Mayday: Od historie až po nový koncept v roce 2007

Mayday: Od historie až po nový koncept v roce 2007

14. 02. 2007  |  Autor: Jervin  |  Komentáře (0)
Protančit se do prvního májového dne, slyšet většinu nejlepších světových djs v čele s Westbamem to je Mayday. Nabízíme krátké ohlédnutí do historie této párty a zároveň nabízíme pozvání na letošní epizodu, která se opět odehraje v Dortmundské Westfalenhallen, ale tentokráte v trochu jiném konceptu a bez jedné německé trancové hvězdy.
Rok se s rokem sešel a datum 30. dubna je téměř za dveřmi. Právě k tomuto datu se váže významný event taneční hudby a tím je dortmundská „original“ Mayday. O tomto již legendárním mejdanu si troufám říci, že nálepku "legendární" si poprávu zaslouží. Kdo o této party neslyšel, ať se na mě nezlobí, je ignorant, proto nechci párty nějak významně představovat. Přesto jsem si řekl, že by neuškodilo zabrousit do historie a v závěru i podat informace o letošním ročníku.

Zásadní události
Vezmeme to tedy od začátku. Mayday, stejně tak jako Love Parade ( pzn. První spontání díl již v roce 1989, 150 účastníků ), je jeden z nejstarších elektronických hudebních festivalů tvořící pojem na taneční scéně. Debut, respektive kořeny sahají již k 14. prosinci roku 1991 do Berlína, kdy Maximilian Lenz aka Westbam dělá první díl party, kterou navštívilo okolo pěti tisíc návštěvníků a představilo se 18 djs. Uteklo jen pár měsíců a 30. dubna 1992 se uskutečnil druhý díl v Kölnu. Tyto první díly ještě nemají podtitul, jak je to známe z dneška. Nicméně po nich následuje 12. prosince třetí díl, odehrávající se opět v Berlíně, který už má podtitul “ Forward Ever, Backward Never „.Historie se přehoupla do roku 1993, kde Mayday osciluje mezi 30. dubnem a prosincem. Dubnový díl v roce 1993 má podtitul „Judgment Day“ a proběhl poprvé v Dortmundu, kde 28 djs roztancovávalo zhruba 16 tisíc návštěvníků. Na konci listopadu roku 1994 v Berlíně proběhl první a zároveň poslední dvoudenní díl s podtitulem „Raving Society“. Celková návštěvnost za oba dny byla 32 tisíc rave vyznavačů. Oscilace mezi dubnem a prosincem ( tzv. Zimní Mayday ) vydržela až do dílu „Life On Mars“ konaného 14. prosince 1996 opět v Berlině. Od tohoto roku platí pro „originální“ event pouze jediné město, Dortmund a jediný datum, a to 30. dubna. Zimní Mayday byla v ústraní a její znovuzrození přišlo až roku 2000, kdy značka Mayday expanduje do světa, konkrétně do polských Katowic, kde 10. listopadu probíhá první Mayday mimo hranice Německa. O rok později se epizoda s názvem „Culture Flash“ odehrává i v ruském St. Petersburgu (09. května) a maďarské Budapešti (19. května). Zimní varianta opět proběhla i v Katowicích (10. listopadu). A tak se podle slov mnohých djs, ale i fanoušků stala Mayday kultem a s ní i nepostradatelní umělci, páni Westbam a pak splečně s Klausem Jankuhnem, známí pod projektem Members of Mayday. Vysokou prestiž a značku dotvářely nejen roky úspěšných pokračování, ale i taková jména jako Moby, Prodigy, Aphex Twin, Jeff Mills, Carl Cox, Paul Van Dyk a mnoho dalších, kteří v historii vystoupili.

Historie dortumdské Mayday (videoreportáž)
14. prosinec 1991 - MAYDAY
30. duben 1992 – MAYDAY 1992, Köln
12. prosinec 1992 - „Forward Ever, Backward Never“, Berlin
30. duben 1993 - „Judgment Day“, Dortmund
11. prosinec 1993 - „The Religion“, Berlin
30. duben 1994 - „Rave Olympia“, Dortmund
25-26. prosinec 1994 - „Raving Society“, Berlin
30. duben 1995 - „Reformation“, Dortmund
16. prosinec 1995 - „The Great Coalition“, Frankfurt
30. duben 1996 - „The Day X“, Dortmund
14. prosinec 1996 - „Life On Mars“, Berlin
1997 - „Sonic Empire“, Dortmund
1998 - „Save The Robots“ Dortmund
1999 - „Soundtropolis“
2000 - „Datapop“
2001 - „Soundtropolis“
2002 - „10 in 01“
2003 - „Culture Flash“
2004 - „Troopa Of Tomorrow“
2005 - „Team X-Treme“
2006 - „Prototypes“
2007 - „Worldclub“

Mayday 2007: Pro tento rok je připravená nová koncepce. Nejvýznamnější změnou je rozdělení stagí. Párty se tak rozdělí na tři floory. První floor je Arena, kde se bude servírovat trance, electro a progressive. Hlavními zástupci této stage jsou Westbam, Armin van Buuren, Audio Bullys live, Ferry Corsten, Lady Waks a další. Druhá stage je nazvaná Empire zaměřená na techno a hardtechno. Zde zahrají Sven Väth, Zombie Nation live, Monika Kruse, DJ Murphy vs. Christian Fischer i zastupkyně českých barev djka Lucca. Poslední stage s názvem Casino budou okupovat například Tom Novy, Tocadisco, Karrotte, Laurent Ho a budou se presentovat styly jako je house, minimal, techhouse. Čtvrtým "floorem" je Plaza. Jde o nákupní zónu s obchody partnerů akce. Samozřejmě se počítá s dekoracemi, světelnou a lasserovou show. Sečteno podtrženo 15 hodin kvalitních hudebních zážitků na každém flooru. Velkým překvapení letošního ročníku je absence Paula van Dyka, který patřil téměř k residentům a letos nezahraje.

mayday

Pro letošní epizodu s podtitulem „New euphoria“ je za cenu Eur 52,- na místě  (nebo za 42,- v předprodeji) takový to line-up:

Live act:
Members of Mayday (WorldWide), Audio Bullys (London), GusGus (Reykjavik), Zombie Nation (München), Alexander Kowalski (Berlin), Northern Lite (Erfurt), Anthony Rother (Frankfurt), Speedy J (Rotterdam), Woody McBride aka DJ ESP (Minneapolis), Pig&Dan (Madrid), Brixton (Düsseldorf), The Ultimate Warlords (Bochum), Aggracid (Hamburg), Sorgenkint (Düsseldorf), Someone else (Philadelphia), Stuffmaker (Essen),

maydayDJs: Westbam (Berlin), Armin van Buuren (Amsterdam), Ferry Corsten (Rotterdam), Sven Väth (Frankfurt), Monika Kruse (Berlin), Tom Novy (München), DJ Murphy vs. Christian Fischer (Sao Paulo/Leipzig), Felix Kröcher (Frankfurt), Robert Natus (Hamburg), Tomcraft (München), Kyau&Albert (Löbau), Lady Waks (Moskau), Moguai (Ruhr-Area), Laurent Ho (Paris), Hooligan (Ruhr-Area), Tillmann Uhrmacher (Darmstadt), The Disco Boys (Hamburg), Lucca (Prag), Moonbootica (Hamburg), Chris Tietjen (Frankfurt), Karotte (Frankfurt), Tocadisco & Guest: Sono (Köln/Hamburg), Frank Sonic (Ruhr-Area), The Speed Freak (Kaiserslautern), Phil Fuldner (Ruhr-Area), Martin Heyder (Ruhr-Area), Ante Perry (Ruhr-Area), David Diagonal (Phoenix), Dennis Siemion (Oberhausen), Man at Arms (Ruhr-Area), St. Vitas Aka Man From Disco (Fargo), Dabruck & Klein (Mühltal), Peter Gun aka Peter Jürgens (Dortmund), 2Junxion (Hengelo), Kevin Rocks (Essen), Too funky (Hamminkeln), Stormtrooper (Wien), Mystery (Aachen), Ron & MC H (Bochum), Baby Raw (Bochum), Turn (Duisburg), Shogun (Köln), Paul Elstak (Rotterdam), Klaus Schneider (Dorsten), Partyraiser (Den Haag), Roland Casper (Köln), Punisher (Hamburg), Mike Hawk (Chicago), Chris Fable (Hamminkeln), PARA-X (Bocholt), Joe Bear Formerly Known As Jack Cobbler (Phoenix), zuHouse Rocker (Dortmund), Skiing Cowboy (Minneapolis), Bamm Bamm DJ & Rocca MC (Castrop Rauxel), Baseshot (Chicago), Witnez & MC Fanatic (Castrop Rauxel), Zeal (Köln), Public Industries aka The Profiler vs. Venom (Datteln)

www.mayday.de

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MAYDAY 2007

Pondělí 30. 4. 2007
Vstup: Předprodej 49,50 EUR
Vystupují:
2Junxion, Aggracid, Alexander Kowalski, Ante Perry, Anthony Rother, Armin Van Buuren, Baby Raw, Bamm Bamm DJ & Rocca MC, Brixton, Chris Fable, Chris Tietjen, Dabruck & Klein, Dennis Siemion, DJ Murphy Vs. Christian Fischer, Felix Kröcher, Ferry Corsten, Frank Sonic, Hooligan, Karotte, Kevin Rocks, Klaus Schneider, Kyau&Albert, Lady Waks, LiveActs, Lucca, Man At Arms, Martin Heyder, Members of Mayday, Moguai, Monika Kruse, Moonbootica, Mystery, Northern Lite, PARA - X, Partyraiser, Paul Elstak, Peter Gun aka Peter Jürgens, Phil Fuldner, Profiler, Punisher, Robert Natus, Roland Casper, Ron & MC H, Shogun, someone else, Sorgenkint, Speedy J, Stormtrooper, Stuffmaker, Sven Väth, The Disco Boys, The Speed Freak, The Ultimate Warlords, Tillmann Uhrmacher, Tocadisco, Tom Novy, Tomcraft, too funky, Turn, Westbam, Witnez & MC Fanatic, Zeal, Zombie Nation, zuHouse Rocker
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
Velká soutěž MayDay 2007
2 x 1 volný vstup
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika