Jindra Polák: Bukanýr v září oslaví 9. narozky

Jindra Polák: Bukanýr v září oslaví 9. narozky

11. 07. 2007  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (1)
Do dalšího rozhovoru jsme si pozvali samotného kapitána. Jindra Polák je majitel houseboatu Bukanýr, který nedávno opět změnil své kotviště. Hned po prázdninách Bukanýra také čeká oslava svých dalších narozenin, takže jsme si povídali na téma loď a dění v ní.

Bukanýr se opět stěhoval, na kolikátém už je místě, proč a do kdy bude tam, kde teď je?

Bukanýr má teď třetí kotviště, první bylo celých osm let u Čechova mostu a rok na Smíchově u Palackého mostu. Důvody pro stěhování jsou prosté, z fondů EU
byly uvolněny prostředky na opravy náplavek a tak jsme čekali rok na to, až se to opraví .V současné době kotvíme u Štefánikova mostu na Praze 1 u botelu Albatros a to je vlastně jediné místo, které nám bylo nabídnuto.

Tenhle hudební klub na vodě (nikam neplující, jak si mnozí mylně myslí) funguje už sedm let. Party se na něm ale neodehrávají celých sedm let, co se dělo předtím?

Musím tě opravit, ale Bukanýr letos v září oslaví 9. narozeniny. V září 1998 byla otevřena terasa bez baru, který byl pouze dole a dost malý. Byl konec sezony a ve spodním baru se začaly dělat první mejdánky pro známé a kamarády. V létě 1999 se začalo na horní palubě nepravidelně hrát. Partička Afthermat Db u nás odehrála pár koncertů, hrál se DnB a jungle. Na terase nebyla žádná střecha, takže počasí nám dávalo dost zabrat.
Hedonix - úžasná parta lidí v roce 2000 pozvala na Bukanýr spoustu zahraničních hráčů a byla tady největší psychadelic trance party v centru pod širým nebem. Hrávalo se nepravidelně, ale už jsme vytvářeli první program. Někdy začátkem léta 2001 se poprvé objevil Lukáš se svými kamarády, nejdříve se zájmem uspořádat si jedem večírek. Od té doby jsme kamarádi a tady začala jeho produkční činnost na Bukanýru. Mejdany se začaly rozjíždět a přišel srpen 2002 - povodně. V ochranném přístavu na Smíchově jsme zůstali celých 10 měsíců a tam proběhla přestavba spodku kde se všechno vykuchalo až na železo a začal se budovat prostor který znáte dnes. Oficiální otevření proběhlo na jaře
2003 a od té doby hrajeme nepřetržitě.

jindrich polak

Jaký styl hudby je možné na "Bukáči" slyšet a co nikoliv?

Hraje se u nás téměř všechno, od house, tech-house, progressive, DnB - to jsou tak hlavní styly, které se u nás hrají. Nehrajeme určitě RNB nebo techno, na to jsou jiné kluby.

Kromě podpalubí funguje teď přes léto na Bukanýru i vrchní zahrádka, což není až takovou novinkou, kdyby se zde nově nepromítaly filmy. Čí to byl nápad a proč? Kdy zde můžeme filmy shlédnout a za kolik?

Promítání už proběhlo v minulých letech, ale spíš občasně, při oslavách. Mezi lidmi od 16mm filmu máme letité kamarády, ale teprve letos se naskytla příležitost využít archivů přátel 16mm filmu a rozjet pravidelné úterní promítání, které je vždy zdarma a k vidění budou opravdové klenoty filmového umění. Žádný z titulů, který lze u nás shlédnout  určitě nebude k vidění ani v bedně ani v kině.

Na horní zahrádce je také hudební produkce, které dny v týdnu si sem můžeme zajít na pivo, a kdy se hraje jen v podpalubí?

Zahrádka je otevřená od úterý do soboty od 16 do 24 hodin a hraje zde reprodukovaná hudba. V sobotu hrává live nějaká kapelka.
Music bar nově od července začne fungovat již od středy, pravidelné party budou tedy středa až sobota.

Často si můžeme na Bukanýru poslechnout i zahraniční hosty, přesto je vstupné vždy zdarma, jak to může takový klub s malou kapacitou zaplatit?

Je to někdy dost složité, snažíme se sehnat peníze od sponzorů, což občas vyjde, ale většinou to táhneme z vlastních zdrojů. Díky dobré spolupráci Lukáše (produkčního) s ostatními Djs se daří vozit zahraniční umělce za přijatelné peníze.

V červnu zde zahrál i dj Tráva, jak tuto nabídku přijal a kdy ho tu můžeme zase slyšet?

Dj Tráva zde nehrál téměř 5 let, v červnu si u nás zahrál dvakrát a určitě si to užil. Další termín zatím nemám, ale rádi bychom aby si také zahrál s naší dvojkou WeKi.

Za roky, co Bukanýr funguje, se zde urodila spousta kvalitních hudebních akcí. Kterých si nejvíc ceníš a které mají nejdelší trvání?

Samozřejmě to jsou Vlny Romana Raie a Bo-dana, je to večírek s nejdelším trváním a mně osobně hudebně nejbližší. Dále La Pascos, Vivacity, Shadowboat aj.


Každou chvíli je moderní jiný hudební styl, avšak Bukanýr si drží svůj hudební standard několik let. Hrajou se zde hudební styly,které nevyhledává převážné množství party people, avšak většina hudebních "fajnšmekrů" ví, kam na svůj styl zajít, bude tomu tak i v budoucnu?

Určitě! Hudební styly chceme ponechat, neřídíme se tím, co je nové a „frčí“ ! Zakládáme si právě na těch stylech které se u nás hrají.

Kdo chodil na Bukanýr ještě v době, kdy kotvil pod Čechovým mostem, musí si pamatovat žluté rybky houpající se do houseového rytmu v akvárku v zadní části houseboautu, kde je jim konec?

Od té doby co mě navštívila pracovnice od ochránců zvířat a tvrdila mi že ty ryby týrám (usoudila to podle toho že nejsou vybarvené) tak mám ty albíny doma.
Daří se jim velice dobře a už mají téměř 20cm.

Díky za rozhovor a Bukanýru přeji spoustu kvalitních hudebních hostů a takové rodinné návštěvníky, kteří tam chodí doposud :o)
 
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

03. 12. 2007 | 14:41:01
+0 | -0

Můj táta

No,tak mě se to tady líbí o Tátovi a Bukanýru jak se píše,tak je to můj táta
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika