Dj Breeth: Schimek dává electro a melodie, já to podbíjím a hustím!

Dj Breeth: Schimek dává electro a melodie, já to podbíjím a hustím!

04. 01. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Breet & Schimek. Duo jež budeme moci slyšet na pětadvacáté Apokalypse 23.2. Co od nich můžeme čekat, napovídá samotné prohlášení Breetha v názvu tohoto rozsáhlého rozhovoru, ve kterém byl zpovídán na téma elektro jako hudební styl, jeho pořad Elements na Rádiu FM a věnovali jsme se i žhvámému bramboru, Apokalypse.

Ahoj Michale. Slovenští fanoušci elektronické hudby mají díky tobě od konce roku 2004 možnost podílet se (alespoň pasivně) na vysílání hudební relace 4 Elements na Rádiu_FM, která je v současné době, dovolím si tvrdit, nejlepší svého druhu na Slovensku. Jak jsi se vlastně dostal k této relaci a vůbec ke spolupráci s Rádiem_FM?
Ahoj. Náhoda tomu chtěla, že jsem se na jedné z parties seznámil s Milanem Bučkem a nějakým způsobem mu pomáhal se servisem kolem djs na startovací 4 Elements
party. Nejdřív okolnosti chtěly, že mě Milan jednoduše „z ulice“ posadil za mikrofon a řekl: „ty budeš moderátor.“ Tento jeho výběr se osvědčil a byl kladně přijat i vedením rádia, no a od té chvíle se to rozjelo...:)

Breet & SchimekV relaci 4 Elements jsi vyzpovídal mnoho DJs, producentů a promotérů. Určitě je pro tebe každé vysílání této relace něčím výjimečné, ale věřím, že některá vysílání byla přece jenom něčím extra (třeba extra host, možná nějaká kuriozita ze „zákulisí“?) Prozraď nám něco…
No, musím uznat, že za ty dva roky bylo takových zážitků víc než dost a na mnohých vysíláních se účastnili i velká jména světového djingu. Tom Baker byl jedním z anglických djs, který k nám zavítal právě po narozeninové oslavě jednoho z moderátorů. Z předcházejícího dne navíc zůstala „kompletní výbava“ – pípa a sud piva, nebylo nad čím váhat. Po třech hodinách strávených v rádiu jsem Toma vezl do klubu, a on byl ve stavu, že mě přesvědčoval, že se nemůže vzdát skleničky, kterou drží, a že s ní musí jít až do klubu (kde ho mimochodem čekalo ještě hraní). Jedna zahraniční djka přišla taktéž značně „otestovaná“ výběrem borovička+slivovice. Snažila se mě přesvědčit, že už ji nebaví odpovídat na nudné otázky o jejích začátcích a podobně a že by chtěla „some real questions“. Když jsem se jí zeptal, jak si ty skutečné otázky představuje, bez sekundy zaváhání odpověděla: „you can ask on my favourite sex position“. Jenže to bylo před 22. hodinou a tak jsem ji nakonec přesvědčil, že to zrealizujeme příště.

Co pro tebe znamená slovo “
party” a kdy se na ní cítíš nejlépe?
Párty je jednoznačně okamžik, kdy se člověk cítí dobře. A to dobře po všech směrech. Je v prostředí, ve kterém se cítí příjemně, nabuzuje ho skvělá hudba a obklopují ho lidi, které má rád a se kterými si má co říct. Myslím, že podobné okolnosti jsou zárukou, že člověk má na večer tohoto rázu jenom příjemné vzpomínky.

Teď trošku osobně…všichni jsme byli malí…čím jsi chtěl být, až budeš “velký”? LOL :-)
Určitě popelářem. Naskakování na to velké auto mělo pro mě jako pro male dítě obrovské kouzlo :-) 

Jak vypadá tvůj běžný den? Co ráno, odpoledne a večer děláš? Máš nějaké “mimohudební” hobby?
Přiznám se, že jsem začal chodit před nějakým časem do posilovny. Hlavním důvodem bylo nejen zlepšení fyzické kondice, ale chtěl jsem i něco dělat pro sebe a pro lepší pocit. Toto je asi jeden z mála koníčků za poslední měsíce, který se netýká hudby jako takové. Jinak si myslím, že se můj den nevymyká z “klasického normálu”.

Breet & SchimekNa letošní Bažant Pohodě 2006 jsem měl možnost vidět, jak ve spolupráci s DJem Schimkem rozpalujete svým talentem tisíce techno návštěvníků, které ale na pár minut zchladil výpadek elektřiny, pár minut před koncem Vašeho vystoupení. Jak se ti s Ondřejem hraje a kdo/co Vás dohnalo k myšlence společného vystupování?
To byla “milá” příhoda. V momentě, jak to vypadlo, povídám Ondrovi: “došla nám nafta” a on na to “neblbni, vždyť jsme na letišti, vojáci mají nafty dost”. Nakonec kdosi od techniky přišel s tím, že opravdu v agregátu došla nafta. S Ondrou se známe od roku 97, kdy jsme spolu hráli na klubové úrovni. Za tu dobu jsme už spolu hráli na mnoho akcích, takže máme určitý přehled o stylu toho druhého. Umíme se vzájemně sladit a přizpůsobit. Ondra dává víc melodie chycené elektrem a všechno možné, co má rád, já to “podbíjím a hustím”.

Na zmíněné Bažant Pohodě 2006 vystoupilo kromě tebe s Ondřejem mnoho jinách kvalitních DJs a kapel z každého kouta světa. Našel sis v bohatém programu letošní Pohody umělce, kteří jsou tvému srdci blízcí? Pokud ano, splnila jejich vystoupení tvoje očekávání?
Přiznám se, že jsem toho příliš mnoho nestihl, den před tím, než jsme hráli s Ondřejem, jsem hrál ještě na stagei Rádia_FM (to patřilo jednoznačně k jedněm z nejlepších okamžiků roku 2006) a nad ránem jsem hrál ještě na Oravě. Následující den jsem se už ušetřil právě na svůj raní čas s Ondřejem.

Na připravovaném 25. vydání Apokalypsy s názvem “Apokalypsa 25th Celebration“ budu v line-upu stejně jako na letošní Pohodě Shimek & Jak se těšíš na
JBreeth, což ve mně vyvolává vzpomínky na kvalitu své vystoupení s Ondřejem?
No, já si myslím a doufám, že to bude zážitek nejen pro návštěvníky, ale i pro nás. Bobycentrum má svou nepopsatelnou atmosféru a každý z DJs se zde snaží odevzdat to nejlepší ze sebe. Ondra má výhodu, že už má na rozdíl ode mne premiéru za sebou. S určitostí však dáme „všem co patří“, a to způsobem nám vlastním… Všechno se tedy ukáže až nastane ten správný okamžik!

Tentokrát bude na Apokalypse kromě techna, hardtechna/schranzu a houseu zastoupený i styl, který je na světě už velmi dlouho, ale (hlavně) u nás se dostává “pod uši” až v poslední době. Jak už možná tušíš, mluvím o stylu electro. Jaký máš vztah k tomuto stylu? Vidíš v něm budoucnost naší “hudební společnosti”?
Prvky electra je momentálně cítit ve všech žánrech. Tak jako každý styl i elektro má své široké spektrum, na které se dá hýbat. Mám z něj určitou část moc rád a určitou už méně. Vzpomínám si, jak mě začátkem roku velmi odborně vyhnal z jednoho z vídeňských vinyl shopů prodavač, co hodinu nakládal “kvílivé, ostré tahanice”. Popularita electra je však v rámci hudebního světa nezpochybnitelná. Myslím, že na Slovensku na svůj první rozpuk ještě jenom čeká, i když s ohledem na hudební rozvrstvení lidí si nejsem vůbec jistý, zda ten rozpuk vůbec nastane.

Před nedávnem jsem s velkou radostí rozšířil ve svém archívu hudebních setů složku “progressive” o podsložku “DJ Breeth”. Čím tě progressive oslovil natolik, že jsi se mu začal aktivně věnovat?
Je to jenom přirozený vývoj. Za dva roky jsem se díky 4 Elements věnoval hodně právě tomuto stylu a jeho příbuzným stylům. Objevoval jsem nové producenty, djs, hudbu, kterou jsem před tím tak neregistroval. Objevil jsem víc hudebního, inspirujícího a kombinovatelného. Mám rád drive, mám rád energii…a prvky progressive ji mají ukrytou v hudebnější podobě, která je zároveň zábavná a příjemná. Tento okamžik nastal úplně přirozeně. Právě i z 4 Elements mám zkušenost, že čím vyzrátější dj, tím větší tendence pro širokospektrálnost a potřebu experimentovat se žánry.

Jak vidíš svoji budoucnost? Budeš se orientovat jen na techno? Nebo na progressive? Nebo budeš “tahat za každý konec” – třeba vznikne “techgressive”
Těžko říct… Mám rád techno právě pro tu energii a náboj, které v něm jsou, kdežto progressive je pro mě velmi inspirující, co do hudebnosti. Věci se dějí přirozeně a určitě by se neměly dělat násilně. DJing je záležitost, která funguje hlavně srdcem a málokdo má chuť zprostředkovávat návštěvníkům něco, co nemá rád a v čem nenechá kus sebe.. Potom to nemá reálný smysl… Nebo jako mi povídali mnozí v rozhovorech, jen to zopakuji…”budu dělat to, co mě baví. Jen tehdy to má smysl.”

breeth

Teď otázka, které se někteří DJs rádi vyhýbají. Umění není jen brát, ale i dávat. Jak je to s tebou a produkcí? Chystáš něco? Pokud ano, řady kterého hudebního stylu rozšíří tvoje vlastní tvorba?

Nemyslím si, že se této otázce DJs vyhýbají, je to jen určitá ochrana před veřejně publikovaným závazkem typu: “do třech měsíců vyjde…” Je velmi mnoho okolností, které na jednotlivé složky působí, odpovědný člověk proto váží slova. U mě to určitě bude právě ten progressive, i když techno také není vyloučené. Mám v tom celkem jasnou představu a myslím, že příští rok by mohl být zajímavý. Chce to však hodně práce a úsilí, dát o sobě vědět na úrovni.

Apokalypsa je pro mnoho clubberů událost, na kterou se těší a připravují každé 3 měsíce Co o této
party víš a jak hodnotíš práci organizátorů této party po každé stránce?
Můžu se fakt jen pousmát. Tato party je sama pro sebe synonymem. Mohl bych dát do placu hned několik zahraničních jmen djs, kteří si jen povzdechli: “tak toto bychom potřebovali u nás”. Jedinečnost Boby je absolutní a svědčí o tom už několik generací slovenských clubberů, kteří ho neustále navštěvují. Myslím, že je zbytečné k tomu cokoliv dodávat, protože všechno je jasné!

Apokalypsa je známá i … nazvu to módními výstřelky, které nosí návštěvníci této
party. Jaký je tvůj názor na tento styl oblékání? Podotázka: Představ si sám sebe jako 50ti letého pána, který jde ráno do práce a na zastávce vidí v 06:00 skupinku mladých, takto módně oblečených spoluobčanů. Co by tě v té chvíli napadlo jako první?
Hehe… myslím, že tak jako teď, tak i v 50ti mi to bude připomínat festival “sexuální neidentifikace” Mardi Gras konající se každoročně v australské Sydney. Jen tam jsem ještě viděl tolik inspirativních lidí pospolu. I v
tomto je Apokalypsa originální.

A je čas na finální klasiku… Co vzkážeš návštěvníkům chystajícím se na 25. díl Apokalypsy?
Pevně věřím a doufám, že všichni oslaví 25. díl jak se patří. Já jen doufám, že spolu s Ondrou přispějeme k jeho skvělému příběhu!!! Myslím, že je zbytečné cokoliv jiného říkat…je třeba to zažít!


Mp3 sety
Breeth @ DoubleDecker
Breeth @ Oxygen party
Breeth @ 4 elements Session
Breeth @ Hrad Beckov



Biografie
breethMichal Jančat aka DJ Breeth se začal naplno zajímat o hudbu ve svých 17ti letech. Poprvé se postavil za gramofony v roce 1993. Vzhledem k nerozvinutosti taneční klubové scény té doby a zároveň Breethově velké touze hrát, se jeho počátky odvíjely především směrem k vocal houseu, ale i hip hopu a soulu. To mu dalo možnost seznámit se se širokým spektrem hudby. V druhé polovině devadesátých let se dostal do okruhu lidí, díky kterým hlouběji pronikl do různých forem trance music, houseu, což ho ovlivnilo natolik, že se rozhodl naplno věnovat elektronické hudbě tohoto druhu. Hudební vývin a inklinace k energické a rychlejší hudbě Breetha postupně posunula směrem k technu, které ho okouzlilo natolik, že se rozhodl mu naplno věnovat. Čerpající ze svého hudebního přehledu v počáteční fázi orientace a hledání toho pravého co mu plně vyhovuje, ho po stránce hudebního vývoje postupem času posunulo směrem, kde se nachází i dnes.

Jeho sety se nesou ve znamení rychlosti a energie, tvrdých basů, ostrosti, která je místy protkaná instrumentálními plochami. Na sklonku roku 2003 Breeth odchází do Austrálie, kde má několik možností prezentovat slovenské techno, a to v nejprogresivnějším místním rádiu FBI, v relaci Pink Noise. Díky tomu pak získává nabídku zahrát si na exotické párty s pěti floory, uprostřed australské džungle.

Od roku 1999 je Breeth rezidentem jedné z nejstarších slovenských klubových parties vůbec, akce Doubledecker, a také U klubu, kde měl možnost zahrát si po boku takových jmen jako jsou Patrick Lindsey, Diego, Heiko Laux, Jel Ford, Patrick Skoog, Clemens Neufeld, Ignition Technitian, Thomas Schumacher, Pedro Delgardo, Eric Sneo… Publikum ho mělo možnost několikrát „otestovat“, ať už v klubech, na halových akcích nebo na open-airech, kde si zahrál třeba s Jamesen Ruskinem, Johanem Bactem, Simonem Digby, Sven Hankem, Dj Boldem, Funk D´Voidem, CJ Rollandem, Space Djz, Valentinem Kanzyanim a dalšími jmény špičkové techno scény Čech i Slovenska.

Breeth je od listopadu 2004 také spolutvůrcem, producentem a moderátorem hudební relace 4 elements ne celostátním Rádiu_FM, kde měl do této chvíle možnost přivítat hosty jako jsou Westbam, Afrika Islam, Corvin Dalek, Desyn Massielo, Dj Moose, Jim Felli, Dj Klang, John Gibbons, Ben Long a Jamie Bismire, Luke Solomon, Alex Dean a mnoho dalších…

www.apokalypsa.com

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA CELEBRATION

Pátek 23. 2. 2007
Vstup: Předprodej 349 Kč, na místě 449 Kč
Vystupují:
Cari Lekebusch, Mark E.G, Torsten Kanzler, Christian Wünsch live, Carlos Rios live, Tobias Lüke aka O.B.I., Schimek, Breeth, Jerry, Misa Salacova, LaDiDa, Tvyks, Chris Sadler, Michal Poliak aka BB Mike, Hydrophonic
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
Apokalypsa Celebration - 23.2.
1x 2 V.I.P vstup a 2x 2 volný vstup
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika