Filmový klub na ČT2: Tanec v temnotách

Filmový klub na ČT2: Tanec v temnotách

29. 05. 2007  |  Autor: Little_Lo  |  Komentáře (1)
Filmový klub na ČT2 nás poslední dobou obdarovává hudebně filmovými kousky a tak je naší samozřejmou a příjemnou povinností Vás na ně upozornit. Pokud Vám charismatická zpěvačka Björk dokáže při nejmenším nahnat husí kůži, v příjemném slova smyslu, nenechte si rozhodně ujít vysílání filmu dánského režiséra Larse von Triera – Tanec v temnotách. Zatančit v temnotě s Björk, co by představitelkou československé emigrantky, si můžete už zítra, 31.5.2007, ve 21.45 hodin na ČT2.
Přední evropský režisér Lars von Trier je jedním ze zakladatelů dánského manifestu Dogma 95. Tento manifest obsahuje deset pravidel, jaká se von Trier zavazuje používat při natáčení svých filmů, například že zvuk nesmí být nikdy vytvářen odděleně od obrazu či naopak, zkrátka hudba se nesmí používat, pokud se nevyskytuje tam, kde se scéna natáčí.
Zde se však od těchto pravidel poněkud odklonil, aby vytvořil stylizovaný žánr hudebního a tanečního filmu. Na nákladném evropském projektu se podílela řada zemí, např. Dánsko, Francie, Švédsko, Itálie, SRN, Norsko či Finsko.

Děj se ovšem odehrává ve Spojených státech v polovině šedesátých let. Hrdinkou je svérázná československá emigrantka Selma Ježková, jíž hrozí brzká slepota. Sama emigrovala do Států, aby tu zajistila oční operaci synovi, postiženému dědičnou chorobou. Selmu obklopují dobří lidé, přesto však zůstává ve svém údělu sama. Potíže překonává zejména díky vášni k muzikálu. S amatéry zkouší muzikál Za zvuků hudby a často pak muzikálová čísla v představách přenáší do reálného prostředí, v němž se pohybuje.

Dominantou filmu, který řeší téma sebeobětování, zůstává výkon islandské zpěvačky Björk, jež se zde se svou výjimečnou rolí zcela identifikovala bez dalších ambicí na filmovou kariéru. Dokumentární způsob snímání pomocí ruční digitální kamery tvoří pak zvláštní a často diskutovaný kontrast k žánru melodramatu a muzikálu. Jedněmi obdivovaný, druhými odmítnutý film si odnesl z festivalu v Cannes obě hlavní ocenění - Zlatou palmu a navíc hereckou cenu pro Björk.

Hrají: Björk, Catherine Deneuveová, D. Morse, P. Stormare, J. Grey, V. Paterson a další
Režie: Lars von Trier
(v anglickém znění s titulky)
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Pierrre
01. 06. 2007 | 14:18:24
+0 | -0
výbornej...měl jsem na krajíčku;-)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika