Tip ČT 2: Věčný svit neposkvrněné mysli

Tip ČT 2: Věčný svit neposkvrněné mysli

26. 09. 2007  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Trápí vás vzpomínky na nešťastnou lásku? Nechte si vyčistit hlavu! Jim Carrey a Kate Winslet v oscarovém americkém filmu podle scénáře Charlieho Kaufmana. Tip na dnešní večer ve filmovém klubu ČT 2 ve 21:40.

Nesmělý mladík jménem Joel Barish se zamiluje do výstřední a temperamentní prodavačky z knihkupectví Clementine. Jeho život se od základů změní. Avšak jednoho dne se Clementine rozhodne s jejich vztahem skoncovat. Zděšený Joel později zjistí, že dívka ho vůbec nezná: u specializované firmy si totiž nechala z paměti vymazat všechny vzpomínky na něj i na jejich společné chvíle. Nakonec se Joel sám rozhodne pro stejný krok. Jenže v jeho případě se zákrok začne komplikovat. Během spánku se v Joelově vědomí začínají "ztrácet" některé události i celé krajiny, zatímco muž se instinktivně snaží celý proces vymazávání paměti zastavit. Jeho zběsilý útěk vlastním podvědomím až do raného dětství je nakonec neúspěšný a Joel na svou bývalou dívku doopravdy zapomene. Jenže láska je silnější než všechny experimenty?


Složitá, avšak dokonale promyšlená skládanka s mnoha časovými skoky a přesuny poskytla komiku Jimovi Carreymu další příležitost blýsknout se v herecky náročné "vážné" roli. V nezvyklé poloze se ostatně objevuje i další hvězda Kate Winsletová. Film režiséra Michela Gondryho je však v prvné řadě dílem Charlieho Kaufmana. Tento osobitý scenárista si během krátké doby vydobyl renomé fantaskními příběhy, v nichž hraje hlavní roli lidská mysl. To ostatně napovídají i názvy jeho děl - kromě Věčného svitu neposkvrněné mysli i Zpověď nebezpečné mysli (Confessions of a Dangerous Mind), u nás ovšem uváděná pod názvem Milujte svého zabijáka.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika