Víkend v kině: Přehled aktuálních filmů

Víkend v kině: Přehled aktuálních filmů

27. 09. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Je před námi propršený prodloužený víkend a tak jednou z ideálních možností kulturního vyžití může být návštěva kina. Připravili jsme proto přehled aktuálně hraných filmů v našich kinech a můžeme říct, že je určitě z čeho vybírat.
Gympl
V prvním plánu jde o příběh party studentů gymnázia, kteří se věnují malování graffiti. Na pozadí se ale odkrývají problémy mladé generace, konflikt mezi konformitou a naprostou svobodou, odpovědností a životem okamžiku, konflikt mezi školou, která je odcizená realitě, a studenty, kteří chtějí dělat skutečné věci. Hlavními hrdiny je dvojice gymnazistů Petr a Pavla, jejich učitele Tomáše a jeho ženy Aleny. Divák se dostává ze zaběhlých školních paravidel do temného nočního reje, kde sprejeři žijí svůj vysněný život. Nespoutaná svoboda, ignorance všech pravidel, i hip-hopová muzika dokresluje dramatický, téměř dobrodružný příběh. Unavené, stereotypní město před námi ožívá nepoznanou atmosférou.

Režie: Tomáš Vorel
Hrají: Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Vorel, Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Filip Vorel, Ondřej Trojan, Jan Kraus



Bourneovo ultimátum

Matt Damon se vrací jako úkladný vrah v posledním rozhodujícím boji Bourneovo Ultimátum. Všechno co chtěl, bylo zmizet. Místo toho je teď štvaný lidmi, kteří ho stvořili. Přestože ztratil paměť a ženu, kterou miloval, nenechal se zastrašit palbami kulek a novou generací vysoce vycvičených vrahů. Bourne teď má jen jeden cíl: vrátit se na začátek a zjistit, kým byl. Cestuje z Moskvy, Paříže, Madridu, Londýna do Tangier a New Yorku a pokračuje ve svém pátrání po skutečném Jasonovi Bourneovi a snaží se odmanévrovat od davu policistů, federálních důstojníků a agentů Interpolu.

Režie: Paul Greengrass
Hrají: Matt Damon, Julia Stiles, Paddy Considine



Můj vůdce
Do konce roku 1944 zbývá pět dnů a Adolf Hitler propadá depresím. Prvního ledna má před zraky tisíců Berlíňanů a filmovými kamerami pronést novoroční řeč – bojovnou, údernou a ráznou. Jenže má deprese a na nějaké řečnění nemá ani pomyšlení. Třetí říše se hroutí a Adolf také. Jeho nejbližší spolupracovník a ministr propagandy Joseph Goebbles však potřebuje svého vůdce v dobré kondici. S přípravou novoročního projevu má Hitlerovi pomoct jeho bývalý dvorní herec Adolf Grünbaum, který je ale židovského původu. Goebbels ho nechává i s celou rodinou přivézt z koncentračního tábora rovnou do vůdcovy kanceláře. Čas běží a vůdce musí být do svého projevu zpátky ve formě. Adolf Hitler se jako komická postava ve filmu objevil už několikrát, ale ještě nikdy v celovečerním německém snímku. Můj vůdce v sobě spojuje příběh těch několika dnů, kdy se Hitler potácí ode zdi ke zdi ve svém sídle, a příběh profesorovy rodiny, která je stejně jako on uvězněna v koncentračním táboře a jejíž život se profesor snaží zachránit. Komedii tedy střídá drama, ovšem také v komediálních kulisách.

Režie: Dani Levy
Hrají: Helge Schneider, Ulrich Mühe, Sylvester Groth, Adriana Altaras, Stefan Kurt



Harry Potter a Fénixův řád
Pátý film o brýlatém čaroději Harry Potterovi přináší mnohem temnější děj, než jak tomu bylo u dílů předchozích. Pán Zla se na konci minulého dílu vrátil silnější, než kdy dříve, připraven nastolit svou krutovládu. Jenže ani pro tak mocného mága není nic tak jednoduché, jak by se mohlo zdát a v jeho cestě k definitivní moci stojí mnoho překážek. Jednou z nich je právě Harry, chlapec který toho jehož jméno se nesmí vyslovit již jednou porazil a ze souboje si odnesl jen jizvu ve tvaru blesku. Jenže Pán Zla nemíní tentokrát nic ponechat náhodě a před přípravou spletitého plánu na ovládnutí světa musí získat jeden artefakt, předmět, který mu mnohé osvětlí.

Režie: David Yates
Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Tom Felton



Medvídek

Přes poetický název půjde opět o tragikomedii sázející především na skvěle napsané postavy a jejich dialogy. „Pokud bychom měli žánrově film přirovnat k některému dílu světové kinematografie, mohla by to být Americká krása nebo Hana a její sestry. Je to hodně konverzační film, který zkoumá z mnoha úhlů fenomén manželství a vše, co k němu patří. Tedy mateřství, otcovství, nevěry… To, jak je někdy manželství rozkládáno plíživě, nebo naopak, jak i velké zásahy zvenčí ho nerozklíží. Těžiště je tedy v postavách a jejich psychologii,“ vysvětluje Jan Hřebejk. Petr Jarchovský k tomu podotýká, že kdyby neexistoval film Tajnosti a lži, jeden z jejich nejoblíbenějších filmů, nynější Medvídek by se takto mohl jmenovat. „Zajímají mě příběhy, ve kterých věci nejsou pod povrchem takové, jaké se jeví navenek,“ dodává Jan Hřebejk.

Režie: Jan Hřebejk
Hrají: Aňa Geislerová, Roman Luknár, Jiří Macháček, Táňa Vilhelmová, Ivan Trojan, Nataša Burger, Zuzana Fialová, Klára Issová, Jiří Menzel, Věra Křesadlová a další.



Skandál
V roce 1971 se spisovateli Cliffordu Irvingovi podařilo vydat jedinečné dílo. Na základě osobních setkání a rozhovorů, sepsal biografickou knihu o Howardu Hughesovi (světoznámý letec, režisér, dobrodruh...). Irving věnoval sepsání knihy naprostou většinu svého času a dokonce knize obětoval i dlouholetý vztah se svou ženou. Získal si tak obdiv mnoha čtenářů, vydavatelů, médií i kolegů. Ale jen do chvíle, než se o těchto pamětech veřejně vyjádřil ohromený samotářský miliardář Howard Hughes. „Nikdy jsem ho neviděl, ani o něm neslyšel... Je to tak fantastické, že to předčí i mou největší představivost.” To, co Clifford Irving vydával za osobní paměti Howarda Hughese, bylo naprosto vykonstruované a smyšlené. Irving tím docílil jednoho z největších mediálních podvodů a skandálů.

Režie: Lasse Hallström
Hrají: Richard Gere, Alfred Molina, Hope Davis, Marcia Gay Harde



Ratatouille
emy měl celý život dokonalý čich a na krysu také velice neobvyklý sen: vařit v luxusní restauraci. Nenechá se zviklat očividnými potížemi, se kterými se krysa, toužící po kariéře v oboru, který hlodavce přímo nenávidí, nevyhnutelně setká, nemluvě o výtkách ostatních členů rodiny, kteří se mu snaží domluvit, aby se spokojil s tradičním životem na skládce, a své touhy uspokojuje skromným flambováním a smažením. Ale když ho okolnosti doslova vrhnou do restaurace, kterou proslavil jeho kuchařský vzor Auguste Gusteau (jehož heslo "vařit může každý" Remyho po celý život inspirovalo), brzy zjistí, že pokud jste krysa a někdo vás uvidí, může vám v kuchyni jít doslova o život.

Režie: Brad Bird
Hrají: Martin Písařík, Michal Holán, Tatiana Vilhelmová, Oldřich Vízner, Karel Heřmánek, Michal Novotný, Antonín Molčík, Jan Přeučil, Martin Zahálka, Jaromír Meduna, Jan Vondráček, Jiří Prager, Chantal Poullain



Disturbia
Šmírovat sousedy se příliš nevyplácí. Můžete objevit temná tajemství, která měla zůstat skryta před celým světem, a v důsledku toho vám pak půjde o život. Vaše šance na přežití jsou o to menší, že se prakticky nemůžete hnout z místa. Pokud máte pocit, že čtete synopsi slavného thrilleru Alfreda Hitchcocka Okno do dvora, nejste daleko od pravdy. Tvůrci snímku Disturbia se jím při psaní scénáře a během samotného natáčení lehce inspirovali, a proto vznikl film s podobně stísněnou atmosférou, hustou tak, že by se dala krájet. A možná šli ještě dál… Teenager Kale (Shia LaBeouf) má zásadní problém. Dosud se nevyrovnal se smrtí otce, který mu při autonehodě zemřel před očima, a v důsledku toho fyzicky napadl učitele španělštiny, který se o něj nevědomky „otřel“. Pro aktivního kluka jsou tři měsíce úředně nařízeného domácího vězení neskutečným utrpením. Uniknout nemůže, kontrolní zařízení, které nosí ve dne v noci kousek nad kotníkem, ho hlídá až příliš dokonale. Pravidla jsou jasná – pokud se vzdálí od rodného domu, čeká ho polepšovna. Do sousedství se naštěstí nastěhovala atraktivní vrstevnice Ashley (Sarah Roemer), a tak si Kale krátí čas jejím šmírováním otcovým dalekohledem. Postupně ho tahle „špionážní hra“ začne pohlcovat, čím dál hlouběji proniká do soukromí svých sousedů, až u jednoho z nich (David Morse) zaznamená velmi nezvyklé chování. Společně s Ashley, která jeho pozorovacím dýchánkům také propadne, začínají monitorovat každý jeho krok, až v nich začne klíčit podezření, že by to mohl být dlouho hledaný sériový vrah. Uvěří ale někdo klukovi se škraloupem a jeho přítelkyni, která také není zrovna bezproblémová? Vždyť možná jde jen o výplody jejich bujné fantazie. Možná ale právě odhalili tajemství, kvůli kterému by mohli velmi snadno zemřít. Nezapomínejte, že každý vrah je něčí soused.

Režie: D. J. Caruso
Hrají: Shia LaBeouf, Carrie-Anne Moss, David Morse, Matt Craven



Když si Chuck bral Larryho
Chlouby brooklynského hasičského sboru Chuck Levine a Larry Valentine by jeden pro druhého obětovali život. Jsou to nejlepší kámoši, přestože se liší jako den a noc. Zodpovědný vdovec Larry se snaží všechen volný čas strávit se svými potomky, naopak pohodář Chuck se častým střídáním partnerek pokouší vyhnout tomu, aby kdy nějaké potomky měl. Když ho tedy Larry s ohledem na nesmyslný byrokratický předpis požádá, aby podepsal formulář stvrzující, že spolu žijí v jedné domácnosti, aby si tím pojistil, že dětem bude vyplacena jeho životní pojistka, Chuck ho bezstarostně podškrtne. Asi by se nic nestalo, kdyby na jednom úřadě nezačal řehtat znuděný úřední šiml, který má pocit, že v tom jejich hnízdečku lásky není něco v pořádku. Chuck a Lary tedy před zraky šokovaného okolí začnou jako o život předstírat, že se mají opravdu rádi (tak nějak jinak rádi). Na obhajobu svého vztahu si dokonce najmou roztomilou právničku, což se posléze ukáže jako kardinální chyba. Těžko se totiž předstírá homosexualita člověku, který se až po uši zamiluje do ženské.

Režie: Dennis Dugan
Hrají: Adam Sandler, Kevin James, Jessica Biel, Dan Aykroyd, Ving Rhames, Steve Buscemi



Hvězdný prach

Tristan Thorne je prosťáček z anglické vísky Zeď (příhodně pojmenované podle kamenného valu, který ji obklopuje a chrání před paralelním světem za jejími hranicemi). Miluje místní krasavici Victorii a to tak, že je pro ni schopen čehokoliv. Třeba výpravy do zapovězeného světa za zdí, odkud jí hodlá přinést spadlou hvězdu. Netuší ovšem, že ta po svém dopadu získala podobu krásné dívky jménem Yvaine a že nebude jediný, kdo po ní touží. Proti sobě má přitom velmi mocné soupeře – všehoschopného prince, jemuž má hvězda pomoci k získání trůnu, a ohavnou čarodějnici, jíž by spořádání Yvainina srdce zajistilo věčné mládí a krásu. Největším nepřítelem si ale nakonec bude Tristan sám, protože ho ani ve snu nenapadlo, že by se do dárku pro dívku svých snů mohl zamilovat.

Režie: Matthew Vaughn
Hrají: Charlie Cox, Claire Danes, Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Ricky Gervais, Nathaniel Parker, Sienna Miller, Jason Flemyng, Peter O'Toole, Ian McKellen, Rupert Everett, Sarah Alexander



Divoké vlny
Film Divoké vlny je animovanou akční komedií, která nahlíží do zákulisí vzrušujícího světa závodního surfování. Hrdinou filmu je mladý tučňák skalní Cody Maverick, začínající surfař, který se chystá na účast ve svém prvním profesionálním závodu. Cody, následován filmovým štábem, který má dokumentovat jeho zážitky, opouští rodinu a rodný Mražákov v Antarktidě, aby se na ostrově Pin-Guí zúčastnil surfařského memoriálu Big Z. Cestou se setkává se surfařem Kuřetem Joem, známým propagátorem surfování Reggiem Belafontem, hledačem surfařských talentů Mikem Abromowitzem a nadšenou plavčicí Lani, kteří si všichni všimnou Codyho zápalu pro surfování, i když ho Cody občas využívá trochu podivně. Cody je přesvědčen, že vítězstvím získá vytoužený obdiv a úctu, ale když se náhodou setká se starým, vyřízeným surfařem, začne chápat, co je skutečně důležité a že opravdovým vítězem není vždycky jen ten, kdo dorazí k cíli jako první.

Režie: Ash Brannon a Chris Buck
Hrají: Ján Maxián, Jaromír Meduna, Jitka Ježková, Zbyšek Pantůček, Jan Vondráček, Tomáš Racek, Petr Lněnička, Daniel Rous, Petra Jindrová a další.



Shrek třetí
Za normálních okolností by krásní, mladí a zelení manželé Shrekovi po odstranění zákeřné Kmotřičky víly a jejího nemožného syna Krasoně ve druhém pokračování animované komedie Shrek žili nerušeně a hlavně šťastně až do smrti. Vzhledem k tomu, že se stali protagonisty nejúspěšnějšího animovaného filmu všech dob, nemají na pohodu nárok. Dobrodružství, která si pro ně kreativní scenáristé vymysleli tentokrát, jsou ještě vypečenější, než ta, která oba zlobříci prožili doposud.

Režie: Chris Miller, Raman Hui
Hrají: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, John Cleese, Justin Timberlake, Julie Andrews, Rupert Everett, Eric Idle, John Krasinski, Ian McShane, Conrad Vernon 



Ďáblova dílna
Berlín roku 1936. Původem ruský malíř Salmon Sorwitsch je králem padělatelů a ve světě hazardu, sázek a lehkých žen se cítí jako ryba ve vodě. Sám si vyrábí bankovky, které pak otáčí v kasínech. Život mu ale nastaví tu horší tvář, to když je při vlně represí vůči židům zatčen a transportován do Mauthausenu. Když je po pěti letech přesunut do Sachsenhausenu, čeká už jen na to nejhorší, na svůj definitivní konec. Život má pro něho ale ještě jedno překvapení. Společně se speciálně vyškolenou skupinou vězňů je vybrán na supertajný projekt – padělání bankovek nepřátel říše. V přísně střeženém místě pracují na výrobě stovek miliónů falešných liber a dolarů, kterými chtějí nacisti zavalit zahraniční trhy a způsobit tak zhroucení ekonomiky. Pro těch pár vyvolených se stává padělatelská dílna jakousi zlatou klecí, ve které je o ně sice dobře postaráno, ale cesta odtud vede zase jen do plynové komory. Není v zájmu, aby se o tajném projektu dozvěděl svět. Film je natočen podle vzpomínek Adolfa Burgera, který byl jedním z vězňů nasazených na tajný program a shodou velkých náhod se mu podařilo přežít.

Režie: Stefan Ruzowitzky
Hrají: Karl Markovics, August Diehl, Marie Bäumer, David Striesow


Simpsonovi ve filmu
Na filmu pracují stejní tvůrci jako na televizním seriálu a tak se fanoušci dočkají většiny svých oblíbených postav. Zápletku však tají do poslední chvíle. Seriál, který již několik let úspěšně uvádí i Česká televize, si u diváků vydobyl výlučnou pozici především díky kombinaci černého a situačního humoru. Ten samozřejmě ve filmu nebude chybět a už první zveřejněné záběry vyvolaly lehkou kontroverzi. Zejména ten, kde je Bart poprvé za svou kariéru nahý. Snahou tvůrců je k filmu přitáhnout i ty diváky, kteří se zatím s fenoménem Simpsonových příliš nesetkali a zároveň uspokojit věrné fanoušky a překvapit sami sebe. Ve vedlejších rolích se objeví i některé filmové hvězdy a skutečné postavy americké historie. Tvůrci také odhalili, že se i ve Springfieldu začnou řešit problémy jako znečišťování ovzduší, ekologická krize a současná americká politika. Práce na filmu začali již v roce 2001, ale od té doby se několikrát velmi radikálně proměnil scénář. I díky mimořádnému zázemí, kterého se tvůrcům dostalo od společnosti Twentieth Century Fox, je film natočený v širokoúhlém formátu a s větší paletou barev, než jakou má televizní seriál. Film nadabovali stejní herci jako seriál a tak se čeští diváci mohou těšit na výborné výkony Martina Dejdara, Jiřího Lábuse a dalších.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika