Dnes začíná týdenní Sperm festival

Dnes začíná týdenní Sperm festival

18. 02. 2007  |  Autor: Obsession  |  Komentáře (1)
Pokud se chcete přesvědčit o tom, že elektronická hudba ještě stále znamená underground, zajděte si na Sperm show. Všechny festivalové dny přináší mnoho barvitých audiovizuálních zážitků. Pokud by ale závěrečný den měl být vaším jediným, připravte se na jeden z nejzajímavějších dní ve vašem posluchačském životě - 24. února si budete dlouho připomínat.
Aktualizováno: Rakouská zpěvačka Gustav, která dnes měla v Praze v prostoru NoD zahájit druhý ročník festivalu Sperm, bohužel nevystoupí. Z vážných zdravotních důvodů v noci z neděle na pondělí koncert zrušila.
 
Headlinery letošního Spermu je německá dvojice Mouse on Mars, odolávající konkurenci jiných elektronických kapel přes 10 let. Sami  tvrdí, že ač rádi používají nové technologie, nechtějí být jejich  otroky. Říkají, že nové technologie by měly redefinovat to, co už  tady je, a proto si nechávají všechny elektronické krabičky. Výsledkem je mistrně zvládnutá koláž nejednoho stylu s jasně čitelným rukopisem. 

                                         Mouse on Mars - Twift Shoeblade


MOM vydávali na Pattonově labelu Ipecac, založili si ale svůj vlastní.  Vydává u nich Vert, který dělá po čertech sympatickou hudbu, ale kupříkladu také Candie Hank, který rozsekal Flédu před několika měsíci. Od Verta nejspíš takovou freakshow čekat nemůžeme, pokud ale máte rádi tvorbu Toma Waitse, pravděpodobně se vám bude líbit. Na jeho stránkách www.v-e-r-t.com si můžete poslechnout ukázky z jeho aktuálního alba Some Beans & an Octopus, které se stalo albem týdne rádia Wave.

Máte taky možnost slyšet dvojici maďarských umělců, kteří společně založili label Bitlab records, Banyeka  a Coolera.  



S tím druhým jmenovaným jsem měla tu čest na letošním NEW NEW. Z koloritu festivalového dne výrazně vystupoval díky silně nakažlivé taneční lince a docela originálním postupům byla to chytlavá hudba v tom nejlepším slova smyslu - ambient, breaky, prvky techna na lehce cinematickém podkladu, kombinace co se jen tak nepřejí.

Bylo by s podivem, kdyby vás nechytlo vystoupení formace Midi lidi, právem si zaslouží označení česká elektronická naděje dneška, hitovka Bujón vám nedovolí sedět. Hudba je to hravá, originalita a nadhled jim nechybí. Trojice přes sebe nechává promítat videoprojekci, která je prací lidí z Fiume. Lahůdkově vybarvená, přitom prostá. Jejich debutové album vychází v dubnu, tracky si můžete poslechnout zde.
 
Peťo Tázok - fragmentální hudba zní jakoby jste přelaďovali mezi rádiovými frekvencemi, kterých je český prostor zcela prost. Po chvilce v jednom imaginativním světě vás hudební ústřel pošle zase do jiného. Na živo se mu to prý daří ještě lépe, než na nahrávkách. Členem jeho kapely se pro toto vystoupení stane i Ježíš táhne na berlín, který se možná postará o šokovou breakcoreovou chvilku poezie. Inu, nechme se překvapit. Tázokovo album vp84 si můžete stáhnout tady.
 
O nevšední zážitek se vám s jistotou postará Daedelus. Nejen nu-zová srdéčka zaplesají, video hovoří za vše . Doufejme, že se chystá i videoprojekce.

                                                   Daedelus - Just Briefly


Daedelus je kulinářským mistrem v oboru Velmi oplodňovací IDM. Akustické nástroje poslepované do vysokoenergetického medového řezu s kouzelnými aranžemi ve retro stylu odkazují do 30.- 40, let, ale nakopnou neuvěřitelnou rytmikou - swingem, hip hopem, a vůbec vším. Tento klenot ze stáje Ninja tune a Mush records doporučuji nejen těm, které zrovna moc nebaví život, ale i těm, kteří by rádi svou existenci nějak rozmnožili. Více najdete na jeho myspace , či spíš 24.02. v Abatonu.
 
Subsist - klikající kouzelník z Letohradu byl co se týče minimalu v naší republice hodně dlouho jediný Dj, který ho hrál a šel neúnavně šel za svou vizí. Byl promotérem noci Experience, první pravidelné párty kde se hrál minimal. V teto době pořádá oblíbenou noc Klika. Ocenění demo měsíce se mu dostalo v časopisech Bassline a XMag. Má velmi dobrou techniku mixu, navíc hraje opravdu poutavě. Demo Svět se nezastavil a pár mixů si můžete stáhnout zde.
Emotivní hudba Chrise Clarka je těžko slovy jen těžko popsatelná. Pokud jste ï vy příznivci melodií ve stylu Aphex Twina, Boards of Canada , budete určitě nadšeni. Živé vystoupení s bubeníkem je prý nezapomenutelné. 


 
Druhý ročník festivalu Sperm se nám pěkně natáhl co do počtu festivalových dní, i vystupujícíh umělců. Žánrově spřízněný NEW NEW v Brně je jeho neméně kvalitní obdobou. Pokud se začnou pořadatelé těchto unikátních akcí navzájem trumfovat, máme se ještě hodně na co těšit. Popřejme tedy všem těmto lidem, kteří nám přinášejí onu novou hudbu mnoho štěstí, vstřícné sponzory a hlavně spokojené a početné publikum.

www.sperm.cz

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SPERM FESTIVAL

Pondělí 19. 2. 2007 až Sobota 24. 2. 2007
Vstup: bude upřesněn
Vystupují:
Mouse on Mars, Clark, Daedelus, Gustav, Digitonal, N-Type, Vert, Youngsta, Crazy D, No-Domain a další.
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

19. 02. 2007 | 21:12:43
+0 | -0
To video Mousaků co je na začátku v ukázce si pamatuji z období kdy ještě kabelové společnosti vysílali německou stanici VIVA 2. Jednou za tyden tam byl nějakej fakt luxusni elektronickej koncik. Pamatuji si na svoje vubec první poznání takovejch jmen jako Massive attack, Moloko....no a mezi nima i Mouse on Mars (samozřejmě jsem to všechno nahrával na kazety:-). A jenom jsem čumel (a poslouchal)

Kdo z pražáků tady na tohle nepujde tak at uz radsi ani nevylézá z nory.
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika