4 měsíce, 3 týdny a 2 dny

4 měsíce, 3 týdny a 2 dny

04. 10. 2007  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Příběh dvou vysokoškolských studentek, za éry rumunského totalismu těsně před pádem železné opony, kdy během jednoho dne jedna z nich podstupuje tehdy zakázaný potrat. Film je drsnou výpovědí nejenom o těžké době, a to především, o silném přátelství. Film získal Zlatou palmu na letošním festivalu v Cannes.

Studentka Gabita se s pomocí kamarádky Otilie chystá zbavit nechtěného těhotenství. Je rok 1987 a v Rumunsku je potrat zakázán. Je třeba najít někoho, kdo ho provede pokoutně, a pokud možno levně. Vše je připraveno, ale nic neprobíhá podle plánu. Pokoj, kde se má akce uskutečnit, nebyl zamluven ve správném hotelu, na schůzku s „panem Bébé“, který má potrat provést, pošle Gabita za sebe Otilii, a ta navíc slíbila snoubenci, že přijde na oslavu narozenin jeho matky. Jednání s „panem Bébé“ připomíná noční můru, ale dívkám nezbývá než splnit jeho kruté podmínky, pokud ho chtějí přimět k dodržení slibu. „V roce 1966 byly v Rumunsku zakázány potraty, a tak jsou řady narozených v 70. letech o mnoho početnější než ty dřívější. Na konci éry komunismu se ukázalo, že v té době zemřelo na následky pokoutních potratů víc než půl milionu žen. Potrat tehdy postrádal jakoukoliv morální souvislost, byl chápán spíš jako vzpoura proti režimu,“ říká Cristian Mungiu.

Režie a scenář: Cristian Mungiu Hrají: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean, Luminiţa Gheorghiu, Adi Carauleanu.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika