Koop na Midnight Sun nepřijedou

Koop na Midnight Sun nepřijedou

26. 06. 2007  |  Autor: Obsession  |  Komentáře (2)
Hlavní zahraniční host letošní oslavy Midnight Sun, švédská skupina Koop, na čtvrteční akci nevystoupí. Právě tato zpráva dorazila před několika hodinami od managementu skupiny. Dle dostupných informací jsou příčinou zrušeného bookingu rozpory uvnitř skupiny.
Zpěvačka Yukimi oznámila, že již nadále nebude se skupinou vystupovat a toto rozhodnutí se promítne také do již domluvených koncertů. Vzhledem k tomu, že zpěvačka své stanovisko sdělila skupině teprve včera, není možné za ni najít náhradu a zrealizovat show hudební formace v plném rozsahu.

Koncept Midnight Sun však rozhodně není pouze koncertem jedné kapely. Tato nepříjemnost tedy nebude mít tragický dopad na průběh celé akce. Pro návštěvníky je připraven velmi atraktivní program s celou řadou „vychytávek“, které k oslavě tohoto, původně severského svátku, neodmyslitelně patří. Z hudebního programu se můžete těšit na vystoupení finského Dj Jori Hulkkonena, kapelu Skyline nebo seskupení Bratři Orffové. Překvapení v podobě nové posily lineupu bude všem představeno během čtvrtečního dopoledne.

O skupině Koop
Už je tomu pár let, když jsem v Paskvilu (buď mu země lehká) viděla video k písni Summer Sun. Čtyři minuty čisté euforie, hřejivý vokál půvabné Yukimi Nagano, jednoduchý rytmus a forma, která potěší každého staromilce. Najednou mi za okny začal rychle ubíhat letní den, i když ve skutečnosti panoval ošklivý listopadový nečas. Ten rytmus se mi vryl pod kůži a album Waltz for Koop silně poznamenalo celé mé další hudební směřování.



Koop mají v oblibě milovníci downtempa, latiny, breaků ale i klasického swingu. Některými je jejich styl označován jako future jazz, jiní se brání řadit je mezi taneční hudbu vůbec. Není to jen elektronická muzika s dotykem jazzu, ale skutečný jazz oživený jiskřivou elektronikou. Jak to v případě originálů bývá, pravda bude ještě někde jinde - Koop jsou kategorií sami o sobě. Není to jen příjemně nakažlivá muzika, ale i po čertech vydařená snaha o to vrátit se k odkazu nejplodnějšího období swingu a najít v něm další možnosti.



Při poslechu některých tracků lze jen ztěží uvěřit, že za nahrávkami nestojí bigband velikosti a razance desetičlenných Jaga Jazzist. Přitom jde pouze o dvoučlenný projekt uppsalských skladatelů a producentů Magnuse Zingmarka a Oscara Simonssona, a převážná část jejich produkce je založena čistě na samplech. Ostatně, práce živých muzikantů by asi zabrala podstatně méně času, než obligátní čtyři roky, které jednotlivá alba dělí. Všechna tři dosud vydaná alba jsou záměrně kraťoučká, nicméně dobu čekání na každé další úspěšně krátí bezpočet remixů od neojazzmanů typu Dorfmeistera či Pettersona.

Koop znamená kooperaci - sympatický název, který nepřímo vybízí ke spolupráci a účasti na neobyčejné atmosféře. Přímo brilantní tah se švédskému duu podařil s objevením tehdy patnáctileté Yukimi Nagano na soutěži jazzových talentů. Zamilovat si toto spojení je tak snadné.

A pokud Vás napadá vhodnější svatební píseň, než je Come to me, dejte mi vědět. Ne, že bych to nutně potřebovala hned, ale lepší píseň si nedokážu představit.

On the Prague gig the following musicians will play with Koop:
Yukimi Nagano- Vocals
Mattias Stahl- Vibraphone/Marimba
Ola Hultgren- Drums
Martin Hoper- Bass
Karl Frid- Trombone/Percussion
And of course Koop them selves will be on stage:
Oscar Simonsson - Piano/Accordion
Magnus Zingmark – Sampler
 
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Click Joe
27. 06. 2007 | 22:58:00
+0 | -0
R.I.P.

:-(
Juráš
27. 06. 2007 | 22:07:18
+0 | -0

Koop

No to je v tý nejtemnější řiti. Jestli Koop nepřijedou, tak mam zkažený celý léto kurva! :-/
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika