My Chemical Romance budou koncertovat v Praze

My Chemical Romance budou koncertovat v Praze

15. 03. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
3. červen 2007 se stal dnem, na který čekalo mnoho nabuzených hudebních fanoušků pop-rockové skupiny  My Chemical Romance. Tato kapela z amerického státu New Jersey, se ve zmíněný den premiérově představí českému publiku v pražském Veletržním paláci.

My Chemical Romance na sebe strhli pozornost některých tuzemských nadšenců už v létě roku 2002, kdy na punk-rockovém labelu Eyeball Records vyšlo její debutní album s výstředním názvem I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love. Zaujalo především syrovým a intenzivním, až téměř hardcoreovým soundem, kombinovaným s půvabnou a zároveň děsivou, temně romantickou poetikou textů, pečlivě podpořených charismatickým image. To vše přinášelo velice originální, a přesto kompaktní celkové vyznění.

Jeho příčinou byla především šťastná kombinace osobností, které kapelu na podzim 2001 vytvořily. Přesněji řečeno, v září 2001, týden po katastrofickém útoku na World Trade Center, jehož přímým svědkem se stal i Gerard Arthur Way, designér a komiksový kreslíř z městečka Belleville. Otřesný zážitek z manhattanských událostí v něm kromě intenzivního šoku zároveň vyburcoval odhodlání vytvořit fenomén, který by mu umožnil přímější a efektivnější vyjádření jeho pocitů, než kreslení komiksových příběhů - vlastní kapelu.

my chemical romance

Way, který stejně jako velká spousta amerických teenagerů vzhlížel spíše k lokálním hudebním interpretům, coby k "hrdinům z masa a kostí", než k rockovým hvězdám, miloval kapely ze sousedství jako Thursday, The Bouncing Souls H2O či Midtown - některým z nich dokonce designoval trička. Kromě inspirace uvedenými soubory měl ale v sobě silně zakořeněné i hudební vlivy z rozličných kapitol svého dětství - lásku ke kapelám jako The Misfits, Green Day, The Smiths nebo The Cure. Kombinace těchto stylů se posléze zřetelně projevila ve tvorbě jeho formace.

Tu s ním založil kytarista Ray Toro, pocházející z méně undergroundového hudebního podhoubí, ovlivněný především kytarovými individualitami a tvrdým rockem od Jimiho Hendrixe přes Ozzyho Osbourna až po Metallicu či Slayer. Kromě něj Way přizval i bubeníka Matta Pelissiera, a posléze i svého o tři roky mladšího bratra Mikeye. Ten navrhl název MY Chemical Romance, inspirovaný titulem jednoho z románů spisovatele Irvina Welshe. Není divu - Mikey Way v době založení kapely pracoval v knihkupectví, konkrétně v největším americkém knižním řetězci Barnes & Noble.

Kapela obdržela v rekordně krátké době nabídku od Eyeball k natočení alba - ještě předtím ale Gerard odložil kytaru, aby se věnoval pouze sólovému zpěvu. Strunný nástroj za něj převzal svým tehdejším účesem s dreadlocky identifikovatelný Frank Iero, bývalý kytarista projektů jako Sector 12 či Give Up The Ghost. My Chemical Romance tak byli kompletní.

My Chemical Romance - Famous Last Words

Krátce po vydání alba se z lokální kapely stala celoamerická záležitost - MCR dostali nabídku na společná turné s partami jako The Alkaline Trio či Avenged Sevenfold a díky nápadnému názvu, image, ale především hudbě brzy popularitou předčili své zajetější kolegy. Necelý rok po vydání debutu podepsali Way & spol. smlouvu s mega-vydavatelstvím Reprise Records (u nás Warner Music) a začali pracovat na druhém albu. To vyšlo na jaře 2004 pod názvem "Three Cheers For Sweet Revenge" a během několika týdnů se vyšplhalo do nečekaných pozic v žebříčcích nejen rockových rádií, ale i prodejnosti, a to zejména díky šokujícímu úspěchu singlů "I'm Not Okay (I Promise)" a "Helena". Senzace byla na světě.

My Chemical Romance se vzápětí po vydání alba dostali do konfliktu s bubeníkem Pellissierem, a velmi brzy ho nahradili - novým rytmickým motorem se stal z Chicaga pocházející Bob Bryar. Ten se s kapelou seznámil v pozici zvukaře populárních The Used, se kterými MCR odjezdili několik měsíců jako tour support po USA. Posledním interpretem, kterému Way kývl na nabídku k předskakování, pak byli počátkem roku 2005 jeho idoly z dětství, Green Day, kteří pozvali MCR jako exkluzivní hosty na své gigantické turné k "American Idiot". V jeho rámci měli v červnu 2005 vystoupit i v pražské Sazka Aréně, na poslední chvíli však svoji účast odvolali.

Namáhavé cestování, a do značné míry asi i vypořádávání se s nečekaným úspěchem, totiž vedly prakticky u všech členů kapely k fyzickým i psychickým zdravotním problémům. Zejména bratři Wayové si prošli nelehkými obdobími, které se ale i díky soudržnosti kapely podařilo překonat. V říjnu 2006 vydali My Chemical Romance své třetí album, polo-konceptní epos nazvaný "The Black Parade" a triumfálně s ním dobyli nejvyšší představitelné pozice v alternativně-rockové oblasti jak v USA, tak i Velké Británii, a trochu překvapivě i v několika regionech s menší tradicí v daném žánru - jedním z nich je bezesporu i naše republika.

Kapela chce podle svého vyjádření celý rok 2007 strávit koncertní činností a díky této strategii se jejího vystoupení konečně dočkají i čeští fanoušci, jejichž počet se zejména díky úspěchu posledního alba zmnohonásobil.

Vstupenky na koncert seženete v předprodejních sítích Ticketportal (za 495,- Kč) a Ticketpro (za 510,- Kč). Předprodej vstupenek v obou sítích začíná v pondělí 19. 3. úderem osmé hodiny ranní.

www.mychemicalromance.com

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: MY CHEMICAL ROMANCE

Neděle 3. 6. 2007
Vstup: Předprodej 495 Kč
Vystupují:
My Chemical Romance etc.
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

26. 04. 2014 | 23:05:22
+0 | -0
The finest sites and blogs and forums centered on literature and learning? dbdaedgkfkgakded
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika