maurice Pialat, Isabelle Huppert, Michel Piccoli, Jean-Luc Godard…

Festival francouzského filmu
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika