Zážitky z ‘electronic beats’ v Budapešti

Zážitky z ‘electronic beats’ v Budapešti

11. 06. 2007  |  Autor: ozzby  |  Komentáře (4)
V sobotu 9.6. jsme se spolu s dvanáctičlennou výpravou rozjeli do maďarské Budapešti, abychom na vlastní kůži zažili atmosféru ‘electronic beats’ na východ od nás. Zajímá-li vás, jak se paří v Maďarsku, v čem jsou napřed a v čem zase pozadu, článek byste neměli vynechat.
Je sobota, půl hodiny před polednem, a naše výprava složená z pana řidiče Karla, spolupořadatele Romana, vedoucí zájezdu Terezky, dvou fotografů, mě čtyř výherců soutěže pořádané společností T-Mobile, se schází u Paláce Akropolis, abychom společně vyrazili na 550 kilometrů vzdálenou cestu s cílem Budapešť. K přepravě jsme využili oficiální vůz, devítimístnou dodávku ‘electronic beats’ a také Romanův osobní vůz, který do Budapešti vyrazil separé, aby cestou nabral zbylé dva výherce ze Slovenska, kteří ho čekali v Bratislavě na Hlavním nádraží.

vyprava

Cesta byla i přes počasí vhodné pouze ke koupání celkem příjemná. Hned na začátku se totiž ukázalo, že se výlet ponese v pozitivně naladěném duchu. Cestou jsme absolvovali občerstvovací a kuřácké zastávky, návštěvy několika vykoupených směnáren, přejezdy hranic a u několika případů i nezbytný spánek. První větší objevný zájem přišel při vjezdu do maďarské metropole. Po levé straně jsme se kochali pohledem na hrad, na straně druhé zase budapešťskou Citadelou. Následoval přejezd řeky Dunaj po mostě připomínající Brooklyn, a také hledání našeho hotelu „Stadion“. Ten se nám především díky navigačnímu systému podařilo najít snadno a velkým potěšením nám všem bylo, když jsme zjistili, že hala Syma je od hotelu vzdálena sotva 300 metrů.

budapest

Fotíme se, ubytováváme a domlouváme se na krátké poznávačce Budapešti. Velkou výhodou pro nás všechny se ukázal jeden z výherců, o kterém jsme se v průběhu cesty dozvěděli, že pochází právě z Budapešti a maďarský jazyk zvládá bravurně. Po sotva půl hodince vyrážíme na exkurzi a hádejte co nás zajímá ze všeho nejvíc… maďarský guláš, samozřejmě. Na základě doporučení místních domorodců vybíráme vhodnou hospodu a netrpělivě čekáme na svůj kotlík. Dnes už vím, že náš maďarský guláš nemá s tím opravdu maďarským lautr nic společného.. mňam..

gulas

Čas nás tlačí, takže rychle dopíjíme, zaplatíme 8500 Forintů za šest porcí a upalujeme na hotel, kde na nás už čeká Terezka, abychom si vyřídili akreditace na večer, který začal už v půl desáté. Všichni včetně výherců dostáváme V.I.P., abychom si mohli užít pohledů z balkonu nebo se rozvalit do libových pohovek a případně si i zobnout z rozmanitého výběru jednohubek. Na akci přicházíme téměř na samém začátku, takže máme spoustu času si celý prostor prohlédnout. Hala z venku připomínající pražskou T-Mobile Arénu se zevnitř jeví podobná spíše Veletržnímu paláci, jen je cca o třetinu širší a po dvou stranách je lemována širokými balkony. Zaujalo mě především řešení dvou podií, která byla naproti sobě. Prostor pro koncerty byl řešen standardně, avšak Dj pult se nacházel ve středu haly společně se schovanými zvukaři. Dekorace byly pojaty minimalově a dominovaly jim LED panely po obou stranách hlavního podia. Na rozjezd hrál Dj Coyote, jehož sound mě hned na začátku velmi překvapil. Nato, že Budapešť je především houseové město, Coyote hrál minimalový tech-house, což byl pro mě ideální start, a dokonce jsem si chvíli připadal jako při rozjedu německého Time Warpu. V hale pomalu přibývali místní party people a Coyota střídá Dj Hot X. Žádnou změnu v hudbě nezaznamenávám a tak tento čas dále trávíme na balkonu za popíjení místního piva, jehož název si již nepamatuji.

electronic beats

První kapelou večera je elektro-popový, pětičlenný projekt Neo. Ten na sebe připoutává pozornost i lidí pozdržujíc se v předsálí, ale i přesto si koncert užívá jen několik set lidí. Začínáme mezi sebou spekulovat, proč je v hale s kapacitou okolo 3000 lidí stále tak málo návštěvníků.

neo

Hodinový koncert se rychle překlene a je čas udělat opět čelem vzad, kde se dokončují technické přípravy pro Felixe Da Housecata. Že je Felix showman bylo předem jasné, ale když s úsměvem vložil do přehrávače první CD a dal si ohromného loka z litrové láhve koňaku, bylo nadevše jasné, že následující dvě hodinky si užijeme. Felix sázel jeden hit za druhým, ale jeho cit pro kombinaci by se dal označit za zcela originální a bylo také poznat, že má slabost pro Marilyna Mansona, který v jeho setu zazněl hned třikrát. Nejvíce nás chytl remix skladby Sweet Dreams.

felix da housecat

Blíží se půl druhé hodiny ranní a nám pomalu začíná být líto, že se budeme muset opět otočit k pódiu, kde se už dokončovaly přípravy pro Kelis.Ta však pořadatelům ohlásila půlhodinové zpoždění, které tak vyplnil Felix, a měl alespoň více času na dopití poslední kapky z litrového koňaku. Brzy poté však nastal čas Kelis, a my byli velmi zvědaví, jak tento koncert, překvapivě odlišný od tradičního konceptu ‘electronic beats’, dopadne.

kelis

Na rovinu musím říct, že nás koncert Kelis nezaujal. Po rozjetém vystoupení Felixe Da Houseceta následovala britská popová nuda s evidentním nezájmem zpěvačky o své obecenstvo, který dále umocňovala, když lidé v průběhu jejího vystoupení odcházeli. Kelis tedy po čtyřiceti minutách odešla, aby přidala ještě jednu skladbu, o kterou snad návštěvníci ani neprojevili patřičný zájem. Výsledkem jejího koncertu bylo, že během této krátké chvíle odešla z haly polovina lidí.

electronic beats

Zbytek večera se pak měl odehrát v režii obou Djs, které jsme slyšeli už na začátku akce. Zprvu to bylo zklamání, jelikož jsem nezaznamenal jedinou změnu od jejich začátečního vystoupení, ale musím uznat, že po dvaceti minutách bylo vše zcela jinak. Z minimalového tech-houseu se stal celkem progresivní sound, a než jsem sešel dolů, podívat se na to celé z blízka, zjišťuji že se hudba pomalu přenáší do rytmu starého dobrého techna. V tu dobu je v hale už  maximálně 200 lidí, a já až nyní poprvé pociťuji atmosféru, kterou mám na party tolik rád. Bylo to zapříčiněno jednak skvělou hudbou, kterou jsem u nás už několik let neslyšel a přesto ji mám zarytou v paměti, ale i tím, že se na párty postupem času vyfiltrovali takzvaní srdcaři, kteří jako celek dělají právě tu zmíněnou atmosféru.

t-mobile

To byl tedy nejsilnější zážitek z celého večera, který se však maďarským pořadatelům podařilo velmi rychle pokazit, když kvůli nízké účasti ukončili party v tom nejrozjetějším momentu o celou hodinu dříve. I přes velkou jazykovou bariéru jsme se od místních party people dozvěděli, že akce v Budapešti standardně končí v 6 hodin, a tak i oni byli z předčasného ukončení právem zaskočeni.

Můj celkový pohled na ‘electronic beats’ v Maďarsku je tedy velmi rozpačitý. Je zřejmé, že koncept ‘electronic beats’ se v letošním roce posouvá směrem na východ (Praha, Vídeň, Budapešť, Záhřeb a Bratislava). Zatímco přesně o rok dříve nabídly ‘electronic beats’ v Budapešti jména jako Groove Armada Sound System, Hell nebo Boy George, letos se pro Maďarsko zdá být špatně zvolený line-up včele s Kelis jako omyl, a je také velmi pravděpodobné, že i místní party people byli v tomto směru více prozíraví, což se projevilo na samotné návštěvnosti.

electronic beats

Na závěr bych chtěl zmínit jednu zajímavost, kterou jsem se dozvěděl až na místě, když jsem viděl Cyrila zapojovat mixážní pult. Agentura 4 All Production, která pořádá ‘electronic beats’ v České republice, byla pověřena společností T-Mobile, aby technicky zajišťovala všechny letošní ‘electronic beats’, včetně vyspělé Vídně (28.9.) a to považuji za opravdu velký úspěch našeho promotérství.

Poděkování si určitě zaslouží celá organizace zájezdu, který proběhl bez sebemenšího problému, a bylo na první pohled vidět, že všichni výherci si jej skvěle užívali.

A mám tu také jeden vzkaz všem, které by snad mrzelo, že v našÍ soutěži nevyhráli. Podzimní festival ‘electronic beats’ je již ve fázi připrav a mohu říct, že headliner festivalu je natolik zvučné jméno, které T-Mobilem dotované vstupenky vyprodá stejně jako vloni dlouho dopředu. Těšte se!

Foto: Acid
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

‘electronic beats’ (HU)

Sobota 9. 6. 2007
Vystupují:
Kelis, Felix Da Housecat, Neo, DJ Hot X a DJ Coyote
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

13. 06. 2007 | 20:22:43
+0 | -0

2 Zsolt

hoja!!! tak tak, stoprocentni souhlas, felix to tam rozsekal, kelis se vubec nechytala :( ale na ty dva mistni, kteri tam rano valili to velice kvalitni techynko taky nemuzu dat dopustit :)) jinak se taky tesim na Balaton :)) doufam, ze tam poradne zaparime :)) uz za mesiiiiiiiic :))))

13. 06. 2007 | 14:14:12
+0 | -0

Gulyás leves

Zdravím Ozzbyho a Acida!

Celý výlet byl zajímavý a skvěle jsme se bavili. Kelis opravdu neměla býti hlavní hvězdou večera, ale měl jím právem býti FELIX DA HOUSECAT!!! Nezklamal a pořádně to rozjel, takže už jenom díky němu to stálo za to. Samozřejmě nesmím opomenout dobrou partu, bez které by to určitě nebylo tak zábavné.

Článek je pravdivý a výstižný, mám z akce stejné dojmy jako ty, Ozzby. :-)

Doufám, že se na Balaton Sound-u také dobře pobavíme a ochutnáte další dobroty z maďarské kuchyně. Pivo se jmenuje Soproni. Přeju vám hodně zdaru a mějte se dobře...s pozdravem ZsolTIG
ozzby
13. 06. 2007 | 09:32:09
+0 | -0
Beastie Boys ti muzu vyvratit, upresnit ale zatim nikoliv :-)
maxík
12. 06. 2007 | 23:10:57
+0 | -0
predpokladam ze to budou beastie boys, resp. nenapada me nikdo kdo by byl cenove a tim jak je znamej na stejny urovni s prodigy....i kdyz nevim kolik stoji prodigy odhaduju tak 5,000,000 nemohl by mi to nekdo potvrdit/vyvratit/upresnit?
SOUTĚŽTE
'electronic beats' - Budapešť
1 x 2 cesta, vstup a ubytování v Budapešti
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika