Carlos Rios v rozhovoru

Carlos Rios v rozhovoru

20. 01. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Další pokračování headlinerů Apokalypsy formou rozhovoru, biografie a mp3 setů pokračuje a nyní máme na mušce technaře Carlose Riose.
Ahoj Carlosi, jsme rádi, že tě uvidíme a uslyšíme na Apokalypse. Nejdříve se tě již tradičně zeptám na tvůj aktuální život, na čem zrovna pracuješ a vůbec, co je u tebe nového?
Zdravím všechny fanoušky techna! V současné době pracuji na několika nových projektech a také se věnuji produkci, jelikož se musím přiznat, že jsem toho během posledního roku moc nevydal. Většina tracků, které připravuji, vyjde na labelech Audio Assault/Arms/Hardsignal. Tracky, které ale hraji ve svých live show se nechystám vydávat, je to zatím moje „soukromá záležitost“ :)
 
Vím o tobě, že v minulosti tě spíš zajímala kultura hip hopu, graffiti… Co způsobilo, že jsi se začal realizovat spíše v taneční hudbě, konkrétně v technu? A obecně, co bylo rozhodujícím impulzem k tomu, abys se vydal profesionálně na dráhu DJe a producenta?
Když mi bylo asi 13-14 let, někdy v letech 1984-85, objevil jsem kulturu hip hopu a doslova mě to uchvátilo. Miloval jsem tu hudbu a vše s ní spojené, tedy i graffiti, dokonce jsem byl zhruba do roku 91 graffiti writer. Poté jsem se ale začal věnovat house music a od té už to byl jen malý kousek k technu, hraní a produkci. Za zlomový okamžik považuji, když jsem poprvé navštívil party Awakenings v Amsterdamu.
 
Pocházíš z Chile, ale dnes žiješ v Holandsku v Amsterdamu. Kdy a proč jsi opustil Chile a proč zrovna Amsterdam? Jak by jsi stručně zhodnotil taneční scénu v Chile a následně v Holandsku?   
Do Holandska jsem se přestěhoval s rodiči v roce 1978 a důvodem bylo, že můj otec by politický uprchlík v dobách Pinochetova režimu. Taneční scéna v Holandsku je poměrně rozrostlá a kvalitní, ale věci se poslední dobou hodně mění, promotéři pořádají spíš méně velkých akcí, za to naopak je spousta nových menších akcí. V Chile se taneční scéna zatím pořád vyvíjí, v tuto chvíli je zde nejrozšířenější minimal/progressive/trance. Já ale doufám, že i klasické techno si zde brzo získá svoji právoplatnou pozici. V lednu je v Chile už potřetí Loveparade, na kterou loni přišlo více než  75.000 lidí.

carlos rios

Jak vidíš současný mezinárodní „stav“ taneční scény – v Evropě jsou v poslední době rozšířené dva směry, hardtechno a minimal, přičemž právě k minimalu přechází mnoho známých techno DJs. Někdo minimal odsuzuje, jiný ho vidí jako „inteligentní“ hudbu pro náročné posluchače – co ty a minimal?
Minimal hraju hlavně doma, je to pro mě skvělá hudba pro odreagování po práci, někdy také zajdu na minimalové akce. Stále ale dávám přednost energičtější a impulzivnější hudbě, techno je stále můj nejoblíbenější styl.:)
Hudba se stále vyvíjí a mění a to je to, co ji dělá krásnou a zajímavou. Minimal je sice v poslední době hodně populární, ale jsem si jistý, že klasické techno také brzo zažije svůj velký comeback. Tady v Holandsku si všímám, že techno komunita se opět začíná rozrůstat.
 
Tvoje jméno bylo až do nedávno spojováno s Vincentem de Wit, pro mnohé bude jistě překvapením, že už spolu nehrajete… Proč vaše spolupráce skončila? 
Zkrátka se naše spolupráce postupně rozpadla… Měli jsme čím dál méně času věnovat se hudbě, produkci, navíc od sebe bydlíme hodně daleko, takže i vzdálenost udělala svoje. Vincent se začal více zaměřovat na hraní, já zase na solo live PA. Jsme ale stále velmi dobří přátelé.
 
Pověz nám něco o live projektu pod názvem „Oto9“.
LOL! „Oto9“ byl jen název jiného projektu, na kterém jsem spolupracoval s jiným kamarádem, Rubenem. To bylo někdy v roce 2000. Nemělo to ale dlouhého trvání, potkal jsem pak Vincenta a rozjel spolupráci s ním.
 
Zpět ale k hudbě a k Apokalypse, která je v současnosti jednou z nejúspěšnějších indoor akcí v celé ČR. Slyšel už jsi někdy o této party? Na co se můžou tví fanoušci, i ti, pro které bude tvé vystoupení premiérou, těšit? 
Samozřejmě, o Apokalypse jsem toho už slyšel moc. Na únor si chystám úplně nový live set se spoustou nového materiálu, samozřejmě v duchu techna.

Na Apokalypse vystoupíš s dalšími zahraničními umělci, konkrétně s Cari Lekebuschem, Markem EG, Torstenem Kanzlerem, Christianem Wünschem a OBIm. Co na taková jména říkáš a čí hudba je právě tobě nejbližší?  
Znám Marka EG, to je naprostý šílenec a blázen! Cari Lekebusch – setkal jsem se s ním v roce 2003 na jednom festivalu v Holandsku, kde hrál. Jeho Drumcode 10 dodnes patří k mým nejoblíbenějším deskám. S Christianem jsem se také jednou potkal, ale už jsem ho mnohokrát slyšel hrát. Mám rád jeho starší produkci, ale nemám moc přehled o tom, co vydal za poslední dobu. Torsten a OBI jsou pro mě noví.
 
Apokalypsa je také jednou z akcí, na které už pravidelně vystupují hardtechno DJs, kteří již mají na této party své právoplatné místo. Jaký je vlastně tvůj pohled na tuto tvrdou odnož techna?
Mám rád energické a hutné techno, ale zběsilý schranz není popravdě můj šálek kávy. Je to hlavně o bpm – u nižšího bpm můžete do setu zahrnout daleko více prvků, set pak není tak jednotvárný.    
 
Od hlavního pódia na Apokalypse je to opravdu jen malý kousek na hotel – zůstaneš po svém setu na party a užiješ si zbytek večera? Co je pro tebe zárukou pro dobrou party a co je bychom ti měli připravit, abys se v Brně cítil dobře? 
Jistě, že po hraní zůstanu na místě! Nikdy neodcházím, dokud i ten poslední DJ nedokončí svůj set. A nic moc nepotřebuji, stačí mi dav nadšeného publika!:)
 
Určitě jsi za svoji kariéru navštívil mnoho zemí, hrál jsi na velmi zajímavých akcích… Na jaké hraní dodnes rád vzpomínáš? Měl jsem to štěstí hrát na mnoha skvělých akcích, kdy každá z nich měla „něco do sebe“, vlastní atmosféru. Těším se do Brna na Apokalypsu, tuším, že tato party by mohla být jednou z těch zásadních, na které jsem kdy hrál.
 
Jak vidíš svoji budoucnost, bude se vždy týkat jenom hudby? Zastáváš stejně jako mnoho dalších DJs názor – „DJem a producentem po zbytek života“? A jaké jsou tvé plány, s ohledem ke kariéře samozřejmě.  
Kromě hraní se ještě věnuji grafice a designu vůbec, tak pracuji hlavně v týdnu, a to už deset let. Hudbu stále beru jako velký koníček, kterému jsem zcela propadl. O budoucnosti zatím moc nepřemýšlím. Hraní určitě není na pořád, ale jsem si jistý, že produkci se budu věnovat fakt dlouho. Je to zábava, při které se je vždy co učit.
 
Koho z ostatních DJů a producentů uznáváš a respektuješ, čí hudba ti je blízká?
Je mnoho DJs a producentů, které obdivuji, možná i proto, že většina z nich s hudbou začala mnohem dříve než já. Pokud bych měl jmenovat, tak tyto lidi asi obdivuji nejvíc -  Beltram, Mulero, Rumenige & Loktibrada, Cari samozřejmě, Inigo Kennedy… 
 
Jak trávíš svůj volný čas, pokud tedy zrovna nehraješ nebo nepracuješ ve studiu? 
Rád vařím, trávím také hodně času s přáteli.

A jsme u závěru – zkus nějak stručně a výstižně pozvat lidi na 25. pokračování party Apokalypsa.
Určitě si nenechte ujít tuto 25. edici Apokalypsy!!!
 

Mp3 sety
Carlos Rios @ livePA In Qontrol Amsterdam
 
 
Biografie 
Carlos Rios se narodil v roce 1971 v Chile, ale v současné době žije v Amsterdamu v Holandsku. V 80. letech se Carlos začal orientovat ve světě hudebních stylů, ale v té době ho prozatím oslovil nejvíce hip-hop a s ním další související kultury, především svět graffiti – Carlos byl v této oblasti respektovaným umělcem. Později, na začátku 90.let, se Carlos začíná více zajímat o nastupující vlnu house a techno music. Elektronická hudba, konkrétně techno, ho naprosto okouzlilo a Carlos se rozhodl věnovat hudbě profesionálně, koupil si vlastní vybavení, gramofony a nejen to – také efektory, syntetizátory a elektronické bubínky. Jeho cílem bylo a dodnes je vytvářet vlastní techno sound.
 
Během dvou let se Carlos na holandské taneční scéně proslavil zejména svým live-act vystoupením pod názvem ''0to9''. Velký zlom v jeho kariéře ale přišel poté, co se spojil s talentovaným producentem Vincentem de Wit. Jejich vystoupení si získalo mnoho fanoušků, neboť jejich společná, velmi energická live-act show, byla plná zvratů a triků. Zakládali si také na kombinaci několika stylů, jejich sety byly po této stránce naprosto ojedinělé.
 
Carlos je ale také úspěšným sólo producentem, jeho desky vyšly například na respektovaných labelech Highball a Audio Assault. Jeho tracky jsou mezinárodně uznávané a Carlos si dnes drží pozici mezi těmi nejlepšími techno DJi, kteří přináší do techna nové postupy a zvuky.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA CELEBRATION

Pátek 23. 2. 2007
Vstup: Předprodej 349 Kč, na místě 449 Kč
Vystupují:
Cari Lekebusch, Mark E.G, Torsten Kanzler, Christian Wünsch live, Carlos Rios live, Tobias Lüke aka O.B.I., Schimek, Breeth, Jerry, Misa Salacova, LaDiDa, Tvyks, Chris Sadler, Michal Poliak aka BB Mike, Hydrophonic
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

30. 10. 2007 | 12:08:50
+0 | -0

ddddddd

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
SOUTĚŽTE
Apokalypsa Celebration - 23.2.
1x 2 V.I.P vstup a 2x 2 volný vstup
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika