Dj Nifty: Hudba byla vždy můj velký koníček

Dj Nifty: Hudba byla vždy můj velký koníček

18. 04. 2007  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (2)
Nedávno jsem na jedné party měla možnost slyšet dje mně donedávna neznámého, ač už hraje dlouhou spoustu let a tak pro stejně neznalé jako jsem já přináším tento rozhovor s djem Niftym, vlastním jménem Karlem Zelinkou, japonsky mluvícím počítačovým inženýrem a také majitelem  Czech-dance.com.
Na taneční scéně, jak vypovídá tvá biografie, se pohybuješ od roku 1989, já se ale kajícně přiznám, že pro mě jsi tváří donedávna neobjevenou, jak to tedy je s tvými djskými začátky?
Ahoj Krysičko. Moje první djské začátky se datuji ještě do dob konce komunismu, kdy jsem v rámci Klubu Mláděže pořádali diskotéky v Uherském Hradišti (moje rodné město). Období kdy jsme pouštěli ještě nepříliš dobrou kvalitu hudby, kterou jsme ziskávali z různých radii nebo dokonce přes video z MTV. V klubu jsem měl na starost programatorský kroužek, ale dovolili nám zde na oplátku i uspořádávat víkendové akce, které byly poměrně dobře naštěvované. Pamatuji se, že jsme vždy nakoupili pár láhvi „čuča“ a nějaké sodovky, ale na svou dobu to byly super mejdany.

Jak se z počítačového inženýra stane dj?
Hudba byla vždy můj velký koníček. Myslím si že povolání v tomto směru nehraje žádnou roli. Mámé v Czech Dance různé povolání naších djs, prostě jak člověk přijde do klubu je DJ a ostatní jde stranou.

nifty

Jakému hudebnímu stylu ses zasvětil a také mě zajímá proč nehraješ z gramofonů. Nikdy si z nich nehrál?
Upřímě řečeno mě hraní z gramofonů lákalo. Ovšem právě moje IT profese mi nabízela i jiné možnosti, takže jsem si říkal proč toho nevyužit a nehrát přes počítač. Spočátku jsem se spokojil jen s jednoduchymy programem a myší, ale později se snažím použivat další komponenty jako djskou konzoli a různé jiné mašinky, které se dneska daji k počítači připojit. DJs většínou na desky nedaji dopusit, alespoň dřive tomu tak bývalo. Dnes už jsou většinou více benevolentní. Mně osobně davalo hraní přes počítač podstatně větší možnosti, to že s hudbu můžu ruzně upravovat, samplovat editovat a jinak poté používat. Klasický deskový djs se musí více zaměřovat na mix a k mixovaní můžou používat jenom jeden smysl, kterým je sluch. Když mixuji janapříklad přes Virtual DJ tak hudbu nejen slyším, ale také vidím. Můžu lépe sledovat co teprve přijde a být tak lépe připravený na kvalitní mix a podobně. Momentálně přidávam do svého vybavení také jednu live komponentu, kterou budu obohacovat svoje hraní, ale to se nechte překvapit. Stylově poslední dobou v Czech Dance razíme zejména Progressive House, House, ale take dobré Electro. Když hrajem na vetší akci tak take Trance, ale I Techno. Prostě hrajem krom lámanejch beatu skoro všechno.

Kromě hraní také pořádáš taneční party, které to jsou nebo byly?
Zaměřujeme se na dělaní akci zejména v Praze, protože jsme všichni v agentuře z Prahy nebo okoli, takže je to podstatně jednoduší pro to se někam dopravit. Děláme pravidelné večery v pražských klubech Vertigo, Peklo, CZ Beat. Občas si i zahrajem i jinde (Mecca, Roxy), ale to je jen příležitostně. Dělali jsme také akce v klubu ST.YX tam, ale byly problémi se zvukem takže jsme tyto byly nuceni zrušit. Mimo Prahu pak hrajem v klubu Mystery v Kostelci nad Labem. Vzhledem k mé minulosti a spolupráci s jihomoravskými agenturami ted planujem i nějaké hraní na moravě ve Zlině ve Velrybě. Atd.

Další tvojí aktivitou je web czech-dance.cz, který vlastníš a který sdružuje několik českých djs. Kteří to jsou a s jakým úmyslem jsi tento web založil?
Učel Czech Dance byl založen zejména jako propagace našich djs a také jako web, který bude podávat informace s tanečních akcí. Plány webu byly spočátlku různé, momentálně se upravili zejména na občasné info o některých zajimavých akci a fotoreportů z nich. Dokonce jsem začal i sám dělat fotoreporty a musím říct, že mě to i docela baví. V ůnoru jsme oslavili první rok existence a musím říct, že jsme docela spokojení. Hraní přibývá, takže je to fajn.

Před nedávnem jsi s kolegy uspořádal party Steel v klubu Bordo, což byl vzpomínkový večer na klub Industry55, který v těchto prostorách dříve sídlil. Na tento nápad jsi přišel jak? A bude tato noc mít pokračování?
Pokud se nepletu tak to byl nápad našeho dj Carrione aka Diesel Phunk, který se o se toho ujal a akci organizoval. Většinou máme každý na starost nějakou akci. Takže jsme takový spolek vzájemné výpomoci.

Zaměřuješ se na pořádání klubovek, neláká tě taky nějaká větší akce?
Velké akce jsou sice určitě fajn, ale mají několik nevýhod. Člověk na jejich pořádáni potřebuje více času a také prostředku pro jejich organizováni. Hraní v klubu má jednu nespornou výhodu minimum, času, které potřebuješ pro organizaci takové akce, nebo alespoň v porovnání z velkou akci. Každý v Czech Dance má nějaké jiní zaměstnání zatím nemáme v plánu toto měnit. Berem naše hraní jako koníček a tím se i tomuto dostavá daleko více něž kdyby nás toto mělo živit. Prostě to všichni děláme v takovém tom zapálení, takže nám toto zatím vyhovuje. Upřímně řečeno, když vidím jak dopadají některé akce v naší republice tak jsem rád, že je to tak jak to je. 

Ve volných chvílích ještě studuješ japonštinu a kaligrafii (což je patrné ihned po vstupu na tvé stranky www.nifty.cz). Jaká je tedy tvá znalost japonštiny a byl si už v Japonsku? Proč zrovna japonština?
Pracuji pro jednu japonskou společnost a prože angličtinu jsem už zvládnul tak jsem chtěl nějak rozšířít své znalosti. Moje japonska učitelka vyučovala také kaligrafii, takže mně napadlo proč to nezkusit a tím pádem se trosku více dostat do japonského naturelu.

2 roky si žil v Holandsku, čím ses tam živil a co tě tam přilákalo?
V holandsku jsem pracoval na projektu pro jednu software spolešnost, byla to zajímavá nabídka, takže jsem do toho šel. Navíc holandsko je velmi přatelská země, plná ruzných národností entit, takže i našinec se zde může citit jako doma. Co se týče hudby tak holansko je rájem pro Trance, který můžete slyšet nejen v běžných radiích. A to nemluvím o vyhlašených akcích ID&T, které jsou vyhlášeny snad po celém světe. Jejich akce jako Mystery Land, Sensation a podobně byly prostě něco nezapomenutelného.

2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

16. 01. 2008 | 15:42:37
+0 | -0
nazdarek nevite kdy bude dalsi party mystery land

DENIS
20. 11. 2007 | 20:14:50
+0 | -0

NADRA

CURAKU
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika