Boriqua Tribez: Techno se opět vrací do klubů

Boriqua Tribez: Techno se opět vrací do klubů

01. 10. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Na hranici techna a hardtechna. Tak by se dal všeobecně a stručně charakterizovat „koketní“ sound, který prezentuje rakouský Dj a vystudovaný zvukař, který se hraní i vytváření skladeb věnuje již od roku 1989. Přinášíme rozhovor.
Ahoj Boriquo! Pocházíš z Rakouska – do Čech to máš kousek. Chci se tě tedy zeptat – hrál jsi už v naší zemi? A co Apokalypsa party, jak se těšíš na své vystoupení?
Ahoj a děkuji za pozvání na Apokalypsu. I když žiju v sousední zemi, v ČR jsem zatím ještě nikdy nevystupoval, Apokalypsa bude moje premiéra, na kterou se už moc těším. Už jsem o této party hodně slyšel – jen samé hezké věci.

Hraní se věnuješ už skutečně dlouho… Prosím řekni mi něco o svých začátcích, jak jsi se ke hraní vůbec dostal? Vím, že jsi vystudovaný zvukař a k hudbě jsi měl vztah už od ranného mládí, co ale způsobilo, že jsi se vydal na dráhu DJe a producenta? Ovlivnil tě někdo, když jsi s hraním začínal?
Máš pravdu, hudbě se věnuju už hodně dlouho, řekl bych, že od dětství.:) V roce 1985 jsem se nadchl pro house a anglický acid house, který jsem pak následující dva roky hodně prožíval. Během této doby jsem už věděl, že se chci stát DJem. Na vysoké škole, v roce 1989 jsem pak začal pořádat menší party, které měly úspěch a nakonec „vyústily“ v mou první rezidenturu v jednom klubu ve městě. V roce 1992 jsem studoval obor zvukař – chtěl jsem hudbě rozumět i v jiném směru, hraní mi prostě jenom nestačilo. Ze začátku mě ovlivnila celá řada jmen, ve směru produkce třeba Trevor Horn, Shep Pettibone, Artur Baker, Kevin Saunderson, Derrick May, Juan Atkins. Jako DJe jsem zase obdivoval Jeffa Millse, Bena Simse, Dave Clarka.

boriquo

Zkus prosím popsat styl, který hraješ a který tě charakterizuje – přece jenom, mnoho lidí ještě možná netuší, co od tebe mohou na Apokalypse čekat?
Když jsem s hraním a s produkcí začínal, zaměřoval jsem se více na minimal, hrál jsem spíš takovou temnější hudbu k zamyšlení To se ale změnilo a dnes, myslím, je moje hudba daleko více funky, sexy a tribal. Když teď o tom vlastně přemýšlím – já jsem nějak tak celkově více zaměřený na old school – a to se týká nejen hudby, ale třeba i oblékání.:) Jinak bych stručně řekl, že hraju tvrdší odnož tribal techna.

Slyšela jsem, že jsi také založil nějaký label – zkus nám k tomu prosím prozradit více…

Ano, založil jsem label NEIN! Records, to bylo ale už v roce 1996. Vyšly zde ale jenom 4 desky, potom label skončil – začal jsem se více věnovat hraní a neměl jsem bohužel tolik času na práci s labelem.

Jak jsi strávil letošní léto, byl jsi s ním spokojený? Kde všude jsi hrál? A co zajímavého tě čeká v nadcházejících měsících?
Během léta jsem hrál na několika zajímavých festivalech, navštívil jsem i mnoho klubů. V současné době hrávám celkem dost často ve Španělsku, podstatnou část léta jsem tedy trávil tam. Místní scéna je na hodně dobré úrovni a DJům se tam daří. Do budoucna se chystám více věnovat produkci – chtěl bych tomu věnovat podstatnou část roku 2008.

Co vlastně pro tvůj život znamená „hudba“? Dovedl bys si vlastně dnes představit, že bys dělal něco jiného, než DJe a producenta?
Hudba je moje vášeň, a to nemyslím jenom tu taneční. Neustále mi doma něco hraje, mám rád mnoho hudebních stylů a žánrů, poslouchám téměř vše – hiphop, soul, RnB, funk, alternativní hudbu… Takže si i myslím, že těch pár budoucích let svého života se Boriqua Tribez bude hudbě věnovat. Rád bych se také do budoucna začal realizovat i v dalších hudebních žánrech, mám nějaké plány, takže uvidíme, u čeho nakonec skončím.

A jak hodnotíš line-up tohoto dílu Apokalypsy – Chris Liebing, Brian Sanhaji, Tube Tech live, Boris S… Co říkáš na tato jména? Zkus mi říct jedno jméno z tohoto line-upu, které ty považuješ za nejlepší.
Line-up je skvělý, jsou to samá zvučná jména. Navíc je dobré, že se budou prolínat různé styly, večer tedy rozhodně nebude jednotvárný. A to jedno jméno? Jednoznačně Chris Liebing.

A moje poslední otázka – jak se díváš na současný „stav“ taneční scény? Myslíš, že celá situace byla lepší před lety, nebo naopak se taneční scéna rozvíjí stále kupředu? A co si myslíš o dvou velmi populárních směrech momentální doby – minimalu a trance music?

Dívám se na to tak, že se techno začalo zase vracet do klubů, což je velmi důležité. Doba skvělých rave mejdanů každý víkend je ale bohužel už pryč. Trance už dávno zasáhl mnoho lidí a dodnes patří k těm nejsilnějším směrům taneční hudby a asi to tak ještě dlouho bude. Já mám spíš pocit, že hlavní „souboj“ se odehrává mezi příznivci minimalu a hardtechna. Někteří uznávaní DJové a producenti změnili svůj styl a přešli k minimalu, takže takové to klasické techno dnes už hraje jen málokdo. Proto si hardtechno získalo tolik fanoušků, hlavně mladých lidí, pro které minimal není tolik taneční. Nemůžu ani jeden ze směrů hudby nijak odsuzovat a ani říkat, že se mi nelíbí. Na každém se dá najít něco zajímavého. Hudbu by si měl člověk užívat a bavit se jí, ne ji kritizovat.

Ptala se-kat-
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA LET´S GO TECHNO

Pátek 23. 11. 2007
Vstup: Online předprodej 369 Kč, na místě 479 Kč
Vystupují:
Chris Liebing, Tube-Tech, Brian Sanhaji, Boriqua Tribez, Boris S, Mayla, The Keeper & Steen, Michal Poliak, Jerry, Misa Salacova, Golpe,Roman Hyde, Adam N, Martin Gredner, No Money, Ringo, Ian Void
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika