FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Carl Cox: Letos si nebývale užívám všude

Carl Cox: Letos si nebývale užívám všude
23. 08. 2007   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
Máme rozhovor s Carlem Coxem, čelním představitelem anglických DJů. Letos už byl ozdobou programů největších festivalů svého druhu v Evropě a tento pátek 24. srpna vystoupí exklusivně v rámci jediné domácí open air plážové párty Mácháč 2007.
Během uplynulých dvou měsíců jsi hrál na Global Gathering v Anglii, na holandském Dance Halley nebo německém Nature One. Pravidelně, každé úterý vystupuješ v klubu Space na Ibize. Navíc připravuješ týdenní rozhlasovou Global radio show a cestuješ po světových klubech. Zdá se, že jsi prožil pěkně rušné léto. Máš vůbec čas na nějaké letní radovánky?
Letos na odpočinek a letní radovánky vůbec nemám čas. Většinou cestuji mezi jednotlivými vystoupeními, nebo připravuji úterky ve Space na Ibize. Možná příští léto.

Velkou část letní sezóny trávíš na Ibize, dotkla se nějak nedávná nehoda tankeru poblíž břehů ostrova tamního života?
Ani moc ne. Všichni, kteří mají rádi přírodu, pláže a okolí ostrova Ibiza pomohli nebo přispěli na odstranění škod napáchaných havárií tankeru. Bezprostředně po katastrofě následovala kampaň s velkou odezvou, takže následky nehody zmizely velice rychle. Bylo skvělé sledovat, jak se všichni spojili a pracovali na uvedení okolní přírody do původního stavu. Nyní jsou již pláže a okolí 100% čisté. Můžete se v klidu koupat a lenošit bez obav.

Tvá slavná úterní noc v klubu Space slaví šesté narozeniny. Jaká je Ibiza 2007? Liší se od Tvé první sezóny na ostrově v roce 2002?
Jasně, změnila se hodně. Když jsme s úterky ve Space začínali, parties během týdne vlastně neexistovaly. Hrálo se jen o víkendu. Byly jen Monday Night Sessions, od roku 2000 Cocoon Amnesia a Manumission dělali příležitostně velkou pondělní akci. Ale v úterý, nic. Řekl bych, že jsme úterky ve Space dost změnili clubbing na Ibize. Hned po nás začaly středy v Pache. Od té doby se návštěvnost a podpora parties ve všední dny stále zvedá. Letošní rok je pro nás zatím nejúspěšnější.

carl cox

V červnu jsi vydal CD s DVD, hned v červenci vyšlo jako příloha časopisu Mixmag další Tvé mix CD Space Ibiza Terezce. Chystáš do konce roku ještě nějakou další mix kompilaci?
Asi ne. Smyslem těchto kompilací je, ukázat lidem muziku, kterou hraji právě nyní. A co se týká CD pro Mixmag, vzniklo proto, že lidi už dlouho volali po mixu, který by zněl tak, jak hraji ve Space na Terraze. Dostali vzpomínku na tuto sezónu.

Jak to vypadá s turné projektu Carl Cox a přátelé, které se před časem zastavilo i v České republice?
V tomto konceptu chci rozhodně pokračovat dál. Rád bych zdůraznil, že akce není jen o mně, ale především o lidech, které tam představuji. Jsou to umělci, osobnosti, DJs, přátelé, které má rád, respektuji je. Jde o setkání podobně smýšlejících umělců, které jsem si vybral a je mi s nimi dobře. Miluji, když se během vystoupení zapojí i publikum, pak vzniká nezapomenutelná atmosféra a nezáleží na tom jestli jsem pozval zrovna Laurent Garniera, DJ Markyho, Darrena Emersona, nebo … kohokoliv. Vždycky jsou to přátelé. Snažíme se mít, co možná nejlepší produkci, zvuk a udržujeme nízké ceny vstupného. O tom je Carl Cox and friends.

Jak vidí Carl Cox budoucnost elektronické scény a hudby?
Zdá se mi, že se toho momentálně děje hodně. V kursu je minimalistický styl, funky techno, tvrdá muzika naopak netáhne. Přichází velká spousta nových, kvalitních producentů a DJů. Je velmi vzrušující být svědkem proměny elektronické scény, vzniku nové tváře téhle muziky.

Těšíš se na další hraní v České republice?
Určitě, pokaždé když k vám jedu, zažiji skvělou party. Fakt je, že letos si to nebývale užívám všude. De České republiky se těším o to víc, že to bude letos moje jediné vystoupení u vás. Vy se můžete těšit na skvělou muziku, kterou jsem pro vás připravil. Užiji si to s vámi od první do poslední desky.

Těšíš se ještě na nějaký další letošní letní festival?
Na Creamfields. Už šest let jsem tam nehrál. V Liverpoolu to bylo vždycky hodně speciální, neskutečná atmosféra. Jsem si jistý, že se tam na mě přijede podívat hodně lidí.

Hrál jsi v Human Traffic. Nabídl Ti od té doby nějaký režisér další roli?
Několik nabídek jsem dostal, ale nedovedu si představit, jak bych skloubil DJing s hraním ve filmech. Dělat obojí dobře by bylo velmi složité, především kvůli času. Účinkovat ve filmu znamená třeba šest měsíců intenzivní práce, takže na poslední nabídku jsem řekl „ne, děkuji“.

Jaké vybavení teď používáš při hraní? Stále dáváš přednost značce Vestax?
Ano, pořád používám jeden a tentýž typ mixážního pultu Vestax. Žádný jiný, ani z té nepřeberné nabídky nových typů, mi nenabízí přesně to, co potřebuji pro můj styl. Jsem opravdu velmi rád, že jsem mohl být u vývoje tohoto mixu. Právě ve spolupráci s Vestax připravujeme verzi číslo dvě, protože ta stávající je již pět let stará.

Používáš Final Scratch nebo nějaký jiný typ DJ technologie? Zajímáš se o tyhle věci?
Hraji na mixážní pult Vestax, dva CD přehrávače Pioneer, efektor a mou vlastní verzi Ableton Live. Mixování z CD a software Ableton Live mi dává neuvěřitelné možnosti. Tato kombinace je doslova převratem v Dingu. Dalo by se říci, že jde v podstatě o živé hraní spojené s DJingem. Ableton vrací do hry kreativitu, moc si to užívám. Final Scratch mě nikdy nechytil. Nechci hrát muziku z počítače. Je to velmi svazující. Vše co potřebuji mám na deskách. DJing je hraní z desek.
 
MÁCHÁČ

MÁCHÁČ

Pátek 24. 8. 2007
Předprodej 399/499/599/699 Kč, na místě 799 Kč
Vystupují:
Carl Cox, Josh Wink, Lucca a Michal Pavlíček, Lee Dagger, Adventures Close to Home, Get Shakes, Gavyn Mitchell, Philipp Straub, Loutka, Martin Gredner, Kaisersoze, Formi, Tripmain, Skipworker, Chmiel , Marty Crow, Lafayette, Bon Finix
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |