Zámostí 2007 probudilo ospalou Třebíč

Zámostí 2007 probudilo ospalou Třebíč

06. 06. 2007  |  Autor: Fnop  |  Komentáře (1)
Z vlastní zkušenosti vím, že atmosféra Zámostí je nenapodobitelná, proto mě ani na moment nenapadlo, že bych letos po páté nepřišla na louku pod třebíčským zámkem, abych nasála kouzlo léta, hudby, kultury celkově a hlavně abych se mohla nechat potěšit všudypřítomnými úsměvy nebývale rozmanitého publika.
Zámostí je jedním z prvních openairových hudebních festivalů u nás. Ve městě proslulém cennými historickými památkami pyšnícím se členstvím v UNESCO je naprosto příhodné prostředí pro multižánrovou akci, která zahrnuje hudební, filmovou i výtvarnou projekci.

1.červen, pátek, první den festivalových oslav. Zvědavým okem zkoumám areál letošního Zámostí. Téměř vše zůstává při starém. Hlavní scéna se skvělým ozvučením, druhá stage určená alternativnější části publika, šapitó s videoprojekcí – moje srdcová záležitost. Novinkou je chillout zóna, standardem množství stánků s pochutinkami.

Zámostí je zatěžkáno opakujícím se scénářem o hudebním festivalu na blátě, letos to ale vypadá nadějně. Směle mířím na druhou stage v tričku s krátkým rukávem a snažím se raději o dešti nepřemýšlet. Moje vyděšené oko spatří první kapelu, Sulin, rodáky z Třebíče oděné do bederních roušek v podobě zvířectva, tvrdé hochy, se kterými se pravděpodobně jejich milenky nemazlily. Jakožto emancipovaná žena vystřihnu pár fotek a show vnímám raději po hudební stránce, kterou musím jednoznačně pochválit, texty však raději ponechám bez hodnocení. Lokální scéna pokračuje v rytmu hip-hop, na scénu přichází Masový wrazi se sobě vlastním striktním rapem.

zamosti

Z páteční hlavní scény mě zajímala Peha, každoroční hádky na diskuzích o vhodnosti zařazení aktuálních popových hvězd právě na Zámostí mě vždy přimějí napít se i z šálku čaje pro mě dosud zapovězeného. Peha na mě neudělala větší dojem, publikum reagovalo poměrně vlažně. Klasika, kterou předvádí partička Wohnout už pracuje s diváky s mnohem větší grácií.

Co bylo pro mě ale úplným vrcholem? Skoro jsem se vrátila do časů, kdy jsem se poprvé právě na Zámostí setkala s formacemi Skyline a N.O.H.A. Oba zážitky pro mě byly premiéru a oba na mě zapůsobily dost podobným dojmem. Živá energická elektronika okořeněné dámským zpěvem a rapem. Tentokrát to byli Le Pneumatiq. Dynamická formace a výraznou frontmankou Borůvkou. Industriální breakbeat, živý drum´n´bass. Snad ani nelze, aby se nelíbili. Dokázali s publikem pořádně zamávat a je naprosto jasné, že Le Pneumatiq čeká ještě velká budoucnost. Big up!

Jakožto zapřísáhlá obdivovatelka zlomených beatů jsem se logicky nejvíc těšila na pařbu v šapitó. I´m Cyber, rovná masérka, tvrdá ženská bez skrupulí, předvedla celistvý set a pro mě byla možná nejlepším zážitkem zámosťácké party scény. Střídá Katcha, party klasika, která nezklame, a zároveň příjemná podívaná pro velkou část mužského publika. Němečtí Humpty C a B-Break hráli rovněž solidně, v kurzu byly spíš starší desky typu, jedinou vadou na kráse byl mě nepříjemný nekončící a nepřerušovaný diktát MCho.

V průběhu obou dní probíhá projekce filmů v kině Moravia, kterou mají návštěvníci festivalu gratis, v okolních podnicích zas vystupují nezávislí umělci, prostor se dává jazzu, punku a festivalový duch tak prostupuje celé město, což je na Zámostí jedním z největších kouzel, a kdo zažil, dobře ví, o čem mluvím.

Sobota byla odpočinková. Trošku jsem si posteskla že zlomený beat byl vytlačen beatem rovným. Šapitó se totiž stalo doupětem techna a houseu, vystoupila například Míša Salačová nebo Clara Bailar a můžu říct, že atmosféra uvnitř nebyla zdaleka tak vřelá jako v předcházející den. Jsem ale zlomená až na kost, tudíž musím toto hodnocení nazvat značně subjektivním:) Jestli mi však na Zámostí něco vyloženě chybělo, pak to bylo reggae. Ještě dodnes se slzou v oku vzpomínám na nejpříjemnější loňský zážitek – Urban Bushman. Letos nebylo pro reggae bohužel místo a to je velká škoda.
Festival zakončuji nočními tanečky v rytmu SKA za zvuku kapely 2 v 1 nebo Prague Ska Conspiracy. Na hlavním pódiu pak rozjíždí show nonkonformní Tatabojs a melancholická Lenka Dusilová. Zaručené to taháky.

Zámostí je se svou tradicí podle mého názoru jedním nejatmosferičtějších letních festivalů. Svým umístěním do historického centra získává neopakovatelné kouzlo a i přesto, že se neřadí k největším co do počtu scén a interpretů, jako jeden z mála festivalů nabízí kompaktní kulturní zážitek. Ve spojení se slunným počasím, naprosto ojediněle různorodým publikem a trefným výběrem interpretů se z něj stává jedna z nejpříjemnějších letních událostí v roce. Letos tomu nebylo jinak a věřím, že hřejivý pocit po prvním červnovém víkendu budeme mít i napřesrok.

Foto: Ladislav Horák
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

12. 06. 2007 | 20:04:21
+0 | -0

Wow

Svestri, suprrrr:)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika